Olje-og energiminiser Tord Lien (Frp) besøkte Statoil-konferansen i Bergen tirsdag. Han skal med sine utsagn om UiB-forskere ha fått flere i publikum til å riste på hodet. Foto: Frp

Ny Frp-statsråd får forskerkritikk

«Det finnes jo folk ved Universitetet i Bergen som vil stenge oljeutvinningen i morgen», sier olje- og energiminister Tord Lien. UiB-professor Peter M. Haugan mener utsagnet føyer seg inn i rekken av uheldige FrP-uttalelser om forskning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaforsker og professor Peter M. Haugen ved Universitetet i Bergen (UiB) spør om det kan være i ministerens interesse at forskere ikke skal engasjere seg i samfunnsdebatten, i følge På Høyden.

Under sitt innlegg ved Statoils konferanse Statoil Energy Forum kom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) med en påstand om at «I gamle dager var UiB opptatt av oljeindustrien. Vi får gi dem honnør for det de bidro med på 60-tallet.»

Er du blant dem som vil avvikle plattformene i morgen, Peter M. Haugan?

— Jeg vil ikke stenge kranene i morgen. Jeg ønsker at de skal stenges etterhvert, eller slutte å utvikle nye felt. Jeg hørte hva han sa, og jeg følte meg truffet. Det var ingen tvil om hvilke miljø ved UiB han siktet til, sier Peter M. Haugan.

Ment som sleivspark

Jeg lurer på om det er i ministerens og Norges interesser at universitets-forskere oppfører seg i tråd med uttalt politikk til enhver tid.

Peter M. Haugan

Til BT.no (kommentaren er bak betalingsmur) sier Tord Lien at dette var ment som et sleivspark mot UiB-forskere.

— Det finnes jo folk der som vil stenge oljeutvinningen i morgen, sier Tord Lien til BT

Peter M. Haugan har vært en tydelig stemme i debatten om omstilling og forskning på oljeutvinning. Han var til stede på Statoils energikonferanse tirsdag.

— Jeg reagerte med vantro. Det han sa var sleivete, sier han.

Tredje FrP-statsråd i forsker-konflikt

Peter M. Haugan mener utsagnet føyer seg inn i den siste tidens rekke av lignende utspill fra ministerhold. I starten av april besøkte fiskeriminister Per Sandberg Bergen, og oppfordret forskerne ved Havforskningsinstituttet om å være mer entusiastiske og næringsvennlige.

Utspillet møtte kraftig kritikk fra flere hold.

Uken etter var det integreringsminister Sylvi Listhaugs tur. Hun skrev kronikken Innstramminger til barnas beste som ble publisert på NRK Ytring. Som faktagrunnlag brukte hun forskning gjort ved FAFO og UiO. Ifølge forskerne som hadde skrevet de aktuelle rapportene, viste dataene deres ikke det som Sylvi Listhaug hevdet de dokumenterte. Ministeren fikk krass kritikk blant annet fra UiO-rektor Ole Petter Ottersen, som mente hun misbrukte forskningsdata.

— Det Tord Lien sa går i samme retning som det vi har sett fra andre ministere den siste tiden, sier Peter M. Haugan.

Hoderisting i publikum

Han utdyper:

— Jeg lurer på om det er i ministerens og Norges interesser at universitetsforskere oppfører seg i tråd med uttalt politikk til enhver tid? At de demper eller legger bort forskningsresultater som er i strid med uttalt politikk og ikke engasjerer seg i samfunnsdebatten? Selv tror jeg ikke det, sier Peter M. Haugan. 

Ifølge BTs kommentator Ingvild Rugland reagerte flere i publikum med hoderisting.

På kommentarplass får Tord Lien kritikk for at han er for ensidig opptatt av å utvikle nye oljefelt. Rugland påpeker det paradoksale i at Statoils konsernsjef virker å være mer opptatt av grønn energi enn selveste energiministeren.

Peter M. Haugan tror Tord Lien feilvurderte sitt publikum.

— Han tenkte vel at det passet når han snakket til venner i Statoil og venner av Statoil, men det passet ikke der heller. Jeg tror han bommet litt på publikum, sier Peter M. Haugan.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS