Debatt
Statens pensjonskasse – ikke så god som jeg trodde
Mangel på valgfrihet kan i dag fortone seg bra — hvis ikke ville jeg følt meg meget dum over å ha valgt en så dårlig pensjonsordning som Statens pensjonskasse, skriver Kai A. Olsen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(NB! Dette innlegget er publisert i Khrono første gang 1.desember 2017. Men på grunn av tekniske problemer har vi nå publisert det på nytt).
Om Staten ikke ga spesielt god lønn så har det alltid blitt sagt at pensjonsordningen var bra. Det trodde jeg også inntil jeg fikk tallene på bordet, eller mer konkret, inn på konto. Når jeg blir sparket ut som 70-åring om to år får jeg bare litt over hundre tusen kroner i årlig pensjon fra pensjonskassen. Da vil jeg ha bidradd med årlige innskudd fra mine stillinger i akademia i 45 år.
Problemet er samordningen med Folketrygden. Med mer enn full stilling i de fleste av disse årene får jeg en god pensjon herfra – 380 000 kroner pr år. Det betyr at Folketrygden betaler inn fire femtedeler av samlet pensjon. Det blir bare småpenger fra pensjonskassen i tillegg.
Nå hadde jeg ikke noe valg da jeg startet i akademia i 1975, skal du jobbe på universiteter og høyskoler kommer Statens Pensjonskasse med på kjøpet. Mangel på valgfrihet kan i dag fortone seg som bra – hvis ikke ville jeg følt meg meget dum over å ha valgt en slik dårlig ordning. Min pensjon ville åpenbart vært bedre om jeg hadde kunnet bruke innskuddene mine på en privat ordning. Spesielt dersom min arbeidsgiver også hadde bidradd.
Nå ser vi at det blir vanskelig å rekruttere de beste kandidatene til stillinger på universiteter og høyskoler. Vi klarer ikke å konkurrere med næringslivet på lønn. Til en viss grad har utenlandsk rekruttering hjulpet oss de siste årene. Men disse kandidatene er utsortert. De beste går til helt andre universiteter enn de norske. Vi ligger nok langt ned på listen. I tillegg fører en dårlig kronekurs til at lønnen omregnet i euro, dollar eller andre valutaer heller ikke blir mye å skryte av.
Det ser ut til at vi heller ikke klarer å konkurrere på pensjon. Nå skal det sies at mange pensjonsordninger i næringslivet blir innskuddsbasert, altså at pensjonen blir utbetalt ut fra det beløpet som er betalt inn. Den statlige ytelsesbaserte ordningen gir et fast pensjonsbeløp, 66 % av lønn, så lenge en lever. Det gir en ekstra sikkerhet.
Løsningen for de som vil komme godt ut av sitt samliv med pensjonskassen blir da enkel. Lev lenge! Spis sundt, mosjoner, kutt ut røyk og engang, kanskje når du passerer 100 (eller er det 110?) kan du si – yes, jeg kom godt ut av det.
Nyeste artikler
Hvordan lage en politikk for forskningskvalitet?
«En svært alvorlig økonomisk situasjon»
Republikanerne jubler, men flere frykter angrep på den akademiske friheten
SV: Nesten en milliard til studentene
Forskningslederen er den viktigste forvalteren av akademisk frihet
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat»
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Satte ny doktorgradsrekord i vår
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare