Stem nei til lønnsresultatet i staten

Forhandlingsresultatet i statlig sektor er like elendig som det pleier for universitets- og høgskoleansatte, og bør stemmes ned, skriver Tarjei Helland på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg oppfordrer med dette alle til å stemme NEI i den kommende uravstemninga.

For fire år siden gjennomførte på ansatte i KS-området og Staten (unntatt gratispassasjerene i Akademikerne som vanlig),  en lang og krevende streik samtidig. Det er ikke lett for for eksempel lærerutdannere å streike samtidig som lærere i grunnskolen – for nesten alle tror det er snakk om samme streik, selv om det er ulike forhandlingsområder.

Typisk nok bedret streiken resultatet for de streikende lærerne i KS-området, men for eksempel lærerutdannere i statlig forhandlingsområde fikk ikke noe som helst. Den gangen bestemte jeg meg for å stemme NEI til hvert eneste oppgjør som ikke sentralt gjør noe for å utjevne det store lønnsgapet mellom undervisningspersonale i skolen og i lærerutdanningene.

Fremdeles er det slik at for eksempel en lektor i lærerutdanningene i gjennomsnitt tjener om lag  80.000 kroner mindre enn sine kolleger i grunnskolen og videregående opplæring.  Dette mener jeg i seg selv er en urimelig lønnsforskjell. Det er i tillegg en lønnsforskjell som gjør det svært vanskelig å rekruttere dyktige lærere til lærerutdanninga.

Slett ikke alle ansatte i lærerutdanningene må rekrutteres fra skoleverket. Men samlet sett, mener jeg det er svært viktig at en stor nok andel har relativt solid arbeidserfaring fra skoleverket. Det er, på grunn av den dårlige lønna til lærerutdannere, allerede vanskelig å rekruttere skolefolk til stillinger i universitets- og høgskolesektoren. Staten som forhandlingsmotpart viser ingen interesse for dette spørsmålet.

Jeg bestemte meg for å stemme NEI til hvert eneste oppgjør som ikke gjør noe for å utjevne det store lønnsgapet mellom undervisere i skolen og i lærer-utdanningen.

Tarjei Helland

Da har vi  ingen andre alternativer enn å vekke interessen deres med streik! Regjeringen satser stort på å gjøre grunnskolelærerutdanninga til en 5-årig masterutdanning. De bør være interessert i å beholde og rekruttere dyktige folk til å gjøre den jobben.

Stem nei!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS