formidling
Startet kronerulling for å gi NTNU-psykologens bok til 169 politikere
Lesere startet kronerulling for å sørge for at alle representantene på Stortinget skal få Katrin Glatz Brubakks bok om Europas største flyktningleir.
Det begynte med en gruppe engasjerte forfattere og oversettere. Målet var de enige om, etter å ha lest «Moria — på innsiden av Europas største flyktingeleir»: Samtlige 169 politikere på Stortinget burde få boka.
Mer enn 200 mennesker har til nå bidratt til en kronerulling for å kjøpe inn og sende bøkene til Løvebakken.
Boka, som NTNU-psykologen Katrin Glatz Brubakk har skrevet sammen med journalist og forfatter Guro Kulset Merakerås, har allerede rukket å få flere gode anmeldelser.
Fagkunnskap for folkevalgte
— De mener at våre folkevalgte bør få tilgang til akkurat denne boka som kunnskapsgrunnlag før de fatter beslutninger i asylpolitikken. Dette er et tema jeg har jobbet med svært lenge rent faglig, men det er vanskelig å ikke bli politisk engasjert når man er så tett på en menneskeskapt lidelse som dette er. Å kunne nå gjennom med fagkunnskap for å forsøke å hindre at det fortsetter, gleder meg stort, sier Brubakk til Khrono.
Flyktningleiren Moria, på den greske øya Lesvos, var opprinnelig bygd for 3000. Men på det meste bodde mer enn 20 000 mennesker i leiren, under katastrofale forhold, psykisk og fysisk.
Moria «ble raskt selve symbolet på krisen i den moderne europeiske flyktningpolitikken» heter det i forlagets omtale av boka.
Brubakk har jobbet flere år som traumepsykolog og som både profesjonell og frivillig hjelpearbeider i Moria. Til daglig er hun ansatt som universitetslektor og psykologspesialist ved Institutt for psykologi ved NTNU i Trondheim.
Større sammenheng
I boka fortelle forfatterne rystende historier om enkeltmenneskers kamp for å klare seg i leiren. Samtidig setter de enkeltskjebner inn i en større psykologisk, historisk og politisk sammenheng, med et ønske om å debatten om den internasjonale, og norske, flyktningpolitikken.
— Jeg mener boka beviser at fagstoff fra universitetet så definitivt kan nå ut til folket, hvis det bare blir tatt helt ned, og satt i en sammenheng der det gir mening, sier med forfatter Guro Meråkerås.
Boka inneholder også en egen del med fotografier, med bilder tatt av Knut Bry.
— Det er skrevet en del bøker om den såkalte flyktningkrisen, også internasjonalt. Men så langt har vi ikke funnet noen som tar for seg det psykologiske aspektet ved livet i en flyktningleir. Dette er en bok vi håper når ut bredt og utfordringen da ble å formidle fagstoffet korrekt uten å drukne i detaljer og kompliserte fagbegrep, sier Brubakk.
For Brubakk og medforfatter Guro Merakerås, er bokprosjektet ikke bare politisk — det har også en idealistisk side: inntektene fra boksalget har det bestemt skal gå uavkortet til Leger uten grenser.