Kunstig intelligens
Starter forskerskole for kunstig intelligens
Ni universiteter og forskningsinstiutter legger fram felles strategi.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For litt over ett år siden gikk sju universiteter og to forskningsinstitusjoner sammen i Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium — Nora.
I dag legger Nora-partnerne fram en felles strategi for samarbeidet og hvordan de skal bli ledende innen kunstig intelligens i Norge.
Blant annet annet en forskerskole, som både skal tilby egne kurs og seminarer og som skal sikre forskere tilgang til emner som ikke tilbys ved eget universitet.
— En stipendiat på NMBU som trenger et spesifikt maskinlæringskurs som ikke finnes på NMBU, skal kunne ta emnet hvis det tilbys et annet sted. I tillegg ser vi på hva vi ikke har i Norge i dag og vil tilrettelegge for å skape kurs og emner på områder som ikke er dekket allerede, Klas Pettersen, direktør i Nora.
Satser på start-ups
I tillegg etablerer Nora «Nora startup», som et ledd i et ønske om mer innovasjon. Sammen med selskaper og eksisterende oppstartmiljøet skal de legge til rette for at ideer kan bli til selskaper.
Når det gjelder innovasjon og kunstig intelligens er det viktig at forskere ikke murer seg inne i universitetssiloen sin.
Klas Pettersen, direktør i Nora
— Dette er viktige fagområder for samfunnet og samarbeid med næringslivet er viktig innen kunstig intelligens, sier Pettersen til Khrono.
«Landslaget» for kunstig intelligens
I 2017 åpnet Universitetet i Agder sitt kunstig intelligens-senter Cair. Førsteamanuensis og nesleder ved Cair, Morten Goodwin, sier universitetet nyter godt av Nora-samarbeidet.
— Først og fremst handler det om samarbeid. Nå sender vi for eksempel søknader sammen til Forskningsrådet der vi søker om midler til infrastruktur. Vi ber egentlig om datamaskiner som kan løse kunstig intelligens-utfordringer. I nettverket kan vi dele på datamaskinene oss imellom og gjøre dem gode av hverandre, sier Goodwin til Khrono.
I en pressemelding skriver rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn at det er viktig å være med på det han omtaler som landslaget innen forskning på kunstig intelligens.
— Ved Universitetet i Stavanger er vi glade for at Nora nå bygger opp en nasjonal forskerskole innen kunstig intelligens, ettersom dette vil sikre en økning i kunnskapsnivået både for phd-studenter og mastergradsstudenter, skriver Mohn.