FAGSKOLE

Stadig flere tar fagskole­utdanning

Ny tilstandsrapport viser en positiv trend for fagskolene. 

Oddmund Hoel kunne legge frem gode tall for høyere yrkesfaglig utdanning fra ny tilstandsrapport. Her er han på NHH tidligere i juni.
Publisert

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) la i dag fram Tilstandsrapport for høyere yrkesfaglig utdanning. Det var nesten 31.400 studenter ved fagskoler i Norge i 2023, og antall studenter er doblet siden 2017. 

— Denne regjeringen satser på fagskolene, og vi ser at det blir stadig flere fagskolestudenter i Norge. Det er veldig bra. Dette er utdanninger som lar seg kombinere med jobb og som er etterspurte i arbeidslivet. Derfor har vi til nå bidratt med 1000 nye studieplasser, slik at fagskolesektoren kan fortsette å vokse, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i en pressemelding

Studentmassen øker

Ifølge tilstandsrapporten øker studentmassen på fagskolene. Siden 2017 har antall fagskoler med 100 eller færre studenter gått ned, mens fagskoler med over 1000 studenter har økt. 

I tillegg var det 3408 flere studenter i 2023 enn i 2022. Totalt var det høsten i fjor 389 ulike utdanningstilbud ved fagskolene. 

Mest populært er det å studere tekniske fag, som har 13.306 studenter, mens helse- og velferdsfag har 7569 studenter. 

Tidligere i år la forsknings- og høyere utdanningsministeren fram søkertallene til fagskoler. Også der var det gode nyheter. Antall søkere gjennom Samordna opptak økte med 17 prosent sammenlignet med fjoråret. Blant søkerne hadde 61,2 prosent nett- og samlingsbasert utdanning som førstevalg. 

Mye nettbasert

Nett- og samlingsbasert undervisning er også utbredt blant de nåværende studentene, der 60 prosent av studentene følger slik undervisning. 

Over 70 prosent er deltidsstudenter. Flere utdanninger blir tilbudt folk i arbeidslivet, og er tilpassede kortere løp. 

— Fagskolestudenter er ofte eldre og mer etablerte enn tradisjonelle søkere til høgskole eller universitet. Det gjør at fleksibilitet og muligheten til å kombinere utdanning med jobb og familieliv blir ekstra viktig. At rundt hver tredje student studerer helt nettbasert, tyder på at vi lykkes med målet om tilgjengelige utdanningstilbud som er løsrevne fra geografi, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Regjeringen er i gang med en ny melding til Stortinget om høyere yrkesfaglig utdanning, som skal legges fram våren 2025. 



Powered by Labrador CMS