Statshemmeligheter

Spionsiktet kan bli løslatt

Ikke overveiende sannsynlighet for bevisforspillelse, mener tingretten. Påtalemyndigheten har anket kjennelsen.

Advokat Marianne Darre-Næss sier det ikke er noen dramatikk i utvidelsen av siktelsen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Siktelsen mot mannen som i midten av august ble arrestert og siktet for å ha delt statshemmeligheter er nå utvidet. Det melder E24. Avisa skriver at den siden forrige fengslingsmøte er utvidet til å omfatte grov korrupsjon.

Mannens forsvarer, Marianne Darre-Næss, fastholder overfor avisa at det ikke ligger noen dramatikk i dette.

— Dette bygger på det samme bevismaterialet som det han allerede var siktet for, sier hun.

E24 kan også fortelle at tingretten ønsker å løslate mannen, fordi de mener det ikke er overveiende sannsynlighet for bevisforspillelse. Kjennelsen er imidlertid anket av påtalemyndigheten og mannen blir ilagt brev- og besøksforbud mens anken behandles av lagmannsretten.

Pågrepet og siktet i august

Forskeren og ingeniøren Harsharn Singh Tathgar ble pågrepet av PST på en restaurant i Oslo en lørdag formiddag i august.

Siktelsen gjaldt brudd på paragrafene 123 og 124 i straffeloven, om «avsløring av statshemmeligheter» og «grov avsløring av statshemmeligheter». Straffenivået er på henholdsvis «bot eller fengsel inntil tre år» og «fengsel inntil 15 år».

Han har ikke erkjent straffeskyld, men har innrømmet å ha mottatt penger for informasjon som han skal ha overlevert til en russisk etterretningsoffiser. Utenriksdepartementet besluttet etter pågripelsen å utvide den russiske diplomaten femtiåringen skal ha vært i møte med da han på pågrepet.

Etter pågripelsen av mannen besluttet Utenriksdepartementet å utvise en russisk diplomat mistenkt for spionarbeid.

Jobbet for DNV GL

Den siktede har vært ansatt i DNV GL (tidligere Norske Veritas) siden 2012. Han har i over to år ledet et DNV GL-prosjekt for å ta i bruk nye høyteknologiske 3D-printere i olje- og gassbransjen.

Før dette jobbet han i Umoe Solar i drøyt fire år. Han har også vært ansatt i Sintef som forsker og prosjektleder fra 2005 til 2007. Han har doktorgraden sin fra NTNU, og har ifølge Google Scholar vært medforfatter på flere publikasjoner.

Etter pågripelsen sendte DNV GL ut en pressemelding der de slo fast at han ikke hadde hatt sikkerhetsklarering og derfor ikke har jobbet med prosjekter for forsvarsindustrien, Forsvaret, eller andre etater og kunder som krever sikkerhetsklarering.

Powered by Labrador CMS