Statshemmeligheter
Siktet av PST, skal ha møtt russisk etterretningsoffiser
Mannen PST har siktet for å ha delt statshemmeligheter nekter straffeskyld. Mannen har doktorgrad fra Norge og har tidligere jobbet ved en norsk forskningsinstitusjon.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det var lørdag formiddag mannen i femtiårene ble pågrepet av PST, siktet for å ha delt statshemmeligheter med fremmed makt.
I en melding PST la ut på twitter mandag formiddagen er mannen «siktet for å ha overlevert informasjon til fremmed stat som kan skade grunnleggende nasjonale interesser».
Mannen det er snakk om er norsk statsborger, bosatt på Østlandet og jobber i DNV GL (tidligere Norske Veritas). Personen har etter det Khrono erfarer doktorgrad fra et norsk universitet, og har tidligere jobbet ved en norsk forskningsinstitusjon.
Om det eventuelt er snakk om forskningsrelaterte lekkasjer kunne ikke politiadvokat Line Nyvoll Nygaard går nærmere inn på overfor Khrono etter pressekonferansen mandag ettermiddag.
Pågrepet på restaurant
Nyvoll Nygaard i PST sa til mediene etter mandagens fengslingsmøte, som skjedde bak lukkede dører, at mannen ble pågrepet på en restaurant i Oslo. Han skal ha blitt pågrepet etter et møte med en russisk etterretningsoffiser. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.
Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett skal mannen ha mottatt «ikke ubetydelige kontantbeløp» for informasjonen han har delt. I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen.
Virksomheten han er siktet for skal ifølge politiadvokaten ha pågått en stund.
— Vi har opplysninger som tilsier at den går noe tilbake i tid, sier Nygaard til Khrono.
— Er det snakk om flere år?
— Vi snakker om et par år tilbake i tid.
Om det eventuelt kan gå enda lenger tilbake i tid sier Nygaard det ikke er mulig å være sikker på så tidlig i etterforskningen.
Erkjenner ikke straffeskyld
PST pågrep lørdag 15. august en norsk borger i Oslo. Mannen er siktet for å ha overlevert informasjon til fremmed stat som kan skade grunnleggende nasjonale interesser, § 123 og § 124. Han blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag 17. august kl 1500.
— PST (@PSTnorge) August 17, 2020
Siktelsen gjelder brudd på paragrafene 123 og 124 i straffeloven, om «avsløring av statshemmeligheter» og «grov avsløring av statshemmeligheter». Straffenivået er på henholdsvis «bot eller fengsel inntil tre år» og «fengsel inntil 15 år».
Mannens forsvarer, Marianne Darre-Næss, sa til mediene etter fengslingsmøtet at mannen har forklart seg og vil samarbeide. Han erkjenner ikke straffeskyld.
Brev og besøksforbud
Politiadvokat Nygaard sa etter fengslingsmøte at de har begjært varetektsfengsling i fire uker, med brev og besøksforbud, begrunnet i fare for bevisforspillelse.
Begjæringen ble tatt til følge av Oslo tingrett.
I kjennelsen fra tingretten heter det at vedkommende «kan holdes i varetektsfengsel inntil annet blir bestemt av påtalemyndigheten eller retten, men ikke ut over 14. september 2020».
Det heter videre at han undergis «fullstendig isolasjon frem til 31. august 2020, jf. straffeprosessloven § 186a» og at han «undergis brev- og besøksforbud samt forbud mot aviser og kringkasting i hele perioden».
DNV GL: Overrasket
Pressetalsmann Per Wiggo Richardsen i DNV GL (Det Norske Veritas) bekreftet mandag at mannen som er pågrepet og siktet var ansatt som dem.
— Dette er en sak som har overrasket oss veldig, sier Richardsen til Khrono. Overfor NRK sier han at de vil samarbeide med PST for å finne ut hva som har skjedd.
– Vi kommer til å legge vekt på å jobbe tett med politiet for å bistå dem i etterforskningen. Det er en særdeles alvorlig sak som vi må finne ut av, sier han til NRK.
Også PST bekreftet etter fengslingsmøtet at mannen er ansatte i DNV. Nygaard kunne ikke svare Khrono i går på hvorvidt også tidligere arbeidsgivere kan være rammet.
Nyeste artikler
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk
Hun tok doktorgrad i informasjonsvitenskap. Men på fritiden er det backgammon og kirkeorgel som gjelder
Rettssak: Pensjonert lege skal ha fabrikkert plagiatbevis mot instituttleder
Vedum med sterke signaler om videre finansiering av Griegakademiet
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»