statshemmeligheter
Spionsiktet jobbet ikke for Forsvaret
Mannen som er siktet for å ha delt statshemmeligheter, har ikke arbeidet med Forsvaret eller andre kunder som krever sikkerhetsklarering.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Lørdag ble en mann i 50-årene pågrepet og siktet for å ha delt statshemmeligheter. Mannen var da ansatt i DNV GL. Han har tatt doktorgrad i Norge og arbeidet tidligere ved en norsk forskningsinstitusjon.
Det er Russland mannen er siktet for å ha delt informasjon med.
– Vi vet at den siktede i sin stilling i Det Norske Veritas har hatt tilgang til informasjon som kan ha stor verdi for andre parter, herunder andre stater. Så blir det opp til etterforskningen å vise hvilken informasjon han har delt med den russiske etterretningsoffiseren, har Line Nygaard, påtaleansvarlig i PST, tidligere sagt til VG.
Men mannen skal ikke ha hatt sikkerhetsklarering og har derfor ikke jobbet med prosjekter for forsvarsindustrien, Forsvaret, eller andre etater og kunder som krever sikkerhetsklarering. Det kom frem i en pressemelding fra DNV GL tirsdag kveld.
3D-printing
— Han har heller ikke hatt personalansvar på mange år, og har i sin tid i DNV GL arbeidet på et begrenset antall prosjekter, hovedsakelig innen fagfeltet materialteknologi. Han har likevel hatt utstrakt kundekontakt i de prosjektene han har vært involvert i, først og fremst i egenskap av leder for et Joint Industry Project på 3D-printing. Vi kartlegger nå nøye hvilke kundeprosjekter han har vært involvert i, og oppretter dialog med de relevante kundene, sier DNV GLs regionalsjef for forretningsområdet Oil&Gas i Norge, Arve Johan Kalleklev, i pressemeldingen.
Til VG sier DNV GLs mediedirektør,Per Wiggo Richardsen, at det videre arbeidet vil avdekke om mannen har hatt tilgang til informasjon utenfor sitt fagfelt.
– Det som vi først og fremst legger vekt på er å samarbeide med PST slik at de får tilgang til all nødvendig informasjon. Og vi må sørge for å ivareta ansatte og kunder, sier Richardsen.
Pågrepet på restaurant
Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i PST sa til mediene etter mandagens fengslingsmøte, som skjedde bak lukkede dører, at mannen ble pågrepet på en restaurant i Oslo. Han skal ha blitt pågrepet etter et møte med en russisk etterretningsoffiser. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.
Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett skal mannen ha mottatt «ikke ubetydelige kontantbeløp» for informasjonen han har delt. I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen.
Virksomheten han er siktet for skal ifølge politiadvokaten ha pågått en stund.
— Vi har opplysninger som tilsier at den går noe tilbake i tid, sa Nygaard til Khrono mandag.
— Er det snakk om flere år?
— Vi snakker om et par år tilbake i tid.
Siktelsen gjelder brudd på paragrafene 123 og 124 i straffeloven, om «avsløring av statshemmeligheter» og «grov avsløring av statshemmeligheter». Straffenivået er på henholdsvis «bot eller fengsel inntil tre år» og «fengsel inntil 15 år».
Nyeste artikler
Informasjon om studenter som strøk lå åpent i fem år
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024