Spente på penger til fusjoner, finansregler og studiestøtte

Det er blant universitet- og høgskoler knyttet størst spenning til presentasjonen av finansieringsordning og eventuelle bevilgninger til fusjoner når statsbudsjettet presenteres i dag klokken 10.00. Studentene krever større støtte og flere boliger.

Publisert Oppdatert

(Khrono kommer med flere saker om statsbudsjettet i løpet av dagen)

Da statsbudsjettet for 2015 ble presentert ble Torbjørn Røe Isaksen møtt av at hav sinte studenter i Gaustadbekkdalen i Oslo. De protesterte mot regjeringens forslag om skolepenger for utenlandske studenter. Ett forslag studenten fikk presset vekk.

I år krever studentene to ting: 1,5 G i studiestøtte i 11 måneder i året, samt bygging av 3000 boliger årlig.

Les også: Nye studieplasser, mer til fusjonsarbeid, flere studentboliger, bedre finansiering

Gamle vs nye

I år er det uten tvil finansieringen av sektorene og en varslet gjennomgang av denne, med eventuelle nye tiltak, som det er varslet størst interesse for blant universiteter og høgskoler.

I denne saken står de gamle store universitetene opp mot de nye universitetene og høgskolene.

Les også:

Saksgangen

Det startet med at Isaksen la ned et finansutvalg den rødgrønne regjeringen hadde opprettet. Så etablerte han sin egen ekspertgruppe på finansiering. de la fram sin innstilling i januar 2015. Deretter ble denne inkorperert i Stortingsmelding oms truktur som ble lansert rett før påske.

De nye universitetene og største høgskolene var skuffet over ekspertgruppens innstilling, og like skuffet da stukturmeldingen kom.

I juni fikk de imidlertid med seg flertallet på Stortinget som krevde en gjennomgang og forklaring av hvordan basis fordeles blant universiteter og høgskoler.

Og den gjennomgangen er varslet i årets budsjett.

Lekkasjene på budsjettet

Her er noen av lekkasjene som handler om universitets- og høgskolesektoren (kilde: NRK)

  • Regjeringen har lansert en «ungdomspakke» 250 millioner til tiltak for å bekjempe ledighet blant unge voksne. Som en del av denne pakken er det lansert at regjeringen vil opprette 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning.
  • Regjeringen vil videreutdanne minst 25.000 lærere innen 2020. Dette vil koste over en milliard kroner hvert år, seks milliarder hele perioden fram til 2020. Det er ventet penger i statsbudsjettet.
  • ​I valgkampen fikk regjeringen kritikk for å gjøre for lite for sent i kampen mot arbeidsledighet. Erna Solberg svarte med en budsjettlekkasje om at de vil bruke 2,5 milliarder på opprusting av offentlige bygg og infrastruktur.
  • Spesifikke tiltak rettet mot arbeidsledige ingeniører.
  • 170 millioner ekstra til marin forskning de neste årene.
  • Statsminister Erna Solberg har lovet flere milliarder ekstra til klimateknologifondet, uten at hun røpet hvor mange.
  • 5 millioner til forskning på europeisk klima- og energipolitikk.
  • 20 millioner for å få flere og bedre yrkesfaglærere.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!