Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge vil gjerne samarbeide med kinesiske universiteter, men ser ikke verdien av store , politiske delegasjonsreiser. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Sørøst samarbeider med Kina

Kina-tur: Det er ikke riktig når statsråd Nybø hevder at jeg ikke ser verdien av samarbeid med Kina, skriver rektor Petter Aasen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg viser til Khronos intervju med rektor ved Universitetet i Bergen (5.6.18) og med statsråd Nybø (6.6.18). I Khronos henvendelse til meg om Kina-samarbeid (publisert 4.6.18) gjorde jeg selvsagt oppmerksom på at Universitetet i Sørøst-Norge (USN) var representert i det politiske delegasjonsbesøket til Kina i april.

USN har et bredt faglig samarbeid med kinesiske universiteter. Vi har også rekruttert dyktige medarbeidere og studenter fra Kina. Som det framgår av intervjuet, ønsker USN og rektor å videreutvikle samarbeidet bygget på faglige interesser og akademiske grunnverdier. Det er derfor ikke riktig når statsråd Nybø hevder at rektor Aasen ikke ser verdien av samarbeid med Kina.

Det er ikke riktig når statsråd Nybø hevder at rektor Aasen ikke ser verdien av samarbeid med Kina.

Petter Aasen

Utfordringer og muligheter knyttet til den politiske delegasjonsreisen til Kina ble diskutert i USNs ledergruppe i forkant av besøket. USN deltok på arrangementene i Beijing 17. og 18. april. Prorektor fulgte delegasjonen videre til Shanghai, mens viserektor for forskning, innovasjon og internasjonalisering og representanter fra fakultetene deretter, som planlagt, dro til universiteter i Hubei-provinsen, hvor vi har etablert samarbeid med flere universiteter. Med tanke på stadfesting og utvikling av konkret faglig samarbeid, viser rapporter jeg har fått at besøket til disse institusjonene var vellykket og at det åpnet for samarbeid på nye områder.

Som det framgår av Khronos intervju med meg, deltok ikke rektor på delegasjonsreisen da andre arbeidsoppgaver ble prioritert. Samtidig understreket jeg at min beslutning også var påvirket av at jeg, som mange andre – inkludert deltakerne i vår delegasjon, er kritisk til kinesiske myndigheters forvaltning av menneskerettigheter og akademisk frihet.

Jeg er generelt kritisk til slike politiske delegasjonsreiser som døråpner for akademisk samarbeid, til land der demokrati og menneskerettigheter er under press og korrupsjon er utbredt. Jeg var derfor for eksempel glad for at myndighetene besinnet seg og avlyste den planlagte politiske delegasjonsreisen til Brasil i fjor.

Ellers tar vi til etterretning rektor Olsens forsikring om at den nasjonale og internasjonale kritikken av Konfucius-institutter ikke er relevant for senteret i Bergen. Jeg registrerer imidlertid med bekymring at rektor ved Universitetet i Bergen tilsynelatende stiller spørsmåltegn ved troverdigheten av kritikken av myndighetsutøvelse i Kina.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS