Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk. Foto: Ola Sæther/Uniforum
Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk. Foto: Ola Sæther/Uniforum

Påstand om tyveri av forskning opp på nytt

Forskningsetisk utvalg på Universitetet i Oslo (UiO) frikjente en prisbelønt professor uten å se på klagers dokumentasjon. Nå skal saken tas opp igjen.

Publisert Oppdatert

Uten å vurdere klagerens dokumentasjon, ga Forskningsetisk utvalg på Universitetet i Oslo (UiO) en prisvinnende medisinprofessor medhold i at anklagen mot ham var grunnløs, skriver Uniforum.

Uniforum skrev før sommeren om klagerens åtte år lange kamp for å få dokumentasjonen vurdert i en ny behandling av saken. Nå er det klart at UiOs ledelse ønsker saken gjenopptatt.

Mener ny behandling gagner alle parter

— Veldig klokt av universitetsledelsen, synes professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk. I kraft av sitt fagfelt blir han ofte kontaktet av stipendiater og forskere som mener seg utsatt for vitenskapelig uredelighet.

— Universitetet i Oslo kan ikke leve med at det sås tvil om hvorvidt en sak som dette har blitt forsvarlig gransket, konstaterer professoren.

Universitetet i Oslo kan ikke leve med at det sås tvil om hvorvidt en sak som dette har blitt forsvarlig
gransket.

Jan Helge Solbakk

— Er det i både den anklagede og klagerens interesse at saken gjenåpnes?

 Ja. Både vedkommende som ble anklaget og frifunnet, klageren som mener seg ikke hørt og institusjonen selv, som ikke fulgte sine egne spilleregler når de gransket saken, vil tjene på dette. Ingen av de tre har godt av den tvilen som nå råder, sier Solbakk til Uniforum.

Saken er oversendt utvalget

Prorektor Ragnhild Hennum bekrefter på SMS overfor Uniforum at UiO ønsker å gjennomgå saken på nytt.

— Saken er oversendt forskningsetisk utvalg for en ny vurdering. Universitetsledelsen ønsker å sikre at samtlige anførsler fra partene blir behandlet. Utvalget er derfor bedt om særlig å se på de forhold som ikke tidligere er realitetsbehandlet og konkludert om, skriver Hennum.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!