Rektorduell om rektorjobb i vest
Både rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund, Liv Reidun Grimstvedt og rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole Gunnar Søgnen, har søkt stillingen som rektor ved den fusjonerte Høgskulen på Vestlandet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er 11 søkere på listen til rektorstillingen ved det som skal bli Høgskulen på Vestlandet når Høgskolen Stord/Haugesund, Høgskulen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Bergen fusjonerer fra årsskiftet.
To av søkerene, Liv Reidun Grimstvedt (HSH) og Ole Gunnar Søgnen (HiB), er rektorer ved hver sin høgskole i dag. Rektor ved den tredje fusjonshøgskolen, Rasmus Stokke ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, har ikke søkt.
Søgnen sier til Khrono at han søkte jobben før søknadsfristen ble utvidet med en uke, mens rektor ved HSH, Liv Reidun Grimstvedt, søkte dagen før den utvidede søknadsfristen gikk ut.
Tidligere duell
De to rektorene har vært i duell om posisjoner tidligere. Den gang handlet det om styreplass i Universitets- og høgskolerådet, der Søgnen var innstilt som nestleder, mens representantskapet etter benkeforslag stemte inn Liv Reidun Grimstvedt fordi det var få kvinner i styret.
Vi er godt i gang nå og jeg vil gjerne være med å fullføre dette som vi nå har påbegynt.
Liv Reidun Grimstvedt
Det var inspirerende å få fram fusjonsavtalen og at vi lyktes med det, nå vil jeg gjerne fullføre
Ole Gunnar Søgnen
Vi har jo fortsatt en vei å gå når det gjelder full
kjønnsbalanse.
Arvid Hallén
— Frykter du å bli kjønnskvotert ut denne gangen også?
— Det har jeg ingen kommentar til, sier Søgnen, som uansett hvordan det går synes det er fint at så mange har søkt rektorjobben og at ingen søkere er konfidensielle.
Les også: Benkeforslag ga kvinnelig nestleder
Prorektor Østfold søker
Søgnen og Grimstvedt får konkurranse fra dekan ved Høgskolen i Bergen, Geir Anton Johansen. Tidligere prorektor ved Universitetet i Bergen, Berit Rokne, ønsker også å bli rektor for Høgskulen på Vestlandet (HVL).
På søkerlista finner vi også tidligere direktør ved Handelshøyskolen i Bergen, Ole Hope, prorektor ved Høgskolen i Østfold, Stein Haugom Olsen og Chandra Sekharappa Mayur Yergeri. Sistnevnte er oppført som gjesteforsker og sto også på søkerlistene til viserektorstillingen ved NTNU Ålesund og til stillingen som helsedekan ved Nord universitet tidligere i år.
De øvrige to kvinnelige søkerne i tillegg til rektor Liv Reidun Grimstvedt og professor Berit Rokne er kunstterapeut og daglig leder Tasim Karim-Birkeland og pedagogisk leder Ann Helen Parsons.
Styreleder Hallén er fornøyd
Direktør i Forskningsrådet, og leder av interimstyret ved Høgskulen på Vestlandet, Arvid Hallén (bildet), leder et rådgivende innstillingsutvalg som skal komme med innstilling til styret.
Han sier til Khrono at han er fornøyd med søkerlisten som inneholder fire kvinner og sju menn.
— Er du fornøyd med antall kvinner på den listen også?
— Ja, jeg synes det ser bra ut. Vi har jo fortsatt en vei å gå når det gjelder full kjønnsbalanse, sier Hallén til Khrono.
— Hva har dere gjort konkret for å få kvinnelige søkere til rektorstillingen på Vestlandet?
— Nå har ikke jeg vært inne i prosessen fra starten av, men i samtalene som er spredt har vi uttrykt at vi ønsker både kvinnelige og mannlige søkere, sier Hallén og legger til:
— Vi har gjort det som er vanlig å gjøre i slike sammenhenger.
— Etter det vi kjenner til er det mange som ser det slik at rektorstillingen ved Høgskulen på Vestlandet er Ole Gunnar Søgnen sin jobb?
— Det vil være feil av meg å kommentere dette. Vi skal kjøre en grundig prosess og komme med en rådgivende innstilling, og så er det styret som skal ta beslutningen, sier Hallén.
Grimstvedt vil fullføre
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Liv Reidun Grimstvedt, som nå har vært rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund i fem og et halvt år, sier til Khrono at hun søkte dagen før den utvidede søknadsfristen gikk ut.
— Jeg syntes det var interessant å høre diskusjonen i interimstyret om saken og dessuten synes jeg at utlysningsteksten passer meg: I tillegg til at jeg har vært rektor i flere år nå har jeg også administrativ erfaring fra stilling som studiesjef, jeg har vært enhetlig leder som dekan og har bred erfaring fra sektoren, sier Grimstvedt.
— Men hva motiverer deg til å bli rektor ved en stor fusjonert høgskole?
— Det er en særdeles interessant og viktig jobb. Det har vært et mål å samle høgskolene på Vestlandet, vi er godt i gang nå og jeg vil gjerne være med å fullføre dette som vi nå har påbegynt, sier hun, som også blir motivert av universitetsambisjonene til de tre høgskolene.
Grimstvedt er bosatt i Haugesund, tre timers kjøring fra Bergen.
— Hvis du får jobben, så flytter du til Bergen?
— Det gjør jeg, hovedsetet for den nye høgskolen skal være i Bergen, sier hun.
Søgnen har tenkt seg nøye om
(Foto: Dag Hellesund, På Høyden)
Rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole Gunnar Søgnen, bor allerede i byen. Til Khrono sier han at han også måtte tenke grundig igjennom om han ønsket å gå på en ny type lederjobb.
— Og etter nøye vurdering fant jeg at jeg er sterkt motivert og har veldig lyst på denne jobben, sier han og legger vekt på at han ønsker å bygge den nye institusjonen ferdig.
— Jeg har vært med på å legge grunnlaget for den nye høgskolen og fusjonsavtalen. Det var inspirerende å få fram avtalen og at vi lyktes med det, nå vil jeg gjerne fullføre, sier han.
— Du får mye av æra for prosessen og så mener flere at det står Ole Gunnar Søgnen på den utlyste rektorstillingen?
— Jeg synes det er hyggelig å høre at jeg har betydd mye i den prosessen, men det har vært mange prosesser underveis og mange som har deltatt, sier Søgnen.
Etter planen skal styret ansette rektor i novembermøtet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!