akademiaavtalen
Sliter med å se at Equinor-avtalen er i tråd med akademisk frihet
Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) stiller spørsmål til statsråden om Akademiaavtalen er forenlig med samfunnsoppdraget.
— Å støtte et universitet betyr å støtte fri tenking og forskning. Man skulle tro at et selskap som Equinor skjønte det, og ikke tror at sånt er reklameavtaler, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne (MDG) i en kommentar til Khrono.
Daværende Statoil og nå Equinor har i mange år gjennom det som er kalt Akademiaavtalen hatt samarbeid med flere norske universiteter og høgskoler. I 2019 ble det undertegnet avtaler med fem universiteter og en vitenskapelig høgskole til en verdi av 315 millioner kroner og med en varighet på fem år.
De involverte universitetene er NTNU, Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB), UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Stavanger (UiS) og Norges handelshøgskole (NHH).
Avtalen med først Statoil, deretter Equinor, har vært omstridt og nå har debatten blusset opp igjen. Årsaken denne gang er en formulering i avtalen der alle, unntatt NTNU, har skrevet under på at de vil jobbe for positiv medieomtale av arbeidet utført gjennom avtalen.
Stiller spørsmål til Borten Moe
Denne avtalen og spesifikt den delen av teksten om positiv omtale får Hansson til å reagere. Han har derfor stilt skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
«Mener statsråden at det er forenlig med samfunnsoppdraget, slik det er definert i universitets- og høyskoleloven, at statsfinansierte universiteter og høyskoler blir pålagt gjennom å levere fordelaktig omtale for Equinor», spør Hansson.
Han har så langt ikke fått svar fra statsråden. Men han er fornøyd med å se at flere universiteter har varslet en gjennomgang av avtalen.
— Jeg er glad for at flere universiteter har vært våkne og at andre våkner. Universitetene har selvsagt ikke bruk for å ha slike bindinger til omdømmet sitt, kommenterer MDG-representanten.
Equinor's funding contracts with Norwegian universities demand that when in contact with the media about the cooperation, the universities must speak positively about it. @UniOslo @uio_sum @FosFreeResearch @SRNordic #grønnvasking #fossilfri_forskning #greenwashing
— Sustainability Lab, University of Oslo (@uio_lab) April 29, 2022
Åpen for endring
Equinor selv har tidligere denne uken sagt til Khrono at de ikke har noe problem med å få fjernet denne formuleringen i avtalen.
— Det er uproblematisk for oss å fjerne formuleringen fra nåværende avtaler eller ved signering av mulige fremtidige akademia avtaler, sa Eskil Eriksen, Equinors pressetalsperson for Norsk sokkel.
Det var Sustainability Lab ved Universitetet i Oslo (UiO) som skrev om denne delen av avtalen på Twitter sist helg. På samme plattform fikk de svar fra UiO-rektor Svein Stølen.
«Tusen takk for tweet. Jeg sjekket vår avtale og vi har en liknende setning. Min feil helt og holdent - og jeg vil ta kontakt for å reforhandle/fjerne den setningen - som ikke er akseptabel - umiddelbart. MIN feil - det er viktig!»
— Vi må nok bruke noen dager på dette, men dette får vi løst opp i, fulgte Stølen opp med i en kommentar til Khrono tidligere denne uken.
«Positiv omtale av arbeidet»
Fem av de seks institusjonene har en avtale der noe likelydende som følgende står:
«Der arbeid under denne avtalen muliggjør profilering i eksterne media skal institusjonen arbeide aktivt for å gi positiv (vår utheving, red. anm) omtale av arbeidet. Equinor skal varsles tidlig om relevante pressekonferanser og potensielle mediesaker i tilknytning til dette.» (Fra UiB sin avtale)
NTNU er den eneste som ikke har denne biten etter å ha forhandlet om å få det fjernet før de skrev under på kontrakten. Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Margareth Hagen, skriver på Facebook onsdag formiddag at de har tatt kontakt med Equinor og vil få fjernet denne formuleringen i avtalen.
«Jeg er enig i at det er uakseptabelt med en slik klausul. Vi har tatt kontakt med Equinor. Denne delen av avtalen vil bli fjernet», skriver hun, og bekrefter det samme i en tekstmelding til Khrono.
Tidsmessig har de fått vite at arbeidet med å endre avtalen vil starte når vedkommende som jobber med dette hos Equinor er tilbake fra en reise.
— Derfor vet jeg ikke akkurat når, skriver Hagen i en tekstmelding.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år