Rektor Gunnar Bovim på NTNU mener poengene fra Equinor kan gi resultater som vil sette spor for framtiden. Foto: Siri Øverland Eriksen

NTNU får 100 mill fra Equinor

Samarbeid. Equinor skal sponse forskningen på NTNU med 100 millioner kroner over fem år. Til sammen er det inngått akademia-avtaler for 320 millioner.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU er sist ute av seks norske universiteter og høgskoler med å inngå ny akademia-avtale med Equinor.

NTNU-avtalen ble undertegnet 1. februar og gir NTNU 95 millioner i frie forskningsmidler og i tillegg 5 millioner i gaveforsterkning på en del av dette.

Pengene skal brukes på fire satsingsområder: Forskning og utdanning innenfor petroleumsfagene, miljølaster på marine strukturer, digitalisering innen energisystemer og energiomstilling.

Akademia-avtalen mellom NTNU og Equinor har potensialet til å sette spor etter seg i framtiden.

Gunnar Bovim

Seks har inngått avtale

De seks som har inngått akademia-avtaler med Equinor er er NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø og Norges Handelshøyskole.

Etter at NTNU inngikk avtale på 100 millioner er summen på de seks oppe i 320 millioner.

NTNU har aldri fått så mye støtte gjennom akademia-avtalen som nå, går det fram av en nyhetssak på NTNUs nettsider.

I tillegg til akademia-avtalen har NTNU også en rammeavtale med Equinor på oppdragsforskning som er begrenset oppad til 250 millioner over åtte år og gjelder fram til 2021.

Mens rammeavtalen gjelder oppdragsforskning, der Equinor har sikret seg rett til å bruke resultatene fra forskningen, så er midlene i akademia-avtalen frie og resultatet av forskningen tilhører forskerne.

Vil sette spor

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, sier at han er er svært fornøyd med avtalen og at tilgangen på ren energi for alle er en verdensutfordring som vil kreve enda mer samarbeid mellom verdensledende miljøer innen akademia og næringslivet.

— På NTNU tror vi på kunnskap. Ikke bare for meg og deg - men for en bedre verden. Som universitet har NTNU sine egne mål, men sammen i denne akademia-avtalen med Equinor kan vi nå få resultater som gir konsekvenser langt ut over våre egne virksomheter og landegrenser, nemlig ut i verden, sier Bovim i nyhetssaken fra NTNU, og videre:

— Vi synes det er veldig gledelig at Equinor ønsker å satse så sterkt på kunnskapen fra NTNU. Derfor tror jeg også at akademia-avtalen mellom NTNU og Equinor har potensialet til å sette spor etter seg i framtiden, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS