Høyesterett
Skoghøy søker avskjed fra sitt embete i Høyesterett
Tilsynsutvalget for dommere avgjør torsdag om de skal behandle saken mot høysterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy selv om han er innvilget avskjed.
Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy fratrer med virkning fra 1. juli. Fram til da har han studiepermisjon, heter det i en pressemelding fra Høyesterett, gjengitt først i NRK og VG.
Avtalen innebærer utbetaling av et engangsbeløp på 3,6 millioner kroner før skatt, i tillegg til dekning av utgifter i forbindelse med avtaleprosessen.
Både Høyesterett og Skoghøy sier at avtalen som er inngått er den riktige løsningen.
— Dette er spesielt, og det viser at de spørsmålene vi har stilt tidligere om betydningen av dommeres uavhengighet var relevante. Det er merkelig at det utbetales penger. Det er ikke vanlig, sier jurist Katrine Holter i en kommentar til Khrono.
Juristen ved Politihøgskolen var en av dem som reagerte kraftig på at varslingssaken ble brakt inn for tilsynsutvalget av høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie.
Ble klaget inn for tilsynsutvalg
Skoghøy var professor ved UiT Norges arktiske universitet før han ble høyesterettsdommer.
Tilsynsutvalget for dommere skal torsdag denne uka ta stilling til om de skal behandle saken mot Skoghøy eller ikke.
Det var høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie som rett før jul klaget høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy inn til Tilsynsutvalget for dommere. Hun ønsket en vurdering av om Skoghøy hadde brutt det etiske regelverket.
«Den umiddelbare bakgrunnen er hans opptreden og uttalelser den senere tid, men jeg nevner også en varslingssak ved Universitetet i Tromsø fra 2020», skrev Øie.
Skoghøy hadde på forhånd gått ut i media med anklager om at hans ektefelle hadde forgiftet ham, noe hun avviste på det sterkeste.
Droppet å behandle varsel
Varslingssaken Øie trakk inn, handlet om et varsel som ble sendt inn av en jusstudent i 2020 da Skoghøy var professor ved Universitetet i Tromsø. Jusstudenten hadde blitt med professoren hjem, ble tilbudt alkohol og overnattet. Videre hevdet hun at det skjedde en seksuell handling, noe Skoghøy har benektet.
At justitiarius Øie ba tilsynsutvalget om også å vurdere dette varselet, fikk jurister til å reagere. De mente det var dommergjerningen uvedkommende.
Det endte med at Tilsynsutvalget for dommere bestemte seg for å droppe å behandle varslingssaken. Dette var også i tråd med hva Skoghøy ønsket.
Fremdeles studiepermisjon
Børge Haugseth i sekretariat til Tilsynsutvalget for dommere opplyste til Khrono før helga at utvalget hadde bestemt seg for å realitetsbehandle saken om Skoghøy. Det skulle skje på utvalgets møte 20. og 21. april. Men dette var før det ble kjent at Skoghøy søker avskjed.
Skoghøy har vært høyesterettsdommer i to perioder, den siste var fra 2020.
– Jens Edvin A. Skoghøy har gjennom disse årene lagt ned et betydningsfullt arbeid for Høyesterett og for norsk rettsliv. Det står stor respekt av hans virke både som dommer og rettsteoretiker, sier justitiarius Toril Marie Øie i en pressemelding.
Artikkelen er oppdatert kl. 17.00 med en kommentar fra Katrine Holter. Ny oppdatering 20.april kl. 09:00. Rettet misforståesle om at tilsynsutvalget har avgjort at de skal behandle saken likevel. Dette stemmer ikke. Dette blir avklart seinere denne dagen.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår