Politihøgskolen

Skarpe reaksjoner i styre­møte: — Vi må bare styrke oss og si at nok er nok

Styret ved Politihøgskolen vil svare Justis- og beredskaps­departementet tirsdag.

Styret ved Politihøgskolen møttes mandag. Her fra en annen anledning, da styremøtene foregikk fysisk.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I ettermiddag holdt Politihøgskolen ekstraordinært styremøte. Styret ble kalt inn på bakgrunn av at Justis- og beredskapsdepartementet forrige uke gjennom et brev grep inn i et styrevedtak om å flytte én klasse og én ansatt fra studiestedet i Stavern til studiestedet i Oslo.

I forkant av møtet hadde fem fagforeninger sendt et brev der de mente departementet ikke kunne gripe inn i vedtaket.

Flere styremedlemmer sa seg enige i at departementet nå legger seg opp i detaljer som ledelsen ved en høgskole må kunne styre selv.

— Det er ingen hemmelighet at vi er uenige i den forståelsen av styreforskriften, sa styreleder og politimester Hans Vik, som omtalte saken som en krevende og alvorlig sak for PHS.

— Sjokkerende lesing

— Nå må vi bare styrke oss og si at nok er nok. Vår autonomi ligger der, og departementet har ikke ryggdekning i statsbudsjettet, sa Kari Toverud Jensen, styrets nestleder.

I helga uttalte rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen at hun ønsket seg en avklaring på høgskolens autonomi: Hva kan styret beslutte og hva kan de ikke beslutte?

Terje Nybøe, styremedlem og sjef for Spesialenheten for politisaker, sa styret risikerte å bli latterliggjort om de ikke sier ordentlig ifra.

— Da brevet kom må jeg si at det var sjokkerende lesing, gitt den historien vi har hatt. Vi har ikke annet valg enn å stå på det vi har gjort før, og det må vi markere ganske tydelig overfor departementet. Ellers risikerer styret på en måte å bli latterliggjort, sa Nybøe.

Nybøe mente styret måtte være tydelige på at et styrevedtak om å flytte 24 studieplasser og et årsverk bygger på faglige anbefalinger.

— Brevet fra departementet har ikke noe rettslig grunnlag. Dersom departementet vil ha en annen styring, så får de heller endre forskriften, sa han.

Styremedlem Inger Marie Sunde mente departementets innblanding er utidig.

— Da jeg leste brevet, må jeg si at jeg ble provosert. Går det virkelig an å blande seg inn på den måten overfor oss? Forstår de hvor vanskelig dette er for oss og hvor vanskelig det er å styre skolen vår etter vedtaket i fjor, spurte hun.

Skal sende brev

Styremøtet ble ellers brukt til å diskutere hvilken strategi styret nå skal velge videre.

Styret som består av blant annet politimestre, politiansatte og ledere og direktører i organer som er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet i sitt daglige arbeid, ønsker å finne en vei utenom departementets ordre i denne saken.

Møtet ble enige om at det tirsdag skal gå et brev i retur til Justis- og beredskapsdepartementet. Akkurat hvilke formuleringer brevet skal inneholde er foreløpig usikkert og skal utarbeides i løpet av mandag kveld og morgentimene tirsdag.

Styreleder Vik uttalte viktigheten av å senke temperaturen både mellom Politihøgskolens styre og Justis- og beredskapsepartementet og mellom de ansatte på Politihøgskolen.

Powered by Labrador CMS