Foto: Eskil Wie / Khrono

Til kamp for prinsippene!

Nikab. Lik rett til høyere utdanning, ytringsfrihet, institusjonell autonomi og akademisk frihet er og forblir grunnleggende læresetninger for organisasjonen som representerer over 230.000 norske studenter, skriver Kristian Sjøli, som vil lede prinsipprogramkomiteen i NSO.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av det kommende året skal Norsk studentorganisasjon (NSO) oppdatere sine grunnleggende prinsipper. Noen prinsipper burde likevel alltid ligge fast. Blant disse er lik rett og tilgang til høyere utdanning og den akademiske friheten. To prinsipper som stadig er under angrep.

I Norge tas skolepenger for norske og internasjonale studenter jevnlig opp til debatt, visumkostnaden for internasjonale studenter som vil studere i Norge er økt med 65 prosent og seks av ti studenter må fortsatt jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes.

Å utestenge et fåtall kvinner fra høyere utdanning basert på hodeplagget de velger å bære er både et angrep på denne friheten, diskrim-inerende og elendig integrerings-politikk

Kristian Sjøli

Ute i verden ser vi at høyere utdanning i større grad blir en vare eliten kan kjøpe seg for å befeste sin posisjon, heller enn en investering i vår felles framtid, noe kampanjen University Inc. har satt søkelyset på den siste tiden. I Ungarn, Russland, Tyrkia og Hviterussland trues den akademiske friheten av stadig verre inngripen i institusjonene. Når internasjonalt samarbeid stemples som en trussel mot nasjonen og dekaner fengsler bør det gå kaldt nedover ryggen på alle som brenner for akademisk frihet.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), forsvarte senest 26. mars i Khrono regjeringens forslag om å forby heldekkende hodeplagg i undervisningssituasjoner. Forslaget forsøker å skape åpenhet gjennom utestenging og begrenset tilgang til høyere utdanning for de som av kulturelle, religiøse eller helt andre grunner velger å bære slike plagg. Dette rokker ved det viktigste prinsippet for norske studenter, at alle skal ha lik rett og tilgang til høyere utdanning.

Statsråden trekker fram at flertallet av høringsinstansene er positive til forbudet, men glemmer beleilig nok at Universitets- og høgskolerådet og nesten alle høyere utdanningsinstitusjoner stemmer i et rungende nei. Departementet kan heller ikke vise til forskning som støtter forslaget og en britisk dom har konkludert med at bruken av nikab ikke hindrer undervisningen. Det hele blir ikke bedre av at forslaget rekker fingeren til institusjonenes evne til å løse små avgrensede problemstillinger lokalt.

Ifølge Norsk studentorganisasjon sine prinsipper omfatter akademisk frihet også en ivaretakelse av den enkelte student og ansatt sin ytringsfrihet. Å utestenge et fåtall kvinner fra høyere utdanning basert på hodeplagget de velger å bære er både et angrep på denne friheten, diskriminerende og elendig integreringspolitikk. Gjennom høyere utdanning oppdager man nye perspektiver, utvikler sin kritiske sans og omgås mennesker med helt andre livssyns enn en selv. Det er vel akkurat det regjeringen burde satse på?

Ja, NSO reviderer kontinuerlig politikken sin, men det kommer ikke på tale for meg at norske studenter godtar et slikt forbud. Lik rett til høyere utdanning, ytringsfrihet, institusjonell autonomi og akademisk frihet er og forblir grunnleggende læresetninger for organisasjonen som representerer over 230 000 norske studenter. Både her hjemme og ute i verden skal vi fortsette å sloss for våre verdier og prinsipper, uansett hvor krevende det måtte være. Jeg ser gjerne et nytt stort studentopprør, og om regjeringen ikke snur er det akkurat det den kommer til å få oppleve.

Jeg håper i det lengste at regjeringen, særlig Venstre, og resten av partiene på Stortinget som støtter forslaget skal snu. Om dette viser seg å ikke være tilfellet må rektorer og styrene ved norske utdanningsinstitusjoner stå sammen om følgende budskap:

«Vi setter lik tilgang til høyere utdanning og institusjonell autonomi over meningsløs symbolpolitikk. Vi kommer ikke til å håndheve et forbud mot heldekkende hodeplagg på våre institusjoner. Om Kongen i statsråd og Stortinget ønsker å gjennomføre dette er det ingen vei utenom å kaste oss alle. Og vit dette: vi forsvarer våre prinsipper inntil det siste!»

Alt kan diskuteres, men noen prinsipper er verdt å sloss for. Uansett.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS