Spionsaken
Sjokkartet stemning ved UiT etter spionavsløring
Professor i sikkerhetsstudier ved UiT, Gunhild Hoogensen Gjørv, sier at spionavsløringen skaper usikkerhet hos dem. — Det som er viktig er hvordan vi reagerer.
Saken er oppdatert med mer presis informasjon om mannens forskningsfelt.
(Tromsø) Khrono: Gunhild Hoogensen Gjørv er professor i sikkerhetsstudier ved Senter for fredsstudier ved UiT Norges arktiske universitet og sier at stemninga blant de ansatte er preges av litt sjokk, men at de tar det relativt rolig.
— Mange synes dette er overraskende, og litt sjokkarta. Forskeren er ikke blitt dømt, men dersom vi går ut fra at han har gjort det han beskyldes for, er det litt overraskende, sier hun til Khrono.
Gjørv har ikke opplevd noe lignende i sin karriere, men for to år siden ble hennes konto hacket i et større angrep mot UiT, og hun tenkte da at det ikke kunne bli noe verre senere. Men nå er altså en brasiliansk statsborger som PST mistenker er russisk spion arrestert.
Mannen, som er i slutten av 30-åra, var blant annet med i forskningsgruppen «The Grey Zone», som forsker på samfunnssikkerhet, beredskap og Arktis sikkehet. Gruppa er ledet av professor Gjørv.
Til Dagbladet har Gjørv sagt at «han var hyggelig og sosial, men samtidig litt stille og sjenert».
Forskning med stor interesse
— Vi holder på med relevant forskning, og jobber med ting som er av stor interesse, men alt er ugradert og åpent, og formidles på nettsiden og på seminarer. Jeg har vært klar over at dette kan være av interesse for ulike andre aktører. Jeg har likevel ikke tenkt på at det kunne gjøres på den måten det er gjort på, sier Gjørv.
Professoren mener at mange av truslene som kommer nå er rettet mot samfunnet og mot befolkninga, for å få en reaksjon fra oss.
— Avsløringen skaper usikkerhet hos oss, og det som er viktig er hvordan vi reagerer.
Gjørv legger vekt på at det er viktig å håndtere dette uten å skape uro og usikkerhet, også det å gjøre vanlige folk klar over at disse tingene skjer er viktig.
— Vi må vise hvordan vi håndterer det og fortsetter å jobbe mot disse truslene.
Mener de må bli bedre
Professoren mener at vi ikke er fullstendig forberedt på dette, verken på UiT eller i resten av Norge.
— Men jeg håper denne prosessen gjør at vi blir enda bedre på å håndtere trusler.
De ansatte på Senter for fredsstudier hadde et felles møte onsdag 26. oktober. Der kunne folk bli mer orienterte og kan stille spørsmål.
Mannen som er arrestert og internert kom til UiT Norges arktiske universitet på et forskeropphold høsten 2021, og forsker på Arktis sikkerhet, eller sikkerhet i nord. Han ble etterhvert inkludert i forskningsgruppen «The Grey Zone», som har fokus på rollen av sivile befolkninger unnenfor hybride/sammensatte trusler.
Gjørv legger vekt på at de har fulgt vanlige prosedyrer da de tok imot mannen.
— I utgangspunktet var det ingenting uvanlig med mannen, sier Gjørv.
— Er du redd dette kan skape mistenkeliggjøring blant andre ansatte på universitetet?
— Kun hvis vi ikke prater om dette, men er heller åpne om hva dette innebærer for oss. Det er nå flere måter å skaffe seg informasjon om Norge. Det vi holder på med i Nord-Norge er av interesse for andre, det viser denne saken, sier Gjørv.
Endringslogg: Saken er oppdatert kl. 21.04 med korrigert informasjon om forskningsfeltet til den pågrepne, som forsket på Arktis sikkerhet.
Nyeste artikler
Ingen andre har skrive avhandling om dette emnet
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig
Kjærlighetsrevolusjon og frie forskere i akademia? Ja, takk!
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet