Satser på solceller med 4,4 mill. studentkroner
Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus skal bruke 4,4 millioner fra semesteravgiften til solceller på de nye studenthusene i Kringsjå Studentby.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Vi satser på sol og jordvarme på Kringsjå Studentby og henter energi både fra himmel og jord med disse tiltakene. Vi investerer nå 4,4 millioner av semesteravgiften i solcelleanlegget, sier Gabrielle Legrand Gjerdset, student og styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).
Studentene i Oslo satser på miljø, og investerer nå 4,4 millioner av de omtrent 80 millionene i årets semesteravgift i solceller på takene i de nye studenthusene på Kringsjå Studentby.
Studentboligene på Kringsjå henter også energi fra studentbyens egne jordvarmebrønner.
Kom fra studentene
— Semesteravgiften skal brukes slik studentene ønsker, og Velferdstinget har bedt om at disse midlene skal brukes på solceller, sier Aleksander Gjøsæter, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, studentenes organ under samskipnaden.
Semester-avgiften skal brukes slik studentene ønsker, og Velferdstinget har bedt om at disse midlene skal brukes på solceller.
Aleksander Gjøsæter
— SiO har selv kjøpt solceller på den ene høyblokken, og nå skal studentene subsidiere solceller på de nye blokkene, sier han, og legger til:
— Så det blir masse solceller der oppe.
— Har dere ikke andre ting å bruke studentenes penger på?
— Jo, det er alltid det. Men man ville ikke binde opp pengene. Etter økningen i semesteravgiften ble det en del til overs. Vi ønsker i fremtiden å øke den jevnere, og valgte denne gangen å bruke noe av semesteravgiften til grønne investeringer.
Gjøsæter legger til at studentene i Trondheim har satt av midler i et idrettsfond over flere år, som nå skal brukes til et nytt idrettshus.
SiO vil ta større ansvar for klima
Ifølge samskipnaden vil de nye studentboligene på Kringsjå Studentby ha et årlig energiforbruk på om lag 46 kilowattimer per kvadratmeter. Det lave forbruket oppnås ved at byggene selv produserer energi, at det er valgt klimavennlige materialer og at studentbyen har eget jordvarmeanlegg, heter det i en pressemelding.
Studenthusene bygges som et Futurebuilt-prosjekt, som innebærer at det også stilles krav til redusert klimagassutslipp i forbindelse med transport, energibruk og materialbruk under byggingen, skriver SiO.
(Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)
— SiO ønsker å ta større ansvar for klima og miljø i de nye byggeprosjektene våre, sier Gjerdset, og fortsetter:
— Nybyggene på Kringsjå er de første som bygges nytt på studentbyen siden 1971. Det gir oss helt andre muligheter til å ta miljøteknologi i bruk enn tidligere generasjoner av studenter. Dagens studenter er opptatt av å ta bærekraftige valg og derfor investerer vi noe av semesteravgiften i grønt ansvar.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!