Horisont Europa
Sikret seg to millionstipender på en uke
UiT-professoren sikret seg over 36 millioner kroner på en uke.
Brussel (Khrono): Forrige uke kunne Khrono fortelle at 29 europeiske doktorgradsprogrammer med til sammen 55 norske deltakere, er sikret millioner gjennom ordningen Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA).
Sju av dem koordineres fra Norge.
Et av disse var ved UiT - Norges arktiske universitet. Nå kan universitetet fortelle at det dreier seg om et forskernettverk med tyske, belgiske, portugisiske, australske, polske og franske institusjoner. Bak prosjektet står biokjemi-professor Peter McCourt.
Det spesielle med historien er at McCourt ikke begrenset millionjubelen til dette prosjektet. For samme uke fikk han også en annen milliontildeling gjennom Horisont Europa, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.
Til sammen dro han inn over 36 millioner kroner, skriver universitetet i en nyhet på sine nettsider.
Fremragende forskning og innovasjon
Det ene var riktignok ekstramidler til et prosjekt McCourt allerede hadde fått støtte til. Som universitetet skriver, forsker professoren på hvordan leveren utveksler stoff til og fra blodstrømmen.
I 2021 fikk han tre millioner euro — nær 34 millioner kroner med dagens kurs — til et prosjekt som skal bygge inn mini-levere for å teste effektene av ulike medisiner. Midlene kom fra Det europeiske innovasjonsrådet (EIC). Forrige uke fikk prosjektet en halv million euro, over fem millioner norske kroner, i såkalte Hop On-midler for å utvide prosjektet med en polsk partner, nærmere bestemt Henryk Niewodniczanski-instituttet.
Dermed sikret han seg på en uke midler fra to svært ulike deler av rammeprogrammet. Marie Curie-ordningen tilhører den delen som skal finansiere fremragende forskning. EIC tilhører derimot den delen som skal finansiere innovasjon.
Det er ikke først gang McCourt har fått slike milliontildelinger. EIC-prosjektet bygger ifølge universitetet på et prosjekt de fikk 3,8 millioner euro til i 2017.
Sju koordineres fra Norge
Marie Curie-midlene som ble delt ut forrige uke gjaldt støtte til doktorgradsprogrammer, der nettverk av institusjoner i ulike land skal utdanne doktorgradskandidater innen samme prosjekt.
Sju av de 29 programmene med norske deltakere er altså koordinert fra institusjoner i Norge: NMBU (2), Universitetet i Oslo (2), Universitetet i Bergen (1), NTNU (1), UiT - Norges arktiske universitet (1).
Dette er langt flere enn ved forrige utlysning i 2021. Den gangen lyktes bare én av 22 norsk-koordinerte søknader, mot sju av 25 i årets utlysning.
Ifølge tall fra Forskningsrådet vil det totalt for de 29 programmene med norsk deltakelse, bli ansatt rundt 47 stipendiater ved norske institusjoner. Summen for de med norsk vertsinstitusjon er på rundt 160 millioner norske kroner.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut