Senterpartiet vil ha Norge ut av Pisa-prosjektet

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiets Marit Knudsdatter Strand. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Tirsdag 3. desember kom resultatene fra Pisa 2018.

Fredrik Jensen er prosjektansvarlig for det norske arbeidet med Pisa-undersøkelsene. Da resultatene ble presentert tirsdag 3. desember trakk han fram at selv om resultatene for Pisa 2018 viser tilbakegang i områdene naturfag og lesing så har norske elever prestert stabilt bra i hele perioden Norge har vært med, siden 2001.

Marit Knudsdatter Strand er utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet. Hun forteller at Senterpartiet vil ha Norge ut av Pisa-undersøkelsene.

— Kunnskapsministeren innrømmer at Pisa ikke gir et helhetlig bilde, men vil samtidig basere endringer på «manglende resultater» i Pisa, sier Strand i sin kommentar og legger til:

— Senterpartiet mener dette er unødvendig testing som ikke gir et godt bilde av hva elevene lærer eller lærerne presterer.

— Unødvendig ressursbruk

Strand trekker fram at deltakelsen i Pisa også gir et prestasjonsjag og konkurranse elever, lærere og skoler imellom.

— Dette er usunt, sier hun og fortsetter:

— Vi frykter at fokus på internasjonale, snevre tester som styrende og premissleverandør for skolen, fordi det ikke gir rom for å prioritere andre ting som i langt større grad kan bidra til trivsel, motivasjon, mestring og deretter læring.

Strand legger til at Senterpartiet frykter mer kartlegging, rapportering og overstyring av skolen

— Vi ser at andelen som har fritak fra prøvene har økt i 2018, som også viser hvor tøff situasjon elever og klasser blir satt i, og gir i verste fall mindre tid til oppfølging av elevene som har behov og mer tid til de som skal ta Pisa-testen, sier Strand.

Høyre: — Setter et blindetørkle over øynene til Skole-Norge

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde er helt uenig med Senterpartiet.

— Det virker som Senterpartiet må finne opp argumenter ut fra løse luften. Elever med fritak omfatter de som har fysiske eller psykiske funksjonshemminger som ikke er i stand til å besvare oppgavene, eller minoritetsspråklige elever som har vært for kort tid i landet til å ha tilstrekkelig norskkunnskaper. Beregninger som forskerne har gjort, viser at fritak har svært liten effekt på resultatet, svarer Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre i en e-post til Khrono.

Stortingsrepresentanten mener man vil fjerne et viktig verktøy dersom man fjerner Pisa-testen.

— Senterpartiet vil tre et blindetørkle over øynene til skole-Norge. Det finnes ikke en eneste enkeltundersøkelse eller forskningsprosjekt som sier «alt» om skolen, men det er jo ikke et argument om å trekke oss ut av all internasjonal skoleforskning, skriver Tybring-Gjedde.

Pisa gir viktige svar om elevers kompetanse i lesing, matte og naturfag, mener hun.

— Det er interessant at Senterpartiet heller vil ta kampen for å melde oss ut av PISA enn å diskutere hva vi skal gjøre med de resultatene vi fikk i går, og hvordan vi skal sikre at flere elever opplever leseglede på skolen og i fritiden. Høyre er opptatt av å ta lærdom fra resultatene, innføre helt nye læreplaner i norsk skole i 2020 og fortsette en satsning på lærernes kompetanse. Det er urovekkende at Senterpartiet både kutter i videreutdanning av lærere, og ønsker å unngå forskning og åpenhet om norsk skole. Det er en dårlig oppskrift, skriver Tybring-Gjedde.

Dette er Pisa

Pisa - Programme for International Student Assessment - er en internasjonal undersøkelse som måler 15-åringers kompetanse i lesing, matematikk og naturfag.

15-åringene svarer også på spørsmål om blant annet holdninger og oppfatninger om undervisningen og læringsmiljøet ved skolen.

Pisa gjennomføres hvert tredje år og resultatene sammenliknes på tvers av land og over tid.

I 2018 deltok cirka 600.000 15-åringer i 79 land. I Norge deltok omtrent 5800 15-åringer fra 250 skoler.

Se også: Den norske Pisa 2018-kortrapporten

(Eva Tønnessen / Khrono)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS