podkast
Sendte 55 søknader. Fikk 30 avslag
Helene Knævelsrud og to andre forskere snakker om avslag og skygge-CV i ny episode av podkasten Forskerrådet.
Avslag er en stor del av livene til forskere i Norge. Både på søknader eller i form av nei til publiseringer. I ukens episode av podkasten Forskerrådet er temaet hvordan man skal håndtere å få et avslag.
— Det er aldri gøy å få avslag, sier Helene Knævelsrud, kreftforsker på Radiumhospitalet, i podkasten.
Hun har telt opp søknader på jobber, midler og nominasjoner til å være 55 søknader. 30 av de endte opp med avslag. Hvordan takler man det? Det diskuteres i podkasten.
— Du har analogien om isfjellet. Alle ser suksessen siden det står på CV-en og frontes i sosiale medier, men man ser ikke alt under havoverflaten. Alle avslagene, all standhaftigheten, pågangsmot, utholdenhet og feilene man har gjort, sier Knævelsrud.
Folk deler avslagene sine
I podkasten trekker Knævelsrud frem tre ulike vinkler som har vært med på lære henne å håndtere avslag: Å få støtte fra ledere og ikke bli sur på de avslaget er to av inngangene. Det tredje er at det er blitt mer vanlig å dele avslag i sosiale medier. Blant annet gjennom emneknaggen #rejectionistherule.
— Da kan man se at også kjente forskere har delt sine skygge-cver, man ser at det ikke bare er tilslag for dem heller, forteller hun.
Skygge-CV-er handler om å lage en CV som viser alle avslagene man har fått. Å se at det ikke bare er fryd og gammen for alle mener kreftforskeren hjelper. Hun viser blant annet til professor Siril Leknes som fortalte om at hun fikk avslag ti ganger hos Forskingsrådet.
I podkasten deler Mari Eiken, seniorforsker ved NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) og Anne Tjønndal, førsteamanuensis på Nord universitet, litt tall om sine avslag.
— Jeg har hatt et lite prosjekt med å lage en CV of failures, sier Tjønndal lattermild.
Hun ramser så opp tall på avslag i karrieren.
— Jeg har en personal best, eller personal worst. Spørs hvordan du vil se på det. Med ti deskavslag før en artikkel etter en reviewrunde ble publisert. På kronikker og sånne ting har jeg også i hvert fall 200 avslag, forteller hun.
For mange folk - for få midler
Programleder Åsmund Eikenes tar opp begrepet avslagstrøtthet i praten med Knævelsrud. Han viser til at forskere som får for mye avslag kan miste lysten til å bidra til forskingsfronten og kunnskapsproduksjon.
— Jeg ser jo at mange rundt meg, de i midlertidige eller faste midlertidige stillinger, søker igjen og igjen. Så er det ulikt hvordan man tar det når man får avslag. Man vet det er en stor økning i den type stillinger i forhold til hvor mange faste stillinger som finnes i akademia, så da kjemper alle om disse midlene, svarer kreftforskeren, og fortsetter:
— Mange kommer ikke til å få midler. Det er for lite midler til hvor mange mennesker det er.
Episoden er den åttende i rekken i Forskerrådet og gis ut av Akademiet for yngre forskere. Hver søndag kommer det en ny episode.
- Her finner du alle podkastepisodene samlet