Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Oppretter varslingsnemnd etter trakasseringssaker

Trakassering. Etter varslene om seksuell trakassering mot studenter oppretter Kunsthøgskolen i Oslo en egen varslingsnemnd som skal ta imot varsler om mobbing og trakassering.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nye året har vært preget av varslingssaker for Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Først kom saken om at Kunnskapsdepartementet ber KHiO anmelde seksuell trakassering. Senere har det kommet flere saker med varsler om seksuell trakassering av ansatte mot studenter ved høgskolen.

Nå sender KHiO et brev til Kunnskapsdepartementet, hvor de redegjør for hvordan de behandler saken, og hva de skal ha av forebyggende tiltak.

Blant tiltakene er en egen varslingsnemnd for å ta imot «henvendelser om trakassering og mobbing». Ifølge tiltaksplanen skal saken opp i høgskolens styre i februar.

— Vi oppretter denne nemnden fordi vi ønsker at det skal oppleves som trygt å varsle hos oss, for vi har mange små, tette miljøer, sier rektor Jørn Mortensen til Khrono.

Han sier de ser til andre institusjoner, blant dem OsloMet, tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus.

— De har en utmerket ordning med varslingsnemnd, hvor de blant annet har en ekstern leder, og på den måten får løftet det litt ut av institusjonen, sier Mortensen.

Hvem som skal lede nemnden ved KHiO er ikke klart enda.

— Sammensetningen av nemnden må vi komme tilbake til.

Har kontakt gjennom advokat

I en sak som NRK publiserte i går, torsdag, kommer det fram at KHiO mener de ikke får gjort noe før de får varslene i hende. Ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet sier det er etter ønske fra varslerne:

«Advokat Due skal fungere som mellomledd mellom varslernes kontaktperson og Kunsthøgskolen for å sikre varslernes anonymitet.»

Kunsthøgskolen i Oslo

— Vi har et ansvar for å sikre anonymiteten til varslene som har kommet til oss. Vi ønsker en løsning som gjør at høgskolen tar over behandlingen av varslene, slik det er vanlig i slike saker. Det forutsetter at KHiO organiserer det arbeidet på en slik måte at varslerne føler seg komfortable med løsningen, sier hun til kanalen.

Nå skriver Kunsthøgskolen i brevet til departementet at de har engasjert advokat Anne Marie Due som er spesialist på arbeidsrett og håndtering av varslingssaker.

«Advokat Due skal fungere som mellomledd mellom varslernes kontaktperson og Kunsthøgskolen for å sikre varslernes anonymitet. Dette er gjort i forståelse med varslerne og departementet,» står det i brevet.

I tillegg skriver de at de ansatte som er anklaget for trakasseringen ikke skal ha kontakt med studenter så lenge saken pågår.

KHiO har også hentet inn HR-direktør ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet - Storbyuniversitetet, Geir Haugstveit.

Ser alvorlig på saken

— Vi ser svært alvorlig på de forhold som vi er gjort kjent med så langt, og rektor og direktør har på vegne av institusjonen gitt en uforbeholden unnskyldning til de som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering på Kunsthøgskolen, skriver Kunsthøgskolen i brevet.

De legger også ved en tiltaksplan for hvordan de vil håndtere saken videre, som de har døpt #medlysetpå. Emneknaggen er ifølge dokumentet ment som en honnør til #metoo, #nårdansenstopper og #stilleforopptak.

De vil i tillegg etablere et eget register for bi-erverv, eller sidegjøremål, og kartlegge og analysere ansattes øvrige roller i arbeidsliveteller kunstfeltet «for å sikre åpenhet og transparens om roller».

I tillegg skriver de at de vil gjennomgå systemer og rutiner for å motta og følge opp varsler.

KD vil sikre varslerne

Toril Johansson sier til Khrono at de er opptatt av å ta seg av varslerne som har kommet til Kunnskapsdepartementet.

— Det viktigste for oss har vært å sørge for at de som kom til oss direkte, får sine varsler behandlet på en god og profesjonell måte. Vi har vært et bindeledd mellom KhiO og varslerne for å sikre at høyskolen lager et system for videre behandling av sakene som trygger varslernes anonymitet. Vi har hatt kontakt med varslerne og de er fornøyd med det opplegget som KhiO har laget for videre håndtering av saken. Det er jeg glad for.

Fakta

Varsel om seksuell trakassering KHiO

Kunnskapsdepartementet mottok 18.desember 2017 varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Ifølge varslerne, som vil være anonyme, skal en ansatt over lang tid ha trakassert studenter.

Kunsthøgskolens ledelse ble innkalt til møte i Kunnskapsdepartementet 21. desember.

12. januar 2018 har de sendt en redegjørelse til Kunnskapsdepartementet om hvordan saken blir fulgt opp.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS