Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen. har gitt beskjed om at hovedregelen er at stillinger som lyses ut ved universitetet skal være faste stillinger, selv om finansieringen er midlertidig.

Rektor Olsen i Bergen lover færre midlertidige

Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo er blant verstingene når det gjelder midlertidig ansettelse. En av fire er midlertidig ansatt. Nå varsler regjeringen en ny lov som skal gjøre det vanskeligere å ha folk gående i midlertidige stillinger i årevis. 

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Bergen har størst forbedringspotensiale når det gjelder bruk av midlertidige stillinger, mens Universitetet i Oslo kommer hakk i hæl. Men nå lover rektor Dag Rune Olsen bot og bedring. 

— Tallene på midlertidig ansatte har økt ved UiB de siste 10 årene. Nå skal du på en ny rektorperiode - er det et valgkampløfte å få ned midlertidigheten? 

— Ja, det kan jeg bekrefte. Jeg ble også spurt om dette på et valgmøte i går. Vi har en gjennomgang av alle eksternt finansierte prosjekter, hvor vi nå ønsker å ansette folk fast, selv om det er på midlertidige penger, sier rektor Olsen, som snart er ferdig med sin første periode som rektor og på vei inn i den andre, uten motkandidat. 

Ny lov for ansatte i staten

Regjeringen arbeider med en ny lov om statens ansatte, som skal erstatte tjenestemannsloven.  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har sluppet noen nyheter fra den nye loven som etter planen skal behandles i siste statsråd før påske, onsdag 5.april.

Ifølge flere medier, blant annet Forskerforum og Dagbladet, vil det som følge av den nye loven bli vanskeligere å ha folk gående i midlertidige stillinger i årevis. Khrono får ogs bekreftet dette fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Dagbladet har også snakket med forsker Henrik H. Svensen som har vært midlertidig ansatt ved Universitetet i Oslo i 15 år. Han forsker på klimaendringer og sitter i ledergruppen ved et av ti Sentre for fremragende forskning (SFF) på UiO. Ifølge avisen har han liten tro på at loven vil kunne være til hjelp for forskere. 

Khrono har tidligere skrevet om Linda Cartridge (bildet under), som hadde drevet midlertidig undervisning ved Høgskolen i Oslo og Akershus i over 26 år før hun fikk en 20 prosent fast ansatt stilling, og i fjor økte den til 22 prosent. 

Midlertidighet handler ikke om prosenter, men om ansatte.

Dag Rune Olsen

Det viktigste nå er at tallene beveger seg nedover, så får vi se hvor langt ned vi klarer å komme.

Petter Aaslestad

Les også: Har drevet midlertidig undervisning i 26 år

Midlertidighet i rektorvalg

Midlertidighet har også blitt  et av temaene i rektorvalget ved Universitetet i Oslo. Rektorkandidat Hans Petter Graver har lovet å fjerne midlertidigheten ved universitetet helt, eller ihvertfall ikke ligge over det som er vanlig for offentlig sektor for øvrig, p.t. 7,9 prosent. Teamet til hans motkandidat, Svein Stølen, lover også å jobber for å få midlertidigheten ned, men tror ikke det er mulig å avvikle alt. 

Les også:

Dag Rune Olsen i Bergen ønsker ikke å sette noen grense for midlertidighet. 

— Midlertidighet handler ikke om prosenter, men om ansatte. Godt voksne får ikke lån i banken fordi de ikke kan vise til at de har en fast jobb, det er det vi må gjøre noe med, sier Olsen, som har tro på at dersom man får gjort noe med midlertidig ansatte på eksternfinansierte prosjekter, så har man kommet langt. 

— I tillegg har vi nå innført regelen om at alle stillinger i hovedsak skal lyses ut som faste, sier han. 

Tillitsvalgt har troen

I 2013 gikk HR-avdelingen ved UiB,  ifølge På Høyden, gjennom de lange listene over midlertidig ansatte, og ga fakultetene retningslinjer for hvordan de skulle få ansatt flere fast. Gjennomgangen førte til en viss nedgang i ansatte uten varig kontrakt, men bedringen ble også midlertidig.

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Steinar Vagstad, har ikke hatt særlig tro på arbeidet med å få ned midlertidigheten så langt. Men nå har han snudd.

— Denne gangen har jeg tro på at de skal få gjort noe med det. Nå er det gått ut bud fra universitetsledelsen om at de kan ansette forskere fast på eksterne midler. Jeg har stor tro på at de vil gjøre det i fremtiden, sier Vagstad til På Høyden.

Høgskolene lavere midlertidighet

Av universitetene har de yngste universitetene færrest midlertidige ansatte. Universitet i Agder er best i klassen blant universitetene med 10,4 prosent midlertidighet i undervisnings- og forskningsstillinger. Landets universiteter (20 prosent) ligger likevel høyere i snitt enn landets høgskoler (13,4). (2016-tall. red.mrk) Snittet for arbeidslivet i Norge totalt sett er 7,9 prosent.

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad (bildet under), er fornøyd med det han har hørt så langt. Fagforbundeslederen understreker at han ennå ikke har sett det endelige forslaget til lov.

— Men det viktigste for oss har vært å få bort alle forslag om unntak fra regelen. Vi har vært for en innstramming, sier han til Khrono. Han har også merket seg at midlertidighet har blitt et tema under rektorvalgkampen på Universitetet i Oslo. 

— Hvor høy, eller lav andel midlertidig ansatte er akseptabelt? 

— Jeg mener vi ikke bør ligge høyere enn arbeidslivet forøvrig, sier Aaslestad. 

— Bør ikke Forskerforbundet ha en «nullvisjon» for midlertidighet? 

— Det viktigste nå er at tallene beveger seg nedover, så får vi se hvor langt ned vi klarer å komme, sier han. 

Forskerforbundet har tidligere anbefalt regjeringen å stramme inn på adgangen til midlertidige ansettelser, blant annet i et åpent brev skrevet sammen med andre forbundsledere i staten og i en høringsuttalelse i saken.

Ikke linjeskift

Regjeringen foreslår at bare arbeid som er av midlertidig karakter, skal gi anledning til midlertidige ansettelser – slik reglene er i Arbeidsmiljøloven. I dag er det over dobbelt så høy midlertidighet i universitets- og høgskolesektoren som i arbeidslivet for øvrig.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Dagbladet at dette ikke er noen linjeskifte fra regjeringens side: 

— Høyres standpunkt har hele tiden vært at vi ønsker at det skal bli en likere regulering i staten og i det private. Det innebærer både noen oppmykninger i det private, men også noen innstramninger i det offentlige. Det er ikke slik at Høyre plutselig går inn for å få ned antallet midlertidig ansatte i staten, det har vært vår mening hele tiden, sier han til avisen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS