Studenter og faddere under åpningssermoniet av studiestart på St. Hanshaguen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ti råd til deg som ikke har bestemt deg

I dag går fristen ut for tusenvis som ønsker seg inn i høyere utdanning. Her er ti råd helt på tampen til deg som fremdeles ikke har bestemt deg, eller tviler på at valget du har gjort er riktig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samordna opptak. 15. april er siste frist for å søke nye studier. Vet du ikke hva du skal velge? Her er ti tips og råd på veien.

I en vrimmel av utdanningstilbud kan det være vanskelig å velge ett.

— Det finnes heldigvis spørsmål du kan stille deg, folk du kan snakke med og nettsider du kan oppsøke for å finne ut hva som er riktig valg for akkurat deg, sier Camilla Sønstabø Thorkildsen.

Les også: NHO sier velg teknologi eller realfag

Hun er leder for Seksjon for opptak og veiledning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og har mange råd til dem som skal velge utdanning.

— I jakten på det riktige studiet bør du finne fram penn og papir, og notere ned funn om deg selv og dine muligheter underveis. Da vil det være enklere å finne fordeler og ulemper ved de ulike mulighetene du ser at du har, anbefaler hun.

Les også: På besøk i hjertet av Samordna opptak

Ti tips fra Camilla

1. Hva interesserer deg? 

  • Bruk tid på å finne ut av interessene dine, talentene dine, hvilke fag du liker best, og hva det er ved disse fagene som interesserer deg. Hvis du synes dette er vanskelig kan du oppsøke en studieveileder ved HiOA.

2. Hva motiverer deg? 

  • Hva og hvem motiverer deg? Tenk også gjennom hvilke arbeidsoppgaver og situasjoner du motiveres av. Hva er det som gjør at disse arbeidsoppgavene og situasjonene motiverer deg?

3. Hva er viktig for deg?

  • Er det viktig for deg å få en trygg jobb, eller ønsker du frihet og en utdanning som kanskje kan ta deg ut i verden? Er du opptatt av å tjene gode penger, eller er du en idealist som ønsker å gjøre en innsats for andre mennesker?

4. Hva syns andre du er god til? 

  • Bruk familie og venner som sparringspartnere.  Hva er det ved deg som gjør at du er god til akkurat disse tingene? Er det for eksempel fordi du er praktisk, teoretisk, verbal, flink til å skrive, analytisk, systematisk, teknisk, omsorgsfull eller kreativ?

5. Hvilke studier finnes? 

  • Skaff deg informasjon om studiene du vurderer. Oppsøk nettsider, les studiepresentasjonene godt og besøkÅpen dag. Bruk nettverket ditt – kanskje du kjenner noen som studerer noe du er interessert i?

6. Kan du ta deler av utdanningen i utlandet?

  • Et utenlandsopphold underveis i studiene gir deg verdifull kompetanse og erfaring. Sjekk ut om studiene du vurderer gir deg mulighet for utveksling.

7. Hva er jobbmulighetene?  

  • Undersøk hvordan utdanningen kan brukes i arbeidslivet. Hvis du lurer på hva tidligere studenter ved HiOA jobber med kan du sjekke vår LinkedIn profil.

8. Hvor vil du studere?

  • Det er mange høgskoler og universiteter i Norge som tilbyr tilnærmet like utdanninger. Sjekk ut hvordan livet rundt studiene er ved de institusjonene du vurderer. Hvordan er fadderordningen? Hvordan er kantinematen? Er det studentforeninger du kunne tenke deg å være med i?

9. Du vet best! 

  • Mange har meninger om studievalget ditt. Det er vel og bra å lytte til innspill og råd fra venner og familie, men det er du selv som må leve med valget ditt. Still deg selv spørsmålet, er dette noe jeg har lyst til?

10. Valgets kval

  • Husk søknadsfristen! Rekker du ikke å søke innen fristen 15. april må du vente til neste år. Når du søker gjennom Samordna opptak, kan du søke inntil 10 studier i prioritert rekkefølge. Du kan omprioritere ønskene dine frem til 1. juli, og du har med andre ord litt lenger tid på å ta det endelige valget.

Artikkelen er først publisert på hioa.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS