Konserter og fest

Samlet hundrevis til festival under pandemien

NMBU-studentene kranglet med kommuneoverlegen, men betegner gjennom­føringa av den årlige festivalen UKA som en suksess. Se hvordan de gjorde det.

Studenter skålet ved bordene ved NMBU under festivalen som ble arrangert i 1. til 26. oktober i år.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene ved NMBU i Ås arrangerte i oktober den årlige festivalen UKA. Til tross for et år med kraftige begrensninger i festivalliv og kulturarrangementer, klarte studentene ved NMBU å lage festival med 600 deltakere hver kveld og over 1000 frivillige.

Festivalen varte i 26 dager — og det uten et eneste smittetilfelle.

Mathias Kilsti Hals, presseansvarlig ved UKA i Ås, skriver til Khrono at arrangementet var Norges største og lengste festival siden nedstengingen 12. mars i år.

— Vi har klart å arrangere ti store konserter, fjorten revyvisninger, mange festkvelder, quizer, tradisjonelle arrangementer og gallamiddager med opptil 600 deltagere hver kveld og over 1000 frivillige. Dette har vi gjort i tråd med alle smittevernregler, med godkjenning fra universitetet og kommunen, og uten et eneste smittetilfelle.

Armene i været og rompa på stolen. Det var tilsynelatende god stemning under UKA i Ås, til tross for strenge smitteverntiltak. Her under konsert med OnklP.

Fulgte strenge smittevernregler

— Det vi har fått til her i Ås viser at det er mulig å gjennomføre smittefrie kulturarrangement i tråd med det regjeringen ønsker seg, selv på frivillig basis av studenter, skriver Hals videre til Khrono.

Hvordan gjorde de det?

Hver kveld ble delt opp i tre deler, med 200 besøkende hver. Verken besøkende eller frivillige kunne bevege seg mellom de ulike delene, og gjestene ankom i kohorter de måtte sitte med hele kvelden. Drikke ble servert ved bordene og slik unngikk man mingling og klarte å holde avstand.

Bildene fra UKA viser hvordan studentene satt i den store salen.

Studentene satt i gruppene de ankom festen med hele kvelden, fordelt på separate bord i den store salen.

— At vi fikk til UKA i Ås i år har vært kjempeviktig for alle studentene her ved NMBU. Det har gitt oss en sosial arena, det har gitt oss en bedre studiehverdag og vi har vært med på å hjelpe kulturlivet med å gi artister en mulighet til å stå på en scene i 2020, skriver Hals til Khrono.

Kommuneoverlegen i Ås og studentene kranglet i lokalavisa.

Kranglet med kommuneoverlegen

Selv om studentene selv mener arrangementene gikk knirkefritt, gikk det hardere for seg i lokalavisa Ås Avis.

Kommuneoverlege Sidsel Storhaug hadde ifølge Ås Avis nemlig fått høre at studentstyremedlemmer som hadde vært på en middag under festivalen, hadde samlet seg til et «saftig nachspiel, som var helt uakseptabelt i forhold til smittevernregler, med påfølgende overnatting for de tilreisende gjestene».

– Det var helt forferdelig. Studentene holdt ikke avstand. De satt oppå hverandre, noen kysset, mange spiste av samme chipsskålen, sa kommuneoverlegen, som ikke selv var til stede, til Ås Avis.

UKE-sjef Fimke Frederika Pijfers sa til avisa at hun ikke kjente seg igjen i historien til kommuneoverlegen.

– Arrangementet jeg tror hun sikter til var i privat regi i Kajaveien i Ås. Opplysninger jeg har fått fra venner som var til stede, sier at det hele gikk rolig for seg. Det gikk ikke vilt for seg i det hele tatt. Smittevernreglene ble overholdt, sa hun til avisa.

Fimke Frederika Pijfers, sjef for UKA i Ås i 2020.

Til Khrono oppsummerer UKE-sjef Pijfers at hun er fornøyd med gjennomføringen.

— Jeg er alt i alt utrolig fornøyd. Det var ingen dans på roser, men at vi fikk gjennomført alle 26 dagene var veldig bra. Det viser at vi hadde gode rutiner. Vi hadde vi jevn dialog med kommunen, gjennom kommuneoverlegen, rådmann og andre. Jeg forstår kommuneoverlegens perspektiv og at de må gjøre det de kan, men i mediene ble det litt blåst opp selv om det som ble omtalt ikke hadde noe direkte med med UKA å gjøre.

Etter flere lokalavisoppslag tok også studenttillitsvalgt Tuva Todnem Lund til orde. Hun reagerte på uttalelsene fra kommuneoverlegen og ba om slutt på stigmatisering av studentene.

— Vi har opplevd at studenten ofte har blitt hengt ut som en gruppe når det er snakk om smittevern. Så lenge det ikke er smitte i våre miljøer, blir det feil å trekke studentene som gruppe inn i sakene. Vi er like redde for smitte som alle andre, og opplever at andre grupper ikke blir hengt ut på samme måten, sa Lund til Ås Avis.

Khrono har ikke fått tak i kommuneoverlegen onsdag formiddag.

Avdelte områder, registrering av deltaker og gjester i kohorter var nøkkelen til en smittefri festival i Ås.

Smittet besøkte festivalen

Selv om festivalen unngikk smitte, ble det slått alarm da en student som viste seg å være smittet hadde besøkt festivalen. Men rutiner og avstand gjorde at UKA-arrangørene hadde oversikt over hvem som hadde vært i kontakt med den som var smittet.

I tillegg til kohortfesting, ble også alle besøkende registrert for å senere kunne smittespores.

— På grunn av smittevernrutinene våre og registreringen tillot det oss imidlertid å lett bistå kommunen og kontakte alle som kunne ha vært i nærkontakt med personen, avsltuter pressesjef for UKA, Mathias Kilsti Hals.

Flere konserter gikk av stabelen under UKA i Ås.
Powered by Labrador CMS