Falsk «forsker» ble tidsskriftredaktør

Publisert - Sist oppdatert
En gruppe forskere ved Universietet i Wroclaw i Polen opprettet denne falske forskeren for å bevise hvor lett det er å bli redaktør i akademiske tidsskrifter. Skjermdump fra Twitter.

En gruppe forskere ved Universietet i Wroclaw i Polen opprettet denne falske forskeren for å bevise hvor lett det er å bli redaktør i akademiske tidsskrifter. Skjermdump fra Twitter.

Den oppdiktede «forskeren» Dr. Anna O. Szust, ved universitetet i Wroclaw i Polen, var i en periode vitenskapelig redaktør for 48 open access-tidsskrifter.

I den vitenskapelige tidsskriftverdenen må man ikke bare se opp for «fake news», men nå også «fake editor».

En gruppe høyst reelle forskere ved universitetet i Wroclaw i Polen diktet opp og lagde en profil på en falsk «forsker», Dr. Anna O. Szust, ved universitetet i Wroclaw i Polen, som så fikk redaktøransvar i 48 tidsskrifter, ifølge  Sydney Morning Herald (SMH).

Forskerne ved Wroclaw ga, ifølge SMH, Dr. Szust falske akademiske grader, bokkapitler fra falske forlag, forskningsinteresser, ansattside, og kontoer på Twitter, Google+ og Academia.edu. Deretter sendte de CV-en hennes og søknad til redaksjonskomiteer i 360 vitenskapelige tidsskrift, hvorav 120 var mistenkte for å være useriøse.

48 tilslag

Ingen av de seriøse tidsskriftene svarte eller godtok søknadene, men 48 av de mistenkt useriøse oppnevnte Szust som redaktør, og ett av dem som ansvarlig redaktør.

«Oszust» betyr «en svindel» på polsk.

Målet var å avsløre useriøse og aggressive tidsskrifter. Deres oppdiktede «forsker» var i en periode vitenskapelig redaksjonskomitémedlem for hele 48 open access-tidsskrifter, ifølge Sydney Morning Herald (SMH).

Szust eksisterer imidlertid ikke. Hun er en fiktiv ansatt ved Wroclaw, og resultatet av en gruppe forskeres frustrasjon over daglige henvendelser fra tidsskrifter som gjerne vil publisere arbeidet deres - ofte mot betaling.

Ville advare akademikere

Denne type tidsskrifter kalles «predatory publishers», aggressive forlag som går etter økonomisk gevinst, og er altså publikasjoner uten interesse for å fremme seriøsitet i vitenskapelig arbeid, men som kun vil tjene penger på forskere som ønsker å publisere arbeidet sitt.

— Open access-bevegelsen har, selv om den er nobel i sin intensjon, vært en uvitende vert for disse parasittiske forlagene, skrev forskerne i en artikkel publisert i Nature denne uken.

Forskernes intensjon var å advare akademikere, spesielt forskere tidlig i karrieren, i et akademia hvor publiseringspress ofte er knyttet til karriere og finansiering.

Dr. Szust er ifølge SMH fortsatt redaksjonskomitémedlem for 11 tidsskrifter, i tillegg til ett hun aldri søkte på, selv etter at forskerne ga beskjed til tidsskriftene om at hun ikke eksisterer.

Fakta

Anna Olga Szust

En gruppe forskere ved universitetet i Wroclaw i Polen diktet opp og lagde en profil på en falsk «forsker», Dr. Anna O. Szust.

De sendte CV og søknad til 360 tidsskrifter, hvor av 120 var antatt useriøse

Hun fikk redaktøransvar i 48 tidsskrifter, og ble ansvarlig redaktør i ett til.

Forskerne ga Dr. Szust falske akademiske grader, bokkapitler fra falske forlag, forskningsinteresser, ansattside, og kontoer på Twitter, Google+ og Academia.edu.

Etter at forskerne informerte tidsskriftene om at Szust ikke fantes, fikk hun likevel beholde redaktøransvaret i 11 tidsskrifter, og ett hun aldri søkte på.