Skuffet over at samlet ledelse går inn for valgt rektor

Både direktør og rektor ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, innstiller på fortsatt valgt ledelse ved universitetet. Helsedekan Arnfinn Sundsfjord hadde håpet på en mer modig innstilling.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø skal bestemme seg for framtidig ledermodell om en uke, 22.september. Rektor og styreleder Anne Husebekk mener at det er omtrent like mange i universitetsstyret som er for ansatt rektor som de som er for fortsatt valgt. 

Universitetsdirektøren innstiller på fortsatt valgt rektor i styrepapirene som ble lagt fram torsdag. 

Begge deler fungerer

Universitetsdirektør Lasse Lønnum skriver at han mener at Universitetet i Tromsø vil kunne fungere godt med begge typer ordning for styring og ledelse på institusjonsnivå.

«Det er trolig ikke valg av ordning i seg selv som er mest avgjørende for om UiT vil oppnå gode resultater, men i større grad hvordan institusjonen forvalter rollene, og hvordan beslutnings- og gjennomføringsprosesser blir lagt opp for å oppnå god forankring, åpenhet og legitimitet», heter det i styrepapirene. Innstillingen er gjort i samråd med rektor og styreleder Anne Husebekk. 

Vinden blåser i innstillings-retningen. Jeg hadde håpet at direktøren hadde lagt fram en delt innstilling.

Arnfinn Sundsfjord

Jeg mener at det er gode argumenter for begge modellene, og jeg mener det er en riktig innstilling som nå er sendt ut i styrepapirene.

Anne Husebekk

Husebekk har bestemt seg?

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Forslaget om vedtak er laget i samarbeid med meg, bekrefter Husebekk (bildet) overfor Khrono. Hun har tidligere ikke ønsket å flagge standpunkt i saken om ansatt eller valgt ledelse.

— Men nå har du altså bestemt deg og går for fortsatt valgt rektor? 

— Jeg mener at det er gode argumenter for begge modellene, og jeg mener det er en riktig innstilling som nå er sendt ut i styrepapirene. Jeg håper at vi får en god diskusjon i styret. Vi vet ennå ikke om den endelige beslutningen blir det som innstillingen sier, sier Anne Husebekk. 

9 må stemme for

På grunn av fusjoner, nå sist mellom universitetet og høgskolene i Narvik og Harstad, består universitetsstyret i Tromsø av 17 medlemmer. Det betyr at minst 9 må stemme for før det blir flertall. 

Husebekk understreker at hun ikke kommer til å bli skuffet, uansett hva styret skulle vedta. 

— Og du er fortsatt klar for å stille som rektor en ny fireårsperioden uansett om det blir ansatt eller valgt rektor? 

— Ja, det er jeg, sier hun. 

Helsedekanen er skuffet

(Foto: Elisabeth Øvreberg, UiT)

Det helsevitenskapelige fakultet, er det største fakultetet ved UiT. Dekan og toppleder der, Arnfinn Sundsfjord, er tilhenger av ansatt rektor og skuffet over universitetsdirektørens innstilling. 

— Jeg hadde i det minste håpet på en litt modigere innstilling, for eksempel en delt innstilling, sier han og mener at det kunne gitt et åpen og bred debatt i styret.

— Men inntrykket sett utenfra er at det ikke er så veldig sterke krefter for noen av sidene. Mange sier de kan leve godt med begge løsningene? 

— Jeg tror det har å gjøre med at folk er fornøyd med det rektoratet vi har. Vi har en ledelse som fungerer godt. Vi lever godt med Anne Husebekk og hennes rektorat - uansett om hun blir valgt eller ansatt, sier Sundsfjord. 

Han har vært dekan siden 2009 og mener det er første gang det er en bred og grundig debatt om ledelsesmodell og roser dagens ledelse for å ha lagt opp til en grundig behandling i forkant av styremøtet neste uke. Selv har han vært for ansatt ledelse hele veien. 

Ansatt, av prinsipp

— Jeg mener at ansatt rektor og ekstern styreleder er den beste modellen rent prinsipielt. Et styre skal ledes av en mer uavhengig person enn den som leder institusjonen. Styreleder skal også føre tilsyn med virksomheten, sier helsedekanen.

Han mener at en ekstern styreleder kunne hatt mye å tilføre tilføre universitetet. 

— Det kunne gitt oss et mer strategisk og et bedre politisk nettverk. Det ville UiT hatt godt av, mener Sundsfjord. Han viser også til at både fakultet og institutter ved Universitetet i Tromsø har ansatte ledere. 

— Og ansatte ledere på fakultet med eksterne styreledere har  vi høstet gode erfaringer med. Jeg mener også det ville vært naturlig med en enhetlig ledelse på alle nivåer ved universitetet, sier han. 

— Og hva tror du resultatet etter styrets behandling av saken blir? 

— Vinden blåser i innstillingsretningen. Jeg hadde håpet at direktøren hadde lagt fram en delt innstilling, men når både rektor og direktør går for fortsatt valgt ledelse, så skal det godt gjøres om styret går imot dette, mener Sundsfjord. 

Ingen katastrofe

— Men det høres ikke ut som om du ser på det som noen stor katastrofe hvis det skulle bli fortsatt valgt ledelse? 

— Nei, det bekymrer meg ikke så mye denne gangen, vi har allerede dyktige folk i ledelsen. Jeg var mer bekymret i forrige runde, sier helsedekan Arnfinn Sundsfjord.

Sittende rektor, Anne Husebekk, kommer fra Helsefakultetet, og Sundsfjord var sentral i arbeidet med å få fram Team Husebekk under rektorvalget i 2013. Resultatet ble en overveldende seier til Husebekks team med omlag 70 prosent av stemmene. 

Totalt var valgdeltakelsen i 2013 på 24,5 prosent, tre prosentpoeng lavere enn valget før der i 2008. I 2013 avga 3151 personer  av 12.820 stemmeberettigede sin stemme i rektorvalget ved UiT Norges arktiske universitet.

Valgkomité lengst nord

Universitetet lengst nord praktiserer en ordning med valgkomité ved rektorvalgene. En komité som skal sørge for at det blir flere enn en kandidat. 

Bjørn Hersoug ledet valgkomitéen i forrige runde. 

— Valgkomitéen hadde en veldig tung og krevende jobb. Det var ikke lett å finne tre kandidater, altså et rektorat med rektor og to prorektorer, som ville stille mot de som allerede hadde lansert kandidaturet sitt. Faktisk så spurte vi 23 forskjellige om  de ønsket å stille mot Anne Husebekks team den gangen. Men det satt langt inne, sa Hersoug i et intervju med Khrono tidligere i år.  

Én stemmes overvekt

Flere universiteter og høgskoler har skiftet ledelsesmodell og gått fra valgt til ansatt rektor. Og i flere av styrene har det vært close race mellom de to alternativene.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet(NMBU)  i Ås vedtok ansatt rektor med én stemmes overvekt og mot sittende rektor Mari Sundli Tveits anbefaling.

Også ved Universitetet i Bergen ble ledelsemodell avgjort med en stemmes overvekt, men her gikk det andre veien. Sittende rektor og styreleder, Dag Rune Olsen, fikk med seg flertallet av styret til å fortsette med rektorvalg.

Delt i Stavanger

Ved Universitetet i Stavanger var innstillingen til styret delt. Universitetsdirektøren gikk for ansatt rektor, mens sittende rektor Marit Boyesen, ønsket fortsatt valgt ledelse.

Rektor og styreleder kom i mindretall og Boyesen tapte avstemningen med 4 mot 7 stemmer. Så fra neste rektorperiode skal også Universitetet i Stavanger ha ansatt rektor.

Klart flertall i Oslo og NHH

Universitetet i Oslo er det styret som har vært klarest i avstemmingen, her var det bare én stemme, eksternt medlem Idar Kreutzer, som stemte for ansatt rektor.

Også ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble stemmetallet i styret 10-1 for ansatt rektor. Ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH) ble resultatet 9 for ansatt og 2 for fortsatt valgt rektor. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS