Retorikkforeleseren Mari Kjos Hellum, mener det er viktig å tulle litt i undervisningen. Nå er hun direkte videre i Morgenbladets kåring over landets beste formidlere. Foto: Mari Kristine Buckholm/Høgskolen i Østfold

Hellum har tøyset seg til finalen

Morgenbladet skal kåre landets beste formidlere. 40 finalistnavn er på vei til juryen. Marit Kjos Hellum ved Høgskolen i Østfold har tøyset seg til finalen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morgenbladet kårer Norges beste forelesere og/eller formidlere. Etter at studenter og ansatte har både nominert og stemt har redaksjonen i Morgenbladet plukket ut 40 finalister. De er nå i ferd med å hente inn materiale rundt disse som skal sendes videre til juryen.

En av de 40 er retorikkforeleseren Mari Kjos Hellum ved Høgskolen i Østfold, som henter inspirasjon fra foreleserene hun selv hadde da hun studerte litteratur på Universitetet i Bergen.

— Man må kunne levendegjøre stoffet og få teorien og det faglige stoff til å berøre livet vårt her og nå.

Hvordan det går med Hellum vet vi først 2. september. Da presenteres navnene på landets ti beste formidlere. I slutten av mai begynner juryen arbeidet med å gå de 40 finalistene etter i sømmene. Dette forteller Marit K. Slotnæs, som er ansvarlig for kåringen i avisen, men også debattredaktør i Morgenbladet.

389 forslag på bordet

Jeg snakker litt sleivete og tøysete, og da får folk lyst til å si noe.

Mari Hellum

Forelesningene mine blir som en levende organisme, og det engasjerer kanskje mer enn en monolog.

Linda Marie Dyrlid

Fram til 15. april kunne alle nominere sine favoritter. Morgenbladet fikk inn 389 ulike nominasjoner.

Alle kunne stemme en uke til etter at strek ble satt for nominasjoner. Langt over 30.000 stemmer ble avgitt.

Slotnæs forteller at Morgenbladet er overveldet over interessen for årets kåring, men hun legger vekt på at langt viktigere enn å telle stemmer er det for redaksjonen å få satt formidling og undervisning på dagsorden på en god måte.

— Vi håper kåringen kan gi gode debatter i det offentlige rom ikke bare om hva som kreves for å være en god underviser, men også at undervisning får en høyere status og blir mer vektlagt, sier Slotnæs.

Fem med flest stemmer sikret finale

Morgenbladet har ikke offentliggjort listen på de 40 som skal oversendes juryen, men Slotnæs kan fortelle at de fem som fikk flest stemmer automatisk gikk videre til finalen hos juryen.

Dette er:

  • Ole Petter Hjelle, Høgskulen Kristiania 
  • Mari Kjos Hellum, Høgskolen i Østfold
  • Linda Dyrlid, NTNU
  • Elisabeth Innselset, Høgskulen i Volda
  • Jostein Halgunset, NTNU.

Det var Universitetet i Oslo, med sine 72 nominasjoner, som hadde flest på lista blant de 570 som ble nominert. Universitetene i Bergen og Stavanger fulgte nærmest, mens NTNU altså har to av de fem som fikk flest stemmer.

Hellum som underviser i retorikk på kommunikasjonsstudiet, og som hanket inn 33 nominasjoner, mener at hennes fagfelt krever at hun holder et ekstra høyt nivå på forelesningene.

— Retorikk er mitt felt. Om jeg ikke er god svekkes min etos, uten er jeg ikke troverdig, sier høgskolelektoren.

Tøyset seg til finaleplass

Hellum er en av de fem med flest stemmer og går dermed direkte videre i Morgenbladets kåring. Hun ser det som sitt ansvar å lokke fram innesluttete studenter og husker navnet til samtlige av studentene etter første forelesning.

— Det er jo fordi jeg har en brist i hjernen, ler Hellum.

— Men man føler seg sett, og det tror jeg betyr mye, utdyper hun.

Hellum var veldig glad bare for å være nominert og ble stolt som en hane av studentenes faglig gode begrunnelser for hvorfor hun er landets beste formidler. Selv tror hun studentenes begeistring  kommer av at hun snakker til dem og stiller dem spørsmål uten å stille dem til veggs. Oppskriften på en god forelesning tror hun ligger i å ha det morsomt:

— Jeg snakker litt sleivete og tøysete, og da får folk lyst til å si noe. Vi får til en tullete stemning, men holder oss samtidig til saken.

Verdens beste jobb

En annen som er direkte videre er NTNUs Linda Marie Dyrlid. Hun er rørt og imponert over at studentene tar seg tid til å løfte fram forelesere.

— Det sier mye om mine studenter. Jeg er ikke så opptatt av å konkurrere med andre, men den omsorgen de gir meg er fantastisk. Sånn opplever man ikke mange ganger i karrieren, sier førstelektoren.

Dyrlid, som underviser sosionomstudenter, har som Hellum tro på dialog.

— Forelesningene mine blir som en levende organisme, og det engasjerer kanskje mer enn en monolog, sier NTNU-foreleseren.

Selv hevder hun at hun har verdens beste jobb.

— Studenter som velger sosionomutdanning ønsker positive endringer for samfunnet. Om man ikke blir inspirert av det, har man valgt feil jobb sier Dyrlid.

Les også: 389 nominerte til å verta beste formidlar 
Les også: UiO med flest på lista til kåring av de mest populære foreleserne

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS