Enige om mål, ikke middel
Kunnskapsministeren mener han fikk bekreftet modenhet for endringer i det nordnorske landskap for høyere utdanning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen liker åpenbart Høgskolen i Narvik (HiN) sitt ønske om å samarbeide med «alle», skriver avisen Fremover etter fredagens dialogmøte med universiteter og høgskoler.
Les også: Alle høgskolene i nord kan bli nedlagt raskt
I alle fall trekker han fram høgskolens ønske om å kunne samarbeide med flere også i framtiden, når han kommenterer fredagens dialogmøte om høgskoler og universitet, skriver avisen.
— Det var en morsom og bra diskusjon om høyere utdanning i en region i stor vekst, der det ble uttrykt behov for kunnskap basert på forskning, oppsummerer Torbjørn Røe Isaksen overfor Fremover.
Ifølge NRK Nordland oppsummerer statsråden møtet slik:
— Alle institusjonene jeg har snakket med i dag er enig om målene, men uenig om virkemidlene.
Tilstede på møtet i Bodø var 30 aktører fra de to universitetetene og tre gjenværened høgskoler i Nord-Norge.
— Jeg kan avsløre at noen synes prosessen går for sakte. Vi kan ikke fortsette å diskutere i det uendelige. På et punkt må vi sette punktum, sa Isaksen ifølge NRK Nordland.
Det blir strukturendringer
Strukturendringer blir det, men om det blir ett eller to universitet i Nord-Norge er like uklart etter kunnskapsministerens møte med høgskolene og universitetene i landsdelen.
— Det er for mange små og sårbare fagmiljø i sektoren, sa Isaksen, ifølge Avisa Nordland.
Statsråden mener ikke nødvendigvis at størst er best.
— Det er ikke noen automatikk i det, men det som er helt sikkert er at to svake miljø er dårligere enn ett sterkt miljø, sier han til Avisa Nordland.
Les også: Etterlyser mer mot i akademia
Rabalder i forkant
I forkant hadde departementet satt sinnene i kok i nord via et brev der de nærmeste konkluderte med at den eneste interessante debatten var om det skulle være et eller to universiteter i nord, og at samtlige høgskoler burde bli en del av universitetene.
I brevet legges det vekt på at Nord-Norge er mer modent for strukturendringer enn andre regioner og at det derfor også kunne bli aktuelt å gjøre grep der allerede før stortingsmeldingen er ferdig til våren - og uten at saken blir debattert i Stortinget.
Les også: Departementets brev
Kunnskapsministeren har gjort sitt for å avdramatisere situasjonen og sitt eget hurtiggtogsarbeid.
Les også: Røe Isaksens kronikk om strukturarbeidet
Har ikke konkludert, men…
Røe Isaksen understreker at ingen har konkludert i denne saken, og gjentar at endring av høgskole- og universitetsstrukturen i utgangspunktet ikke er en sak for Stortinget.
Men statsråden sier at også det som kom fram i Bodø-møtet, skal inn i stortingsmeldingen som skal legges fram til våren.
Dermed synes det endelig avklart at det ikke blir noen ekspressbehandling for Nord-Norge, selv om Røe Isaksen ikke vil være helt tydelig på det:
— Vi har sagt at det ikke er automatikk i at vi venter med alle vedtak til i vår, er hans ord, ifølge Fremover.
«Modent» landskap i nord
Han mener også at han har fått bekreftet at Nord-Norge er «modent» for forandringer, i den forstand at institusjonene har tenkt gjennom mange av problemstillingene og har også forslag på hva som kan gjøres.
— Høgskolen i Narvik er jo en god illustrasjon på nettopp det, når ledelsen er så tydelig på at de ser store muligheter i samarbeid med andre. Hensikten er jo å utløse mer midler til forskning og utdanning, sier Røe Isaksen.
Mange ingeniører
Rektor Arne Erik Holdø på Høgskolen i Narvik (HiN) sier seg på sin side glad for at statsråden har lagt merke til HiNs synspunkt om samarbeid.
Les også: Kanskje kan Narvik og NTNU bli sant?
— Vi er i en særstilling blant annet ved at vi utdanner to tredeler av alle ingeniørene i Nord-Norge, med studiesteder fra Svalbard til Mo.
— Vi har også den høyeste utdannelsen når det gjelder sykepleiere, påpeker rektoren som sier han er av den bestemte oppfatning at de ble hørt i møtet.
To eller ett universitet?
Holdø sier til avisen Fremover at han opplever fredagens møte som godt og nyttig, der alle miljøene fikk presentere sine synspunkter.
— Der var mange forskjellige syn som ble fremmet, blant annet synet om ett eller to universitet i fremtiden. HiN-styret har gått for ett universitet, på samme måte som de gjør i Tromsø.
Fra Bodø er argumentene for to universitet like sterke.
— Nå skal vi, på samme måte som alle andre institusjoner i høyere utdanning, levere inn våre synspunkter på hvordan den kan styrkes. Vi er vel alle enige i at noe bør gjøres, understreker Holdø, ifølge Fremover.
Selve møtet var lukket for offentligheten, men statsråden var tilgjengelig for pressen etter møtet.
Les også:
Neste dialogmøte arrangeres i Porsgrunn 12. september. Da møtes institusjonene i sør og vest for Oslo. HiOA skal i dialogmøte 23. september.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!