Rektor i Molde går av til sommeren - to år før tiden
Rektor og styreleder ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter varslet mandag sin avgang i et innlegg i avisen Panorama. To år før tiden. Styremedlemmer er overrasket.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentar fra rektor Hallgeir Gammelsæter tirsdag 14.mars).
I sin faste månedlige spalte i høgskoleavisen Panorama, skriver rektor og styreleder ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, at han vil trekke seg som rektor til sommeren. To år før rektorperioden hans er ute.
I innlegget som generelt handler om endringer og organisasjon, skriver han nesten til slutt:
«Til sommeren har jeg vært rektor i fire år. To halve perioder er én hel. Det er på tide å gi seg.» Noen ytterligere begrunnelse kommer ikke fram i innlegget.
Truet med å gå av i november
Den valgte rektoren og styrelederen har vært på kollisjonskurs med sitt eget styre flere ganger, ikke minst i det krevende spørsmålet om fusjoner og sammenslåinger. I november i fjor truet han med å gå av dersom styret vedtok at Høgskolen i Molde skulle innlede fusjonssamtaler med NTNU.
Rektoren selv foreslo over bordet at Høgskolen i Molde burde fusjonere med Høgskulen i Volda heller. Høgskolelektor Ragnhild Michaelsen trakk seg like etter som kandidat til prorektorvervet på grunn av manglende tillit til Gammelsæter.
Les også: Rektor truet med å gå av
Til sommeren har jeg vært rektor i fire år. To halve perioder er én hel. Det er på tide å gi seg.
Hallgeir Gammelsæter
Det er ikke til å stikke under en stol at eksterne styremedlemmer har vært i opposisjon til den linja rektor har valgt.
Terje Dyrseth
Rektorens forslag om fusjon med Volda fikk kun rektorens stemme. Resten av styret stemte for et «kompromissforslag» som gikk ut på å ta seks måneders pause i den krevende fusjonsdbebatten.
Etter styremøtet den gangen mente blant annet Molde-professor Kai A. Olsen at styret burde ta grep og finne en ny rektor, fordi Gammelsæter manglet tillit.
— Hallgeir Gammelsæter er ikke den som kan føre høgskolen videre i den situasjonen som er oppstått nå. I dag foreslo han for styret å fusjonere med Høgskulen i Volda. Han fikk 10 stemmer imot seg, sa Olsen til Khrono den gangen.
Bestemte seg på søndag
Gammelsæter valgte å ikke gjøre alvor av truslene om å gå av i november i fjor, men mandag kom altså beskjeden, via hans faste spalte i høgskoleavisen Panorama.
Gammelsæter som er på jobbreise i Tyskland, men i et kort intervju med Panorama mandag sier han at han endelig bestemte seg først på søndag.
— Det har vært en prosess for meg, og jeg har gradvis jobbet meg fram til en beslutning jeg er trygg på. Tvilsprosessen var over i helga, på søndag. Hovedgrunnen til at jeg trekker meg er at jeg har lyst til å jobbe med fag, sier Gammelsæter til avisen.
Går ikke på sak
På direkte spørsmål avviser Gammelsæter at hans beslutning om å trekke seg har noe med det krevende arbeidet med struktursaken å gjøre.
— Jeg går ikke av på grunn av en sak. Jeg har ikke hatt ønske eller ambisjoner om å sitte som rektor i seks år, sier rektoren og styrelederen, som altså stilte til gjenvalg for en ny fireårsperiode i april 2015, og ble valgt med overveldende flertall og 83 prosent av stemmen, mens motkandidaten fikk 17.
Høgskolens styre hadde møte sist torsdag, men Gammelsæter sier til Panorama at han da ikke var klar til å informere høgskolestyret om sin beslutning.
– Avgjørelsen var ikke tatt før den var tatt, sier Gammelsæter.
Tanken kom i München
Khrono har spurt Gammelsæter hvorfor han valgte å annonsere avgangen sin på denne måten. Og i en epost tirsdag svarer han blant annet at det ikke var planlagt, men at det ble slik underveis i skrivingen av kommentaren til høgskolens avis Panorama:
— Tanken om å skrive meg selv inn i slutten på artikkelen tror jeg kom her i München. Å skrive avslutninger er alltid vanskelig, men tanken kom vel om at dette kanskje var et bra dramaturgisk grep (er det ikke det det heter?). Det var definitivt ikke planlagt, men det passet inn i tematikken, så det var artikkelen som fødte avslutningen, ikke omvendt. Like it or not!
— Jeg måtte selvfølgelig gå noen runder med meg selv om jeg var klar for det og om alle skulle få vite det samtidig på denne måten. Sikkert delte meninger om det, skriver rektoren og legger til:
— Etter en hektisk uke hadde jeg også fått et døgn for meg selv der jeg enda en gang fikk kjenne etter hva det er jeg vil bruke resten av yrkeslivet til. Fikk fjernet tvilen. Jeg er fagmenneske. Jeg savner å undervise og faglige aktiviteter, og kjenner at det er der motivasjonen ligger. Nå er beslutningen tatt og det er godt, skriver rektor Gammelsæter.
Kom brått på styret
Eksternt styremedlem i Molde, Terje Dyrseth, sier til Khrono at meldingen om rektor og styreleders varslede avgang kom overraskende.
— Dette kom brått på ja, i forhold til det som er sagt tidligere. Jeg synes også det er spesielt å få det annonsert gjennom høgskolens nettavis. Men vi eksterne blir jo stadig vekk overrasket over hvordan ting blir kommunisert i universitets- og høgskolesektoren.
— Hva mener du med det?
— Jeg mener at folk i sektoren utnytter den såkalte akademiske friheten sin, det er ihvertfall slik det oppfattes av oss andre, sier han.
Dyrseth har vær eksternt styremedlem ved Høgskolen i Molde i snart seks år.
— Var det noen spesielle saker som ble behandlet på styremøtet sist torsdag som kan ha utløst dette?
— Det har vært mye mer kontroversielle saker tidligere. Gammelsæter står selvfølgelig til enhver tid fritt til å vurdere sin egen situasjon, sier Dyrseth, og legger til:
— Det har vært en del kontroversielle saker i styret tidligere, hvor styrelederen har stått på sitt. Det er ikke til å stikke under en stol at eksterne styremedlemmer har vært i opposisjon til den linja rektor har valgt. Vi eksterne har sterkt gått inn for å prøve å fusjonere med NTNU slik som Høgskolen i Ålesund har gjort, blant annet fordi næringslivet og andre aktører her i området ønsker det. Men vi har ikke kommet lengre med den saken, sier Dyrseth.
Ikke formelt informert
— Har rektor og styrelederen informert dere i styret direkte om beslutningen sin om å trekke seg?
— Nei, vi er strengt tatt ikke informert direkte. Vi fikk en epost i fra Høgskolen i Molde mandag hvor vi fikk vite at det var kommet ut noe om dette i Panorama. Vi hørte ingenting i forkant, sier Dyrseth.
— Hva bør skje nå? Kommer diskusjonen om ansatt rektor opp igjen, eller blir det nytt valg?
— Jeg tør ikke spekulere i det. Vi har jo tidligere diskutert både ansatt og valgt rektor. Uten at jeg vet dette sikkert så tror jeg at når vi er inne en periode med valgt rektor, så må vi fortsette perioden ut med valgt rektor, sier Dyrseth, som også forventer at det som et minimum blir holdt et ekstraordinært telefonstyremøte slik at man kan drøfte hva man nå skal gjøre videre.
— Neste styremøte er ikke før i mai og da skal vi diskutere strategi. Jeg håper vi har noe mer håndfast å forholde oss til før den tid, akkurat nå er ting litt flytende, sier Dyrseth, og legger til:
— Jeg ser fram til fortsettelsen her.
Overrasket ansattrepresentant også
Elin Mordal, som er styrerepresentant for de ansatte i høgskolestyret i Molde, ønsker ikke å kommentere saken før hun har fått satt seg nærmere inn i realitetene. Men også hun bekrefter overfor Khrono at meldingen fra rektor Gammelsæter kom brått på.
— Dette kom overraskende, og vi fikk ingen signaler om dette på styremøtet sist torsdag, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!