Rektor truet med å gå av
Rektor Hallgeir Gammelsæter ved Høgskolen i Molde truet med å trekke seg dersom høgskolestyret vedtok å utrede fusjon med NTNU. Professor Kai A. Olsen mener høgskolen må finne seg en ny rektor. Rektor vil ikke kommentere mistilliten.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det var et dramatisk styremøte med høy temperatur på Høgskolen i Molde tirsdag, da styret skulle gjøre vedtak om framtidig potensiell fusjonspartner. Direktør og rektor hadde hver sine forslag til vedtak. Ingen av dem fikk flertall.
Rett før avstemming truet rektor Hallgeir Gammelsæter truet med å gå av dersom direktør Gerd Marit Langøys forslag til vedtak om å utrede fusjon med NTNU ble vedtatt.
Rektor selv foreslo fusjon med Høgskulen i Volda, men dette fikk bare rektors stemme.
Resultatet ble til slutt et slags kompromiss: 6 måneders pause i fusjonsdebatten ved Høgskolen i Molde, ifølge Panorama.
Full splittelse
Ordskifte på styremøtet:
Rektor: Det er ikke gitt at styret vet best i struktur-saken.
Dyrseth: Men omgivelsene
reagerer.
Rektor: De vet heller ikke best.
Dyrseth: Det er det arrogant å si.
Rektor Gammelsæter, som i 2015 ble gjenvalgt som rektor ved Høgskolen i Molde for en ny fireårsperiode, har også tidligere blitt nedstemt i sitt eget styre. I mars ville han ha styret med på fortsatt alenegang, men flertallet sa nei.
Høgskolen i Molde er splittet på omtrent alle måter det er mulig å være splittet på, når det gleder synes på fusjon. Styret er splittet, de ansatte er splittet og ledelsen er splittet.
Les også: Splittet om vegen videre
Olsen: Rektor mangler tillit
I nettavisen Panoramas kommentarfelt skrev professor Kai A. Olsen (bildet) blant annet dette rett etter at dramatikken på tirsdagens styremøte og utsettelsesvedtaket i fusjonssaken ble kjent:
«Kanskje det er på tide at styret tar grep? Da tenker jeg ikke på å fatte et NTNU-vedtak som, i hvert fall i dag, ikke har tilslutning i fagmiljøet. Men det de kan gjøre er å få en tilsatt rektor som kan styre høgskolen videre i prosessen. Jeg er redd for at nåværende rektor ikke har den tillit som er nødvendig for å kunne gjøre dette».
Til Khrono utdyper Olsen hva han mener:
— Hallgeir Gammelsæter er ikke den som kan føre høgskolen videre i den situasjonen som er oppstått nå. I dag foreslo han for styret å fusjonere med Høgskulen i Volda. Han fikk 10 stemmer imot seg, sier Olsen.
Dårlig fundert prosess
Han mener at det har vært en dårlig fundert fusjonsprosess ved Høgskolen i Molde, der de ansatte ikke har vært involvert.
— Vi har lest om fusjonsprosessen i nettaviser og andre steder. Det har vært utredninger lenge nå. Men et problem er at styret har gjort vedtak før de har fått utredeningene, sier professor Olsen og legger til:
— Hvis vi skal komme videre nå, så må det være med nye personer i ledelsen, sier Olsen og han mener at de rette personene ikke finnes internt på høgskolen.
— Jeg mener man bør få en tilsatt rektor og ekstern styrelder på Høgskolen i Molde, sier Olsen til Khrono.
Han avslutter også kommentaren sin i Panorama med: «Jeg tror heller ikke at andre interne kan gjennomføre oppdraget. Derimot bør en ekstern rektor kunne ha muligheter til å få høgskolen på, om ikke rett kurs, så ihvertfall en kurs».
— Og hva mener du er den beste løsningen for Høgskolen i Molde?
— Det vil være å splitte opp skolen. Vi har vært tvangssammenslått siden 1994 uten å få noe særlig ut av det. Send sykepleierutdanningen til Ålesund eller Volda, og logistikkavdelingen til Norges handelshøyskole. Det vil gå helt smertefritt, mener professor Olsen.
Rektor vil ha ro nå
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Rektor og styreleder Hallgeir Gammelsæter bekrefter overfor Khrono etter styremøtet at han truet styret med å trekke seg som rektor dersom de gikk inn for en fusjon med NTNU.
— Jeg sa at jeg ville vurdere avskjed, ja.
— Nå ble det ikke vedtak om nye framstøt for NTNU-fusjon. Vurderer du fortsatt å trekke deg?
— Nei, det var knyttet til det spesielle alternativet som jeg neppe hadde kunnet gjennomføre. Nå håper jeg på mest mulig ro framover, for å jobbe med høgskolens strategi og utdanningsprogrammene våre. Det er mer enn nok å ta fatt på her, sier Gammelsæter.
— Blir det et halvt års pause fra debatten om fusjon ved Høgskolen i Molde nå?
— Gjerne mer, men vi får se hva som dukker opp, sier Gammelsæter.
— Vil du fortsatt aller helst at Høgskolen i Molde fortsetter alene?
— Det er jo det ideelle, men jeg tror også en regional løsning vil være god i den tiden vi nå går inn i, sier han.
Kan vedta fusjon med Stanford og Berkeley også
— Men forslaget ditt om fusjon med Volda fikk bare din stemme i styret. Og høgskolestyret i Molde har vel egentlig et vedtak om fusjon med NTNU som er gjort tidligere?
— Man kan jo gjøre vedtak om fusjon med Stanford og Berkeley også, sier rektoren, som ikke synes det vil være noen vits i å gjøre fusjonsframstøt mot veldig hypotetiske fusjonsalternativer.
— Er det en handlingslammelse vi ser i styret og ved Høgskolen i Molde nå etter lang tid med fusjonsdiskusjoner?
— Det er klart at det er vanskeligere å gjøre beslutninger når det er uenighet i styret og konflikter i organisasjonen. Det er mange ulike syn og mange hensyn å ta, sier Gammelsæter.
— Professor Kai A. Olsen mener at de ansatte ikke lenger har tillit til deg som rektor. Hva har du å si til det?
— At han mener så mangt, sier rektor Hallgeir Gammelsæter.
Direktøren gikk for NTNU
På styremøtet orienterte førs NIFUs Olav R. Spilling om innholdet i rapporten som har blitt utarbeidet for høgskolestyret, før høgskoledirektør Gerd Marit Langøy sa at hennes forslag til vedtak, som blant annet ville innebære å initiere tettere kontakt mellom Høgskolen i Molde og NTNU, både var i tråd med høgskolestyrets tidligere vedtak i saken og med konklusjonene i NIFU-rapporten.
— Det er en vanskelig vei å gå, men jeg kan ikke la være å anbefale den, sa Langøy.
Gammelsæter – som nylig lanserte Volda-fusjon i sin faste spalte i Panorama – sa at han hadde gått i tenkekammeret etter siste allmøte, og at han nå har endt på at det er riktig å gå for en regional strategi sammen med Høgskulen i Volda. Ellers, frykter Gammelsæter, vil Volda i framtida trekkes mot Bergen, mens Molde vil trekkes mot Trondheim.
— Dette vil ta noe av futten ut av Møre og Romsdal som region, sa rektoren til styret.
Visjonen Høgskolen i Nordvest
Tre campuser, Volda, Molde og Kristiansund, og en Høgskolen i Nordvest, var en del av visjonen Gammelsæter presenterte overfor styret, og som han mente ville kunne høste politisk støtte.
Rektor og styreleder Gammelsæter hadde imidlertid ikke klart noe skriftlig forslag til vedtak angående å sette i gang en Volda-fusjon.
Men professor Harald Martin Hjelle, som er en av de fagansattes representanter i styret, hadde et skriftlig forslag klart til et tredje alternativ til vedtak.
– Strukturprosessen har ført til lammelse i flere år, og interne strategiprosesser har halvveis havarert, sa Hjelle.
Han mente at å starte en prosess mot Volda ville legge lokk på en nødvendig intern strategiprosess ved Høgskolen i Molde, og at det passer usedvanlig dårlig for NTNU akkurat nå å få Molde på døra.
— Vi må stanse strukturprosessen i seks måneder, sa Hjelle.
(Fra tirsdagens styremøte ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild Waagbø, Panorama)
Prorektor Solfrid Vatne støttet straks Hjelles forslag, og sa at hun fortsatt mener at en NTNU-løsning gir Molde best faglige muligheter både for logistikk og helsefag.
Arne Jakobsen, ekstern representant, sa at han støttet høgskoledirektørens forslag om å arbeide tettere med NTNU.
— Vi har hatt denne saken på agendaen lenge nå, så det er på tide at styret blir litt skarpere, sa Jakobsen.
Hjelle sa at det vil være vanskelig å sende et samla logistikkmiljø på besøk til NTNU.
— Det er ikke noe samla miljø, sa Hjelle.
Lite endringsvilje blant de faglige
Gammelsæter grep også fatt i dette:
— Jeg vil ikke kunne lede en delegasjon til NTNU, når fagmiljøet ikke har trua på det.
Terje Dyrseth, ekstern representant, erklærte at man «kan bli frustrert av mindre». Han kritiserte fagansatte for å vise lite endringsvilje.
— Her er det fagansatte som ikke tar inn over seg at verden endrer seg. De kan ikke si «business as usual» i dette nye landskapet, sa Dyrseth.
Arne Jakobsen sa at han ikke hadde noen tro på at et halvt års utsettelse ville tilføre styret noen ny kunnskap om saken.
— Vi må få et vedtak som er retningsgivende for høgskolen, sa Jakobsen.
Direktør mot rektor
Berit Rokne tok et oppgjør med Volda-forslaget fra Gammelsæter, og måten forslaget hadde kommet på – i Panorama, og ikke i sakspapirene.
— Spesielt, avledning og uryddig, sa Rokne.
Gammelsæter viste til at alle vedtaksforslagene – direktørens, hans eget og Hjelles forslag – var ferskvare, og avviste Dyrseths kritikk om manglende endringsvilje.
— Det er ikke gitt at styret vet best i struktursaken, sa Gammelsæter.
— Men omgivelsene reagerer, parerte Dyrseth.
— De vet heller ikke best, svarte Gammelsæter.
— Det er det arrogant å si, sa Dyrseth.
Kabinettspørsmål fra rektor
Studentrepresentant Mikkel Eine Furuset rakk å erklære at han støttet Hjelles forslag, før Gammelsæter fortalte styret at han vil søke avskjed om det blir flertall for høgskoledirektørens NTNU-forslag.
I voteringene som fulgte fikk Gammelsæters forslag bare støtte fra Gammelsæter selv. Deretter sto det mellom Hjelle og direktør Langøys forslag. Hjelles justerte forslag ble vedtatt, mot Arne Jakobsens enslige stemme.
Allianse-nei
Rektor Hallgeir Gammelsæter har sammen med rektor Johann Roppen i Volda, og tidligere rektor ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, Åse Løkeland vært en av de tydeligste motstanderne av fusjoner i universitets- og høgskolenorge.
Allerede i begynnelsen av strukturreformen til statsråd Torbjørn Røe Isaksen, i mai 2015, prøvde Gammelsæter å jobbe fram alternativer til fusjon, blant annet ved å utvikle en litt løsere, men forpliktende form for samarbeid i sektoren ved hjelp av en alliansemodell.
I februar 2016 sa Isaksen endelig nei til alliansemodellen.
Les også:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!