Jeg har nå ansatt den beste på hver enkelt post og mener at helheten kommer til å bli veldig bra, sier rektor Gunnar Bovim ved NTNU. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Ny NTNU-ledelse er i boks

Rektor Gunnar Bovim forrykker kjønnsbalansen i sin nye ledergruppe. Fra høsten er de 10-7 i mannlig favør. Han føler seg likevel trygg på at samtlige av lederne har likestillingskompetanse.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU-rektor Gunnar Bovim har fått ord på seg i universitets- og høgskolesektoren for å være en av dem som tar likestilling på stort alvor. NTNU var blant annet de første til å kreve likestillingskompetanse av de som skal ansettes i lederstillinger ved universitetet for eksempel.

Les også: NTNU krever at ledere skal ha kompetanse i likestilling

Universitetsstyret gjorde  torsdag de siste ansettelsene av ledelsen som skal tiltre samlet fra 1.august 2017. Det endelige sluttresultaten, inklusive de som er ansatt tidligere ble 10 menn og 7 kvinner.

Styret ansatte torsdag to nye prorektorer og to nye dekaner. Samtidig fikk fire dekaner og museumsdirektøren fornyet tillit og fortsetter i en ny åremålsperiode på fire år, ifølge en melding på NTNUs hjemmesider

50-50 helt på toppen

Vi skal nå oppsummere denne tilsettings-runden med å begynne å tenke på den neste. Ikke minst skal vi lete etter egnede kandidater i egne rekker.

Gunnar Bovim

Den aller øverste ledelsen er 50-50.

Med seg får rektor Gunnar Bovim prorektor for utdanning  Anne Borgsom i dag er dekan ved Fakultet for naturvitenskap. Borg, som er professor i material- og faststoff-fysikk, ble ansatt torsdag.

Det samme ble prorektor for forskning Bjarne Foss. Han er professor ved Institutt for teknisk kybernetikk siden 1989 og har vært medlem av NTNUs styre siden 2009. Foss har en doktorgrad i kybernetikk fra NTNU (1987) og en sivilingeniørgrad. Ifølge Universitetsavisa har han vært en av de kritiske røstene i styret. 

— Min stil er å være konstruktiv kritisk og det vil jeg fortsette med, sier han til avisa. 

Tidligere er Toril A. Nagelhus Hernes ansatt som ny prorektor for innovasjon etter Johan Hustad. 

Av direktører i toppledelsen er det to: Direktør for eiendom, Frank Arntsen, og organisasjonsdirektør Ida Munkeby.

5-3 blant dekanene

NTNU har åtte fakulteter. Her er den nye fordelingen 5 menn og 3 kvinner.

— Du «snublet» med en dekan? 

— Det kan du si. Kjønnsbalansen i den nåværende ledelsen er faktisk bedre enn i den kommende, sier Bovim, og legger til: 

— Kjønnsbalanse var absolutt oppe som tema i styret i dag. Men det er ingen som ikke velger den beste kandidaten, og vi har hatt et bevisst forhold til temaet under ansettelsesprosessen. Både kvinner og menn er blitt spurt om likestillingskompetanse under prosessen, så jeg føler meg trygg på det, sier han. 

— Og jeg er helt sikker på at en ledergruppe med jevn kjønnsmessig fordeling er den alle beste ledergruppen. Men jeg har nå ansatt den beste på hver enkelt post og mener at helheten kommer til å bli veldig bra, sier han. 

Disse skal lede NTNUs åtte fakulteter: 

Nye dekaner:

Fortsetter som dekaner:

Etnisk mangfold lenger unna

— Du har også snakket varmt om mer etnisk mangfold i ledelsen, men det fikk du ikke til denne gangen?

— Nei, det er ikke svensker vi tenker på når vi snakker om etnisk mangfold. Det er ikke lett å rekruttere ledere fra det fjerne utland. Arbeidsgiver- og arbeidstakerperspektivet fra andre kulturer er ganske annerledes enn det vi er vant til i vår nordiske modell, sier Bovim, og legger til: 

— Vi skal nå oppsummere denne tilsettingsrunden med å begynne å tenke på den neste. Ikke minst skal vi lete i egne rekker etter egnede kandidater, sier han.

Viserektorer Gjøvik og Ålesund

NTNU-rektoren har også med seg to viserektorer, en i Gjøvik og en i Ålesund. I Ålesund sitter Annik Magerholm Fet og i Gjøvik finner vi tidligere rektor ved Høgskolen i Gjøvik, Jørn Wroldsen.

Magerholm Fet har erstattet tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, som var tiltenkt jobben, men som trakk søknaden sin. Nå er Synnes på vei til Stortinget, sikret fast plass på Høyres liste til stortingsvalget. 

Les også: Synnes på vei til tinget

Direktør for Vitenskapsmuseet, Reidar Andersen, er også en del av ledergruppa. 

HiST-rektor Klungland ute

Helge Klungland, (bildet) tidligere rektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag før fusjonen, har hatt en sentral plass i Bovims rektorgruppe siden januar 2016, som prorektor for faglig integrasjon. Han er ikke med i den nye lederkabalen.

Les også: Lederkabalen for Nye NTNU

Klungland sto som søker både til prorektorjobben for utdanning og til prorektorjobben for forskning. 

— Hvilken rolle er Klungland tiltenkt? 

— Klungland er prorektor for faglig integrasjon fram til 1.august i år. NTNU har fortsatt bruk for ham og vi skal diskutere og legge planer for dette framover, sier Gunnar Bovim. 

Les også: Høgskulen på Vestlandet har best kjønnsbalanse

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS