Studentenes fredspris til Fasiha
Fredspris. Den sørafrikanske likestillingsforkjemperen, Fasiha Hassan, får Studentenes fredspris for sin ikke-voldelige innsats for lik tilgang til høyere utdanning og lederrollen i bevegelsen #FeesMustFall i Sør-Afrika.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentenes Fredspris 2019 tildeles den sørafrikanske likestillingsforkjemperen, Fasiha Hassan, for hennes ikke-voldelige innsats for lik tilgang til høyere utdanning og hennes ledende rolle i bevegelsen #FeesMustFall i Sør-Afrika.
Den muslimske jusstudenten Fasiha Hassan er født i 1994, etter apartheid-systemets fall. Hun er en del av den såkalte «born free generation» eller «Mandelas barn», en generasjon som tar et oppgjør med fortidens urett for å skape en bedre fremtid, heter det i en pressemelding fra Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).
Studenter som politisk kraft
-- Hassan og den sørafrikanske #FeesMustFall-bevegelsen har minnet en hel verden om den politiske kraften studenter utgjør. Jeg håper Hassans imponerende innsats for lik tilgang til utdanning og sosial rettferdighet i Sør-Afrika vil inspirere andre til å engasjere seg, sier Marianne Hagen, statssekretær i Utenriksdepartementet, ifølge en pressemelding.
Hassan og den sørafrikanske #FeesMustFall-bevegelsen har minnet en hel verden om den politiske kraften studenter utgjør.
Marianne Hagen
I Sør-Afrika betaler studentene dyrt for å studere. Dette stenger dørene for den fattige delen av befolkningen, og bidrar til stadig sosial ulikhet på tvers av etnisitet og klasse, som det er vanskelig å bryte ut av.
Studentbevegelsen #FeesMustFall startet høsten 2015 som en respons på en kraftig økning i studieavgifter ved sørafrikanske universiteter.
Det er snart 20 år siden den første vinneren, studentlederen Antero Benedita da Silva, mottok prisen for sin kamp mot undertrykkelse av folket på Øst-Timor. Prisen, som deles ut i regi av den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT), er i likhet med resten av festivalen basert på studenters frivillige innsats.
Hassan har som en av lederne bak #FeesMustFall kjempet for alles rett til høyere utdanning, og fortsetter kampen med å bryte ned raseskiller i Sør-Afrika. I sin innsats for å endre et system som fremhever hvite privilegier hos overklassen, har Hassan foreslått konkrete økonomiske og strukturelle løsninger i møte med politiske beslutningstagere.
Etter langvarig press fra studentbevegelsen annonserte president Jacob Zuma i 2017 at høyere utdanning skal være gratis i Sør-Afrika. Dette er imidlertid fortsatt en lang vei fra å bli realisert, og Hassan jobber stadig for å finne konkrete løsninger som vil inkludere marginaliserte grupper og bidra til reell universell tilgang til høyere utdanning i Sør-Afrika, heter det i meldingen fra SAIH.
Kritisk tenking
- Årets fredsprisvinner er en sterk forkjemper for kritisk tenkning og en viktig stemme i kampen mot ulikhet i Sør-Afrika. Arbeidet til Hassan og #FeesMustFall-bevegelsen har global rekkevidde og står som en inspirasjon for alle, sier Beathe Øgård, leder i SAIH og leder for årets fredskomite.
Også NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen gratulerer prisvinneren:
-- Det viktige arbeidet som Fasiha har lagt ned i arbeidet mot skolepenger i Sør-Afrika bygger opp under en global studentkamp for lik rett til utdanning, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder av Norsk studentorganisasjon og medlem i årets fredskomite.
Utdelingen av Studentenes Fredspris avholdes under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) i februar 2019.
Les også: Sharief får fredspris
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!