minneord om rune bakke

«Rune var en fremtidsrettet forsker med et helhetlig blikk»

Arbeidet var en stor og viktig del av Rune Bakke sitt liv, men han var også en aktiv friluftsmann. På sykkel til jobb og aktiv seiler om sommeren. Om vinteren ble det mye på ski, ofte ned bratte bakker og fjellsider på randoneeski.

Rune Bakke var en samfunnsutvikler og gründer, praktiker så vel som akademiker, skriver nekrologforfatterne.
Rune Bakke var en samfunnsutvikler og gründer, praktiker så vel som akademiker, skriver nekrologforfatterne.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Professor Rune Bakke, USN Campus Porsgrunn, gikk bort 15. desember. Det var bare noen måneder etter at sykdommen ble diagnostisert.

Rune ble ansatt som professor ved Høgskolen i Telemark (HiT) i 1994, og har hatt en særdeles aktiv rolle ved HiT, seinere Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) og nå Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Han var ansatt ved Institutt for prosess-, energi- og miljøteknologi ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag.

Publikasjoner og presentasjoner av forskningen hans er omfattende både nasjonalt og internasjonalt. Mange studenter, både nasjonale og internasjonale, har hatt gleden av han som foreleser. Rune hadde også en bistilling ved forskningsstiftelsen Tel-Tek, nå SINTEF Tel-Tek.

Rune tok doktorgrad ved Montana State University, USA, i 1986. Han begynte samme år som professor II ved Universitetet i Stavanger, hvor han ble full professor i 1993. Fra 1994 har Rune jobbet som professor ved HiT/HSN/USN.

Rune var gjesteprofessor ved Hubei University og Harbin Institute of Technology, to av de mest anerkjente universitetene i Kina. Han etablerte også sterke faglige nettverk i Sri Lanka, hvor han var programkoordinator ved University of Moratuwa.

Rune var en samfunnsutvikler og gründer, praktiker så vel som akademiker. Han designet avløpsrenseanlegg på Haukeliseter og var sentral i etablering av tre firma. Hans forskning på og utvikling av avløpsrensing og biogassreaktorer, både små og store anlegg, har bedret menneskers livskvalitet, redusert helseplager og fremmet bruk av fornybar energi.

Rune var en fremtidsrettet forsker med et helhetlig blikk, og var et eksempel til etterfølgelse med evne og vilje til tverrfaglig forskning både innad i USN, og sammen med andre institusjoner, nasjonalt og internasjonalt. Rune var ledende i forskningsfeltet på bruk av naturgitte ressurser, teknologi som kan bidra til å løse klimautfordringer og etablering av helsefremmende miljøer.

I 2014 fikk Rune Bakke Forskningsprisen ved Høgskolen i Telemark for sitt omfattende arbeid og store betydning.

I mange år satt han som varamedlem til styrene ved HiT/HSN/USN. Han tok tak i utfordringer og var deltakende i utviklingen av nytt fleksibelt masterstudium – for å nevne noe. Hans studenter ga ham alltid gode tilbakemeldinger.

Arbeidet var en stor og viktig del av Runes liv, men han var også en aktiv friluftsmann. På sykkel til jobb og aktiv seiler om sommeren. Om vinteren ble det mye på ski, ofte ned bratte bakker og fjellsider på randoneeski. Friluftsliv og et bærekraftig samfunn var viktig for Rune.

Det er uvirkelig for oss at vi ikke lenger skal få arbeide sammen med Rune. Våre tanker går til de etterlatte, og spesielt til hans kone, Kari Margrethe. Vi lyser fred over Runes minne.

På vegne av kollegaer ved USN, SINTEF Tel-Tek og de firma han var engasjert i,

Lars Erik Øi (USN) og Jon Hovland (SINTEF Tel-Tek)

Powered by Labrador CMS