sanntidsforskning på korona

Røttingen skal lede stor internasjonal korona-studie

Norge står i spissen for en stor, internasjonal studie for å finne medisin mot Covid-19. Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingen er koordinator.

John-Arne Røttingen skal koordinere en stor, internasjonal studie for å prøve ut medisin mot korona-epidemien.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Adm.dir i Forskningsrådet John-Arne Røttingen skal lede en stor internasjonal studie som skal teste ut medisiner mot Covid-19.

En medisin mot malaria og en annen mot ebola skal testes på pasienter, og de første pasientene ved Oslo Universitetssykehus vil få medisin allerede lørdag, går det fram av et innslag på NRK Dagsrevyen fredag kveld.

Prosjektet ble presentert på en utendørs pressekonferansen ved Rikshospitalet i Oslo fredag, og Røttingen var også tilstede ved regjeringens daglige pressekonferanse om koronapandemien.

Vet ikke om det vil virke

Den internasjonale studien skjer i regi av verdens helseorganisasjon WHO og koordineres av Norge ved John-Arne Røttingen.

— Vi har laboratoriefunn på at disse medisinene kan ha effekt og også noe klinisk erfaring fra Kina, sa Røttingen.

— Om det vil virke, vet vi ikke. Vi starter allerede i morgen med første pasient og vil teste på flere hundre, kanskje opp mot 1000 pasienter ved flere sykehus. Vi vil holde på helt til vi vet om medisinene har effekt, sa Røttingen.

John-Arne RØttingen under regjeringens pressekonferansen fredag. Skjermdump.

Røttingen forklarer at i og med at dette er en internasjonal studie med mange deltakere, har man håp om å få resultater raskt. Han antyder to-tre måneder, avhengig av hvor stor studien blir.

— Men det vil ikke være noen vidundermedisin, understreket han på Dagsrevyen.

— Basis er den standardbehandlingen som allerede gis, og så langt virker den bra, sa han.

På regjeringens daglige pressekonferanse sa Røttingen fredag at det er utrolig viktig med sanntidsforskning under internasjonale helsekriser.

— Det er viktig at vi forsker både for å utvikle ny teknologi, ny diagnostikk, utprøve legemidler og utvikle vaksiner, sa Røttingen, som også berømmet norske myndigheter som har bevilget to milliarder kroner inn i den internasjonale studien og dermed er en vesentlig bidragsyter.

Nasjonalt i Norge ledes studien av professor og overlege Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus.

Ledet arbeid med ebola-vaksine

John-Arne Røttingen ledet utprøvingen av ebola-vaksinen i Guinea, og de endelige resultatene fra denne studien ble publisert i The Lancet i desember 2016. Resultatene viste at vaksinen beskyttet effektivt mot ebola-sykdom.

Før han ble direktør i Forskningsrådet var han direktør for smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet, og ledet arbeidet med en ny global koalisjon for utvikling av vaksiner som kan forebygge epidemier og pandemier.

Les også: Røttingens første 100

10.mars i år sa John-Arne Røttingen at man var for dårlig rustet til å forske i krisesituasjoner.

— Det er et paradoks at vi tilsynelatende vet mer om hvordan det nye koronaviruset påvirker finansmarkedene og økonomien, enn helsen, sa Røttingen den gangen.

Men nå settes det igang flere ting samtidig.

— Det er en stor anerkjennelse for norsk forskning og norsk helsetjeneste at vi er med på denne globale og viktige studien fra starten av, og at John-Arne Røttingen skal koordinere studien globalt. Jeg vil berømme alle de gode fagmiljøene våre som har fått til dette på kort tid, sier statsminister Erna Solberg, ifølge Dagens Medisin.

45 land deltar så langt

I alt skal fire forskjellige medisiner testes i den internasjonale studien ledet av WHO.

I studien skal effekt og sikkerhet knyttet til bruk av medisinene, eller kombinasjoner av medisiner, testes ut og sammenlignes.

— Dette er et historisk forsøk som dramatisk vil redusere tiden det tar for å finne robuste svar på om medisinene vil virke, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressebrief fredag.

Han opplyste at 45 land vil delta og flere har sagt seg interessert.

— Jo flere land som deltar i utprøvingen, jo raskere vil vi ha resultater, sa han.

Selv om han nå skal lede og koordinere det internasjonale COVID-19-prosjektet skal Røttingen fortsatt lede Forskningsrådet.

Forskningsrådet satte selv igang en hasteutlysning på koronaforskning tidligere i år og fikk over 100 søkere. Etter påske blir det klart hvem som får tildeling.

Powered by Labrador CMS