Korona
Ros til studentene, men Høie advarer om digital undervisning
Helsebyråden i Bergen opplyser at studenter i stor grad har plassert seg i selvpålagt karantene når de tar kontakt. Men helseminister Høie advarer: Forverres smittesituasjonen kan all undervisning bli digital.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag ettermiddag holdt statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg pressekonferanse med siste nytt om koronautbruddet.
På pressekonferansen var Høie klar. Dersom smitten øker, kan det bli aktuelt å innføre strenge tiltak lokalt eller nasjonalt. Blant tiltakene regjeringen varslet er å gjøre all undervisning på universiteter og høgskoler digital.
Høie brukte også tid på pressekonferansen til å komme med en oppfordring: Hetsen som enkelte miljøer opplever som følge av lokale utbrudd må stoppe.
— Mange av dem som for eksempel er studenter ved Norges Handelshøyskole (NHH), har blitt kalt egoister og det som verre er. Medlemmer av menigheten i Sarpsborg har blitt omtalt i ondskapsfulle ordelag. Dette må ta slutt, sa Høie.
Han understreker at det er mange som kan ha brutt smitterådene, og at alle kan være uheldige å bli smittet av koronaviruset.
— Neste gang kan viruset spre seg fra din skole eller arbeidsplass. Vi klarer ikke stoppe pandemien hver for oss, vi klarer bare å stoppe den sammen. Så vi må ikke hetse andre, vi må støtte hverandre, sier helseministeren.
— Bekymringsfullt
Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap) og helsebyråd Beate Husa (KrF) inviterte torsdag ettermiddag også til pressekonferanse. Her informerte duoen om den pågående smittesituasjonen i Bergen.
Siden onsdag er 42 nye tilfeller oppdaget i Bergen, som er det høyeste antall nye tilfeller på en enkelt dag under hele pandemien. Totalt er 1090 personer i kommunen smitta med koronaviruset.
Valhammer viste til den ferske undersøkelsen fra Universitetet i Bergen og Folkehelseinstituttet som viser at seks av ti nordmenn som har fått pålegg om karantene eller isolasjon, bryter pålegget.
— Det er bekymringsfullt. Noen av de nye som er smittet i dag, har blitt smittet av personer som skulle vært i karantene. Her må jeg være klinkende klar. Det er svært viktig at folk følger regler og råd. Vi har en alvorlig smittesituasjon i Bergen, sa Valhammer.
— Tar situasjonen på alvor
Følgende av utbruddet har vært store for utdanningsinstitusjonene i byen. Tidligere i uka ba Universitetet i Bergen alle som kan ha hjemmekontor om å benytte seg av det ut neste uke. Fra og med onsdag ble all undervisning digital.
Også ved Norges Handelshøyskole, som har vært hardt rammet av utbruddet, skal alle ansatte ha hjemmekontor til 18. september. Samtidig skal den digital undervisningen gå som planlagt. All undervisning blir også digital ved Høgskulen på Vestlandet, VID vitenskapelige høgskole og NLA høgskolen.
På pressekonferansen benyttet helsebyråd Husa anledningen til å gi skryt til studentene.
— Det er fremdeles slik at en hovedandel av de smittede kan knyttes til studentmiljøet. Men vi ser at andelen smittede studenter går tydelig ned. Og vi opplever at når smittede studenter blir oppringt av våre smittesporere har disse i stor grad allerede satt seg i karantene. Det er veldig bra. Jeg vil gi ros til mange av studentene som nå tar situasjonen på alvor, sa Husa.
Torsdag ettermiddag varsler Universitetet i Bergen om to ny smittetilfeller. Dermed er antall smittede ved UiB på 47 studenter. Ytterligere én student ved HVL er smittet. Smittetallet er der oppe i 39 studenter.
Ved NHH har én ny student fått påvist smitte. Til sammen er 136 studenter smittet.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024