universitetet i stavanger
Ros fra fagfeller til planlagt medisinutdanning
Planene om et medisinstudium i Stavanger får gode skussmål fra fagfeller som har vurdert studieplanen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studieplanen for en mulig, framtidig profesjonsutdanning i medisin ved Universitetet i Stavanger er blitt fagfellevurdert og har fått gode tilbakemeldinger, skriver universitetet på sine nettsider.
Av fagfellene som har vurdert studieplanen er en internasjonal og tre nasjonale, der to er professorer i medisin, en er ph.d. i medisin og en er professor i pedagogikk og høyere utdanning.
Alle fire støtter søknaden om akkreditering av studiet og mener at det vil kunne innebære en etterlengtet fornyelse av norsk medisinutdanning, skriver UiS.
– Det er gledelig å registrere at fagfellevurderingene styrker det vi selv hele tiden har ment – at dette studiet vil være et nyskapende tilskudd til medisinutdanningene i Norge og være viktig for hele Helse-Norge, sier rektor Klaus Mohn ved UiS.
Les også: FrP vil ha medisinutdanning i Stavanger
Strid om utdanning
UiS ønsker å etablere en såkalt 3+3 modell, der studenter som har tatt de første tre årene i utlandet eller ved et annet norsk lærested, gjennomfører de siste tre årene av en seksårig medisinutdanning ved UiS og der UiS får gradsrettigheter. På sikt er målet et eget medisinsk fakultet ved universitetet.
Debatten om medisinutdanning i Stavanger har gått i Khrono. Striden står om Universitetet i Stavanger skal få utdanne leger, eller om Universitetet i Bergen (UiB) skal gjøre det gjennom sitt prosjekt Vestlandslegen, der UiB samarbeider med Universitetssykehuset i Stavanger og de første studentene er i gang ved UiB.
Får ros av fagfellene
Fagfellene som har vurdert studieplanen framhever blant annet den internasjonale inspirasjonen bak planen for et medisinstudium i Stavanger.
En av de medisinskfaglige peker i sin fagfellevurdering på at studiets tematiske oppbygging matcher den oppbyggingen som tilstrebes i oppdaterte medisinutdanninger i Europa.
En annen medisinskfaglige konkluderer Pmed at det trengs en fornyelse av legeutdanningen i Norge.
«Retningen UiS velger å gå i støttes helhjertet. Det jeg personlig har møtt av ulike fagmiljø og fagpersoner gjennom årene forteller meg at det kan bli et kjempespennende studium med potensiale til å gi hele det medisinske utdanningsmiljøet i landet et løft», skriver vedkommende.
Skuffelser på rad
Da Grimstad-utvalget kom med sin rapport i vinter, føreslo utvalget 440 nye studieplasser i medisin i Norge – men ingen til UiS.
Rektor Klaus Mohn var skuffet. Han har tidligere sagt til Khrono at en nykommer vil kunne heve kvaliteten ved medisinutdanningene ved alle institusjonene i Norge. Men midt i juni sa styret i Helse Stavanger ja til at SUS kunne inngå en intensjonsavtale med Universitetet i Bergen.
Det kom heller ingen studieplasser til medisinutdanning ved UiS i forslaget til statsbudsjett for 2021.