Tore Linné Eriksens verden gratis på nett
Tore Linné Eriksen har samlet en mengde ressurser og informasjon og laget sin «verden på nett». Torsdag 24. april ble nettstedet offisielt lansert.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sist høst gikk professor i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Linné Eriksen, av med pensjon. Da ble han blant annet hyllet som «akademisk folkeopplyser». Ved juletider kom også hans Mandela-bok på nett.
Torsdag 24. april ble Tore Linné Eriksens «verden på nett» lansert. Det er en kommentert gjennomgang og presentasjon av et stort antall nettsteder om nord/sør-, utviklings- og miljøspørsmål.
SE OGSÅ: Her finner du lenken til nettstedet «verden på nett»
Oversikten er en revidert og oppdatert gjennomgang av et arbeid som ble gjort for det regjeringsoppnevnte Utviklingsutvalget i 2007. Det nye oppdraget har Eriksen fått av RORG-samarbeidet (Rammeavtale ORGanisasjoner).
Folkeopplysning
Da Linné Eriksen sist høst gikk av med pensjon ble han hedret på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) med arrangementet «Kunnskap og kritikk - et seminar for å hedre og utfordre Tore Linné Eriksen».
Professor Knut Kjelstadli slo den gang tonen an med sitt innlegg om Tore Linné Eriksen som akademisk folkeopplyser. Siden han i 1964 var blant initiativtakerne til Operasjon Dagsverk har Linné Eriksen, i tillegg til selv å være en folkeopplyser, også vært en engasjert støttespiller for blant annet norske organisasjoner som arbeider med internasjonale utviklingsspørsmål og opplysningsarbeid knyttet til slike spørsmål.
RORG-samarbeidet slår fast i en presseomtale at for disse organisasjoner, så vel som studenter, journalister, politikere og andre interesserte, vil «Verden på nett» kunne gi en nyttig oversikt, så vel som å være en inspirerende inngangsport til et vell av interessante nettsteder.
Fattig og rik i samme verden
RORG-samarbeidet skriver også at samlingen og omtalen av nettressurser kan sees på som et supplement og redskap for kontinuerlig oppdatering av det arbeidet Linné Eriksen startet for et par år siden på oppdrag fra FN-Sambandet. Han foretok da en omfattende gjennomgang av tilgjengelig forskning og kunnskap om fattigdom og ulikhet i dagens verden, som ble gjort tilgjengelig på nett for et drøyt år siden med tittelen:
«Fattig og rik i samme verden. Hva kan vi vite om fattigdom og ulikhet, hvor skal vi hente kunnskap og hva skal vi tro på?»
«Fattig og rik»-prosjektet har også blitt benyttet som utgangspunkt for undervisningsopplegg på skoleportalen «Global skole».
En portal som også relanseres i dag.
En verden for mange
Tore Linné Eriksen forteller selv at nettstedet har mange målgrupper.
— Studenter som skriver oppgaver, organisasjoner som driver opplysningsarbeid, lærere. Forskning- og utredning, massemedier, altså et bredt nedslagsfelt. Alle er invitert til å komme med forslag, endringer osv, og inntil videre er det jeg som vil utvikle og vedlikeholde det, forteller han, og legger til at alle pensjonister må jo ha en hobby.
Linné Eriksen forteller at sammenliknet med det som ble publisert og laget i 2007 er det mye nytt på nettstedet.
— Det avspeiler hvor mye som skjer i opplysnings- og dokumentasjonsvirksomhet. Særlig har jeg lagt vekt på å forklare litt mer hvem utgivere er og gi flere eksempler på hva man kan finne, og tematisk er det klima/miljø som er utvidet, og det er i valget av eksempler hentet fram mye som spesielt går på ulikhet, både nasjonalt og globalt, forteller han.
Global skole
Han forklarer også at det som er helt nytt, er det omfattende undervisningsopplegget som lanseres i dag av Global skole.
— Det er åtte temaer hvor jeg har valgt figurer og skrevet teksten, og hvor utgiver har supplert med en masse tilleggsstoff, ikke minst videoklipp, kilder og mediestoff, det er beregnet på videregående skole og lærere. Global skole er bygd opp omkring de enkelte fagenes kompetansemål, og har opplegg for refleksjon, diskusjon og arbeidsoppgaver, forteller han.
Fire bolker
For at stoffmengden ikke skal bli for overveldende, har Linné Eriksen delt informasjonen inn i fire bolker.
Den første tar for seg den rike floraen av nettsteder med tilknytning til FN, multilaterale finansinstitusjoner og andre organer med et mer eller mindre offisielt preg.
— Deretter følger et utvalg norske organisasjoner/nettsteder. Denne delen er betydelig utvidet siden sist, selv om det sikkert er noen – blant medlemmer av RORG-samarbeidet – som føler seg oversett. Det har imidlertid vært nødvendig å følge et skjønn, der det viktigste er at det må være et betydelig innslag av nye artikler, rapporter og utredninger innenfor de relevante feltene, forklarer Linné Eriksen i forordet til nettstedet, og han fortsetter:
— Den tredje bolken samler et lite utvalg av de hjemmesidene som undertegnete selv har aller mest glede og nytte av, og kanskje kan de også for andre tjene som en inngang. Til sist – og i omfang ikke minst – kommer et rikt mangfold av internasjonale nettsteder. Det er åpenbart ikke mangel på kunnskap gjennom nettressurser som har ansvaret for at verden ikke ser bedre ut, bemerker han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!