Tore Linné Eriksen vil spre kunnskap i nettbaserte produkter. Foto: HiOA

Mandela-bok på nett

Tore Linné Eriksen har skrevet to bøker om Mandela i papirformat. En tredje bok er laget for og publisert på nett, til gratis nedlasting og bruk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tore Linné Eriksen ble professor emeritus 1. august 2013, etter 16 år i tjeneste på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). En av grunnene til at han valgte å gå av nå, er at han ønsker å bruke mer tid på å foredle og presentere egen kunnskap og kompetanse for et bredere publikum.

— Jeg mener at godt voksne akademikere har et spesielt ansvar for å bidra til tilrettelegging og spredning av kunnskap utover litt smalere forskningsartikler og formidling ment for et akademisk publikum, sier Linné Eriksen.

Han forstår godt at yngre akademikere har fokus på formidling som gir publiseringspoeng og dermed artikler ment for et smalere publikum.

— Jeg forstår godt at dette er nødvendig for å kvalifisere seg og oppfylle institusjonens krav med tanke på tellekanter, men for oss gamlinger er jo ikke dette nødvendig lenger. Og er man statspensjonist, så følger det jo en forpliktelse over samfunnet. Den nettbaserte Mandela-boka som ble lansert i sommer via nettsidene til det som nå heter Fellesrådet for Afrika, som jeg var med på å starte i 1967, er resultatet av et slikt arbeid.

To bøker i papirformat tidligere

Linné Eriksen har også skrevet to papirbaserte bøker om Mandela tidligere. Den siste kom ut i 2002.

— Jeg har ikke noe i mot papirbaserte bøker, men det er viktig at kunnskap blir formidlet i flere kanaler og at den lages i en form som kan nå et yngre publikum.

Linné Eriksen presiserer at Mandela-boka ikke direkte er en ungdomsbok, men han har jobbet med begrepsbruk, assosiasjoner og referanser i boka, slik at den er både nyttig og forståelig for et ungt publikum.

— Har du hatt noen konsulenter til å hjelpe deg med tilretteleggingen?

— Det er morsomt at du spør om akkurat det. Den siste Mandela-boka kom i papirformat samme år som barnebarnet mitt Ylva ble født, og boken er dedisert til henne. Denne gangen har Ylva vært en viktig konsulent for meg.

Linné Eriksen forteller at Ylva ikke bare er en god korrekturleser, men at hun har ytt et viktig bidrag for å gjøre boka forståelig for flere.

— Her om dagen hadde jeg en forelesning om Mandela på HiOA. Mange av studentene var knapt født da Mandela ble løslatt. Store deler av den referanserammen min generasjon har, har ikke de yngre med seg. Det har jeg med god hjelp av Ylva prøvd å ta høyde for i den nettbaserte Mandela-boka, sier Linné Eriksen. 

Fattig og rik på nett

I fjor publiserte Linné Eriksen et annet nettbasert produkt på 200 sider som omhandler fattig- og rikproblematikken i vår verden - «Fattig og rik i samme verden».

Den har han lagd for FN-sambandet og HiOA, men Linné Eriksen satte som betingelse at den skulle gjøres gratis tilgjengelig for almenheten.

Boka er også pensum på første år i utviklingsstudier på HiOA.

Den er blant annet tilgjengelig gjennom tjenesten rorg.no, et nettsted for norske opplysnings- og solidaritetsorganisasjoner. 

Enda et prosjekt

Linné Eriksen forteller at han også er i gang med et samleprosjekt som skal lanseres før nyttår. Dette produktet blir også tilgjengelig via rorg.no. Prosjektet handler om å lage en oversikt over nettbaserte kilder om nord-sør problematikk, fattig og rik og annen kunnskap knyttet til utviklingsstudier.

— Det er jo en jungel der ute, og cybespace har etterhvert blitt enormt. Det kan være vanskelig å finne de gode kildene og den interessante kunnskapen. Alle kilder er heller ikke like troverdige og etterrettelige. Prosjektet mitt handler om å presentere en gjennomgang av det som finnes og det skal presenteres med lenker til kildene o.l., forteller Linné Eriksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS