Student berga fortsatt valgt rektor i Volda
Med seks mot fem stemmer sa styret ved Høgskulen i Volda ja til å fortsette med ordningen med valgt rektor. Studentene var på vippen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Innstillingen til høgskoledirektøren om å beholde dagens ledelsesmodell ved Høgskulen i Volda (HVO) ble vedtatt på onsdagens styremøtet med knappest mulig flertall.
Alle de fire eksterne styremedlemmene stemte for ansatt rektor, alle ansatterepresentantene og rektor/styreleder stemte for valgt rektor. Studentrepresentantene var splittet: Studentrepresentant Mari Stavdal stemte for ansatt rektor, mens studentrepresentant Nikolai Hannevik Nordlid (bildet), stemte sammen med de ansatte for fortsatt valgt rektor.
Tvilte seg fram til valgt rektor
Studenttinget ved Høgskulen i Volda vedtok allerde i fjor at de var for modellen med ansatt rektor, mens en spørreundersøkelse viste at studentene, som riktignok hadde lav svarprosent, var delt omtrent på midten, med en oververkt på valgt rektor.
Nikolai Hannevik Nordlid sier til Khrono at han bestemte seg endelig for hva han skulle stemme dagen før styremøtet.
Jeg tenker at man henger litt igjen i gamle dager her.
Mari Stavdal
Det som veide tyngst var at et klart flertall av de ansatte ønsket å beholde dagens ordning med valgt rektor.
Nikolai Hannevik Nordlid
— Ble du kontaktet av noen og overtalt?
— Nei, absolutt ikke. Jeg er i grunnen litt overrasket over det, sier han. Nordlid kan også fortelle at han tidligere har vært mest tilhenger av ansatt rektor og er enig i de eksternes synspunkter om at det er en problematisk dobbeltrolle å både være rektor og styreleder.
— Hva var det som til slutt gjorde at du ombestemte deg?
— Det som veide tyngst var at et klart flertall av de ansatte ønsket å beholde dagens ordning med valgt rektor, sier Nordlid. Han legger også til at det er usikre tider i Volda, en strategiprosess hvor de skal vurdere eventuelle fusjon med enten Universitetet i Bergen eller Høgskolen i Molde.
Nordlid angrer ikke på stemmegivningen sin og mener at styret kom fram til et riktig resultat.
Stavdal er skuffet
Den andre studentrepresentanten, Mari Stavdal (bildet under), sier til Khrono at hun er skuffet over resultatet i styremøtet.
— Ja, jeg ble litt skuffet. Vi ser jo at nesten alle andre utdanningsinstitusjoner har gått over fra valgt til ansatt rektor, og jeg tenker at man henger litt igjen i gamle dager her, sier hun, som mener at det vil være bra å få noen flere kandidater å velge imellom hvis man gikk over til ansatt rektor.
— Studentenes stemme veier minst ved valg, og jeg mener at vi som studenter vil ha større innflytelse på utvelgelse av rektor dersom man går over til en ansatt-modell. Og uansett så ville jo ikke overgangen ha skjedd før sittende rektor Johann Roppen er ferdig med rektorperioden sin, sier hun.
Til sommeren har Roppen sittet halve rektorperioden på fire år, og han skal eventuelt gjenvelges eller gå av i juli 2019.
— Styret var delt på midten og det er jo ikke ønskelig for et styre. Men alle styremedlemmene tok ordet i saken, de hadde tenkt gjennom saken godt på forhånd og hadde også bestemt seg for standpunkt, så det var gjennomtenkte og selvstendige standpunkt fra styremedlemmene, sier rektor Johann Roppen.
En spørreundersøkelse blant ansatte og studenter viste at 65 prosent ønsket å beholde ordningen med valgt rektor.
Trist Heggem
Eksternt styremedlem, Terje Heggem, var svært uenig i argumentene for å beholde valgt rektor, ifølge hivolda.no.
— Jeg synes det er veldig trist at vi endte opp med fortsatt valgt rektor. Jeg har sittet i styret i fem år og det har vært et tilbakevendende problem med den delte rollen som rektor og styreleder. Det er med på å svekke dynamikken i styret, sier Heggem til , og legger til:
— Med en ekstern styreleder ville en fått større nøytralitet, og en person med overblikk for samfunnets ytre interesser. En internt valgt rektor og styreleder vil være preget av historikken og skal i tillegg kanskje tilbake i en stilling på høgskolen etter endt rektorperiode. Mangel på uavhengighet er problematisk, og det tror jeg er grunnen til at flere institusjoner har gått for modellen med tilsatt rektor, sier han.
Ikke verdt å skifte styreform nå
Roppen som stemte for valgt rektor er ikke enig i at dette er en utfordring med et splittet styre.
— Jeg ser ikke på det som problematisk. Nesten alle vedtakene som har blitt fattet i styret i min periode har vært enstemmige, sier Roppen på høgskulens nettside.
— Ett av argumentene som ble brukt mot å skifte ledelsesmodell nå var at dere kan komme til å fusjonere med noen andre om en 3-4 år - er det realistisk?
— Hovedlinja for Høgskulen i Volda er forsatt alenegang og selvstendighet. Men vi har et styrevedtak på at vi skal kontakte Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen for å sjekke ut mulig fusjon på litt sikt, sier Roppen og legger til at i begynnelsen av mai skal en stor delegasjon fra styret til etatstyringsmøte i Kunnskapsdepartementet for å diskutere eventuelle veier videre, blant annet.
Les også: Volda er ikkje moden for tilsett rektor
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!