Utnevnelse

Rolf Skår utnevnt til æresdoktor

Informatikeren og IT-gründeren blir æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.

Rolf Skår (80) har hatt en sentral rolle i oppbyggingen av romvikrsomheten i Nord-Norge. Nå blir han æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.
Publisert

Bakgrunnen for utnevningen er Rolf Skårs langvarige vitenskapelige og politiske virke, skriver universitetet i en pressemelding.

Skår er kjent for flere pionerprosjekter innen IT-bransjen og han har ifølge UiT hatt en sentral rolle i oppbyggingen av de teknisk-vitenskapelige miljøene innen romvirksomheten i Nord-Norge.

— Skårs bidrag til informasjonsteknologiutviklingen har også preget virksomheten ved UiT som i dag har flere fremragende forskningsmiljøer innen disse fagfeltene, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk, i meldingen.

Preget flere fagmiljøer

Og dette er blant annet senteret for forskningsdrevet innovasjon innen fjernmåling (CIRFA) og et romfysikkmiljø som gjennom mer enn 40 år har vært engasjert i EISCAT-prosjektet med studier av atmosfæren, og som nå tar nye vitenskapelige steg gjennom utbyggingen av EISCAT-3D i Skibotn, skriver universitetet i meldingen.

Skår var i 1967 med å etablere Norsk Data, hvor han i perioder både var viseadministrerende direktør og administrerende direktør.

Fra 1990 til 1992 var Skår administrerende direktør i Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd.

I flere år har Skår kombinert næringsvirksomhet innen informasjonsteknologi med akademisk toppstilling ved NTNU, skriver UiT i pressemeldingen.

Basert livet på resultater fra forskning

Skår er nå blant dem som eier flest selskaper basert på forskning fra universiteter og universitetssykehus.

Til Khrono har Skår tidligere sagt at han har basert hele sitt liv og sin økonomi på resultater fra forskning.

— Jeg kommer fra Kjellermiljøet der jeg var forsker. Senere, da jeg sluttet i Norsk Data, ledet jeg NTNF, en av forløperne til Forskningsrådet. Når jeg nå har fortsatt å interessere meg for forskningsbasert business, så er det blant annet fordi jeg er personlig interessert og glad i det miljøet på Kjeller jeg kommer fra, sa Skår den gang.

Seremoni i juni

I 2010 ble Skår slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Skår er også æresmedlem i Norges Tekniske Vitenskapsakademi.

Nå kreeres han til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet. Seremonien blir fredag 18. juni kl. 1130–13 i Auditorium 1 i Teorifagbygget

Powered by Labrador CMS