NTL NTNU-hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad er kritisk til argumentasjonen for å unngå å overta renholderne i Ålesund. Foto: NTL NTNU

NTNU vil ikke overta renholdere på grunn av tvil om norskkunnskaper

Insourcing. Planene om å overta regien på renholdet i Ålesund, stanset opp da det kom krav om at seks renholdere får fast ansettelse. NTNU er usikre på om de snakker godt nok norsk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med at det blir nytt møte i saken fredag).

NTNU bestemte seg tidligere i år for å «insource» og ta over regien på renholdet ved NTNU i Ålesund fra renholdsselskapet Toma, men nå har prosessen stanset opp:

NTNU aksepterer ikke kravet fra Norsk Arbeidsmandsforbund om at de seks Toma-ansatte renholderne som i dag utfører renholdet i Ålesund får bli med over og bli NTNU-ansatte renholdere, via såkalt virksomhetsoverdragelse.

Krever språkferdigheter og fleksibilitet

LO-nettavisen Fri Fagbevegelse omtalte nylig saken, og viste til et notat fra NTNUs seksjon for bygningsdrift om at blant annet kommunikasjonsevnene på norsk er en faktor når renholdere skal ansettes:

NTNU har ansatte med en rekke nasjonaliteter allerede, uten at språk-vanskeligheter har vært et stort tema.

Sturla Søpstad

«Vi er klar over at disse seks har utført renhold på dagens kontrakt på en tilfredsstillende måte. Vår modell krever imidlertid at deltakerne i teamet kommuniserer godt sammen og tar felles avgjørelser hver dag. Det vil si at det er krav til språk, fleksibilitet, teamtankegang og samarbeid i tillegg til renholdsutførelse», heter det i notatet, og videre:

«Vi ønsker ikke å tilsette renholdere i faste stillinger ved NTNU uten at det er foretatt de nødvendige intervjuer/taster (sic) som kan klargjøre at de har den nødvendige kompetanse for å jobbe hos oss.»

Forstår ikke argumentasjonen

Hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad i NTL NTNU sliter med å se holdet i argumentet om renholdernes norskferdigheter.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor arbeidsgiver skal være så prinsipiell i denne saken, og veldig vanskelig å forstå argumentasjonen om språkferdigheter. NTNU har ansatte med en rekke nasjonaliteter allerede, uten at språkvanskeligheter har vært et stort tema, sier Søpstad til Khrono.

Mener kravet kan utløse lovbrudd

Driftssjef Jørn-Wiggo Bergquist ved NTNU bekrefter at NTNU har stanset hele prosessen med stillingsutlysninger på grunn av kravet fra NAF, men mener de ikke har noe valg.

– Å gå med på kravet om virksomhetsoverdragelse, hadde vært å bryte statsansatteloven. Alle offentlige stillinger skal lyses ut, og den best kvalifiserte søkeren skal ansettes, sier Bergquist til Khrono.

Driftssjefen mener det er feil å framstille saken som at NTNU er usikre på norskkunnskapene til de aktuelle renholderne.

– Dette handler om at vi ikke har hatt noen forutsetninger for å vurdere kvalifikasjonene deres, sier Bergquist, som sier han aldri har møtt krav om virksomhetsoverdragelse ved lignende prosesser.

I dag diskuterer driftssjefen saken med lokale tillitsvalgte i NTNUs lokale samarbeidsutvalg.

Oppdatert : Ifølge opplysninger fra NTL mandag kveld, ble det ikke enighet på møtet i dag. Da går saken videre til det sentrale samarbeidsutvalget (SESAM) ved NTNU som skal møtes fredag.

Fakta

NTNU i Ålesund

  • Videreføring av Høgskolen i Ålesund (HiÅ)
  • Etablert i 2016, ved fusjonen av NTNU, HiÅ, Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Sør-Trøndelag
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS