Fusjonsvennlig rektorkandidat

Sittende rektor, Hallgeir Gammelsæter, vil beholde HiMoldes selvstendighet. Utfordrer, Heidi Hogset, er «litt mer endringsvillig» i strukturprosessen.

16. april er det rektorvalg ved Høgskolen i Molde. Rektor- og prorektorkandidatene som stiller til valget ble presentert for velgerne, studenter og tilsatte, første dag etter påske. 

Først ute var sittende rektor, professor Hallgeir Gammelsæter, som har hatt rektorvervet og ledet høgskolestyret i to år.

— Jeg vil kjempe mot at vi skal bli en filial og kjempe for at vi i Molde skal ha hånden på rattet, sa Gammelsæter, med henvisning til den pågående strukturprosessen og fusjoner i universitets- og høgskolesektoren.

Se her: Presentasjon av de fire kandidatene til rektor- og prorektorvervene

Gammelsæter sa at han vil jobbe for at Høgskolen i Molde (HiMolde) skal fortsette å eksperimentere og gi studentene Norges beste læringsmiljø, i tråd med høgskolens motto om å være annerledes og bedre.

Vi må vurdere fusjons-alternativer.

Heidi Hogset

Jeg vil kjempe mot at vi skal bli en filial.

Hallgeir Gammelsæter

— Slipper ikke unna

Førsteamanuensis Heidi Hogset (bildet under), som også er rektorkandidat, sa at HiMolde har fått et pusterom i strukturprosessen, men at høgskolen ikke slipper unna.

— Vi må vurdere fusjonsalternativer, sa Hogset.

Hogset sa at hun er enig med kunnskapsminsiter Torbjørn Røe Isaksen i at større og mer samlede fagmiljøer kan gi mer banebrytende forskning, men at hun ikke er sikker på at undervisningskvaliteten blir bedre av fusjoner.

— Logistikkmiljøet vårt er kanskje stort nok, men det er også kanskje sårbart? Om HiMolde skal stå alene må vi ha nye og ambisiøse mål for logistikkmiljøet, sa Hogset.

Hogset sa at når det gjelder logistikk så er fusjon med NTNU det mest aktuelle, men at også hun deler Gammelsæters bekymring for at HiMolde skal bli en filial. Hun understreket likevel at hun er «litt mer endringsvillig» i strukturprosessen enn det Gammelsæter er.

— Et fyrverkeri av konflikter

Førsteamanuensis Steinar Kristoffersen, som stiller som kandidat til prorektorvervet, sa at strukturprosessen har satt studiemiljøet og høgskolearbeidsplassene i Molde under press. Han uttrykte bekymring for at en nabo (Høgskolen i Ålesund) skal få utstede NTNU-vitnemål.

— Drømmen om å stå alene betyr ikke at alt blir som før, advarte Kristoffersen.

Kristoffersen mener at høgskolestyret burde vært et fyrverkeri av konflikter og ideer i forbindelse med strukturprosessen. Han tok til orde for at Møreforsking Molde skal integreres inn i HiMolde, for at høgskolen skal dra nytte av forskningsinstituttets produktivitet.

— Vi skulle ha vært navet i Universitetet i Møre og Romsdal, sa Kristoffersen under spørsmålsrunden, og avslørte derved hva slags fusjonsdrømmer han selv har båret på.

— Uavklart situasjon

Professor Solfrid Vatne, som er den andre prorektorkandidaten, har tidligere vært HiMolde-prorektor fra 1995-99 og rektor fra 2007-2013.  Hun fortalte at det var ansatte ved Avdeling for helse og sosialfag som hadde bedt henne å stille til valg i denne runden, men lovet at hun fortsatt er engasjert i Høgskolen i Moldes framtid.

— Strukturprosessen er en uavklart situasjon for oss.  Å beholde selvstendigheten kan bli utfordrende, sa Vatne.

Hun sa at hun vil jobbe for at HiMolde skal være et godt studiested, slik at ryktet om dette sprer seg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS