spørrerunde
Rektorene er stort sett samstemte: — Ja, vi skal vaksinere oss
Men én av dem har ennå ikke bestemt seg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det renner inn med gode vaksinenyheter for tiden. Sist i rekken er meldingen om at Norge kommer til å starte vaksineringen allerede 27. desember. Noen dager i forveien kom nyheten om at EUs legemiddelbyrå vil godkjenne Pfizer/BioNTech-vaksinen allerede 21. desember.
Khrono spurte 30 rektorer ved universiteter, høyskoler og vitenskapelige høyskoler i Norge om de har tenkt å vaksinere seg når vaksinen blir tilgjengelig.
Vi fikk svar fra 26 av dem. Alle som svarte, utenom én, svarte at de har tenkt å ta vaksinen.
Unntaket er rektor for Samisk høgskole, Laila Susanne Vars, som foreløpig ikke har bestemt seg.
— Jeg tar den beslutningen først når tilbudet om vaksinering er på plass, skriver Vars i en e-post til Khrono.
Molde-rektor: — Tillit til vitenskapen
Nyhetene om en EU-godkjenning allerede før julaften ble tidligere denne uken raskt etterfulgt av statsminister Erna Solbergs uttalelse om at Norge er klar til å starte vaksinering med en gang vaksinen kommer. Etter dette er datoen 27. desember blitt pekt ut som dagen da vaksineringen kan starte.
Både Storbritannia og USA har allerede hastegodkjent koronavaksinen. Søndag 14. desember ble sykepleier Sandra Lindsay den første som fikk vaksinen i USA, mens 90 år gamle Margareth Keenan var den første briten som fikk satt sprøyten i armen, en snau uke tidligere.
— Rådet mitt til alle som har mulighet til å ta vaksinen, er å få det gjort. Kan jeg som er 90 år gammel gjøre det, kan du også gjøre det, uttalte sistnevnte i forbindelse med vaksineringen.
En som kommer til å følge Keenans råd er rektor ved Høgskolen i Molde, Steinar Kristoffersen.
— Jeg har tilstrekkelig med tillit til vitenskapen og godkjenningsmekanismene. Covid-19 har fått store konsekvenser for både liv, helse og økonomi. Derfor vil jeg bidra til å bryte smittekjeden ved å vaksinere meg. Jeg ønsker å ta hensyn til de som tåler denne sykdommen dårligere enn det jeg håper at jeg selv gjør sier Kristoffersen til Khrono.
Jeg vil ikke ha noen betenkeligheter med å ta vaksinen når den er godkjent av norske myndigheter.
Øystein Thøgersen, rektor Norges Handelshøyskole
Han får altså støtte fra de aller fleste rektorene i Norge, deriblant rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen, som har følgende kommentar:
— Hvis Nakstad går god for vaksinen, bretter jeg opp ermet så snart det er mulig!
Heller ikke rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne H. Krumsvik, kommer til å nøle.
— Jeg drar på noen kilo ekstra, så for meg vil det være en god investering i egen helse. I tillegg er det selvsagt viktig at mange nok bli vaksinert slik at vi sikrer flokkimmunitet, kommer det fra Krumsvik.
Har gått historisk raskt
En av mange faktorer som har blitt diskutert hyppig over hele verden den siste tiden, nemlig om det er trygt å ta vaksinen – eller ikke.
Der det vanligvis gar flere år å utvikle og ferdigstille en vaksine, har arbeidet med koronavaksinen gått historisk raskt, og kanskje kan nettopp det være med på å gjøre folk mer skeptiske.
Meldingene fra vaksineutviklere, eksperter, forskere og medisinske fagmiljø over hele verden er uansett klokkeklar; når vaksinen er godkjent, bør den tas av flest mulig.
I sommer uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at vaksineskepsis er en av vår tids største utfordringer. Siden den gang har det kommet flere undersøkelser som varierer i omfang og resultat, både internasjonalt, men også nasjonalt.
— Man føler på et ansvar
I Norge vister blant annet en undersøkelse gjennomført av Opinion i oktober at 60 prosent kom til å ta koronavaksinen når den kommer. 18 prosent svarte nei, mens 22 prosent svarte vet ikke.
— Så sant vaksinen blir godkjent i Europa og Norge, vil jeg vaksinere meg, sier rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, og legger til:
— Man føler på et ansvar for ikke å være en som spres smitte.
Rektor ved Høgskolen i Inlandet, Kathrine Skretting, kommer også til å ta vaksinen, men understreker at hun ikke trenger å stå først i køen.
— Det kan være greit å se hvordan det går med noen andre først. Jeg har uansett en grunnleggende tiltro til den medisinske forskningen, og regner med at vaksinen vil verne meg mot smitte og sykdom, melder Skretting.
Thøgersen: — Ingen betenkeligheter
Folkehelseinstituttet er ikke bekymret for at for mange nordmann skal vegre seg for å la seg vaksinere mot covid-19.
— Vi har generelt sett veldig stor oppslutning om vaksiner i Norge, og veldig god oppslutning om vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet, uttalte områdedirektør i FHI, Geir Bukkholm, til VG i november.
Den siste undersøkelsen fra Opinion, som kom i starten av desember, tyder dessuten på at vaksineskepsisen er mindre blant nordmenn nå, enn det den var i oktober. I desember er nemlig de 18 prosentene som svaret nei redusert til 12.
Rektor ved Norges Handelshøyskole, Øystein Thøgersen, sier det er et enkelt spørsmål å svare på når Khrono spør ham om han kommer til å vaksinere seg.
— Jeg vil ikke ha noen betenkeligheter med å ta vaksinen når den er godkjent av norske myndigheter, sier Thøgersen.