Nord universiteta

Rektor vil revurdere studietilbudet i Vesterålen

Reaksjonene er sterke ved Nord universitets nordligste studiested etter forslag om å droppe studentopptak. Nå åpner rektor for å endre planene.

Rektor Hanne Solheim Hansen sier hun vil revurdere forslaget til studieportefølje for studiestedet i Vesterålen.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i Nord universitets styremøte onsdag at rektor Hanne Solheim Hansen tok til orde for en mer offensiv satsing på studiestedene på Stokmarknes og i Lofoten.

— Det er mulig vi kan få til en enda bedre studieportefølje for Vesterålen, sa Hansen, som bad styret om fullmakt til å lage et opplegg for «et bedre tilbud» i Vesterålen fra neste år.

Allern: Ingen tillit

Dette fikk hun støtte for, men med ett tydelig unntak. Styrerepresentant Tor-Helge Allern, som har stått i fremste rekke i kampen om Nesna på Helgeland, erklærte at han ville stemme imot hele forslaget til studieportefølje.

— For meg ser dette ut til å være et svær på reaksjonen i Vesterålen, som går ut på at studietilbudet der er i ferd med å bli skviset, sa Allern.

Rektor gjentok derimot forsikringen om at Nord skal være i Vesterålen i overskuelig framtid, og pekte særlig på den sterke søkningen til sykepleierutdanningen på Stokmarknes.

I forslaget som lå på bordet i Nords styremøte var det lagt opp til at den samlingsbaserte barnehageutdanningen ikke skulle ha opptak til studieåret 2021-22. Det er andre gang på rad at dette skjer.

«Brysom digresjon»

I tillegg har bachelorstudiet i sosialt arbeid ikke hatt opptak siden 2015 – det skulle etter planen starte opp igjen i 2019. Også opptak til årsstudiet i personalledelse og kompetanseutvikling skal i følge forslaget til studieportefølje legges på is.

I Vesterålen er forslaget blitt sett på som en mulig start på slutten for studiestedet, og en rekke aktører har mobilisert imot.

I en leder i Bladet Vesterålen heter det blant annet at «Vesterålen og Lofoten har ingen grunn til å samarbeide med en aktør som anser de enorme, men akk så prosaiske lokale behovene for høyere utdanning som en brysom digresjon på veien til å bli et anerkjent internasjonalt universitet».

— Må se på internasjonalisering

I sin redegjørelse til styret om planene for studieportefølje la prorektor for utdanning og studie, Levi Gårseth-Nesbakk, blant annet vekt på internasjonalisering som et viktig hensyn i planlegging av studieportefølje.

— Vi må ha en god retning på studieporteføljen. Vi må se på internasjonalisering, og da tenker jeg ikke bare på studentutveksling. Kunnskapsdepartementets normkrav gjør at det er viktig at vi satser på det. Det er en gyllen anledning til å rekruttere internasjonalt, sa han.

Powered by Labrador CMS