Kutter studiestart i Vesterålen

Frykter Nord universitet vil fase ut studiested

Politikere frykter Nord universitet tar første steg mot en nedleggelse av studiestedet på Stokmarknes i Vesterålen. – Grunnløs bekymring, sier rektor.

Opptak til det samlingsbaserte barnehagelærerstudiet i Vesterålen er foreslått satt på vent. Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, avviser at dette er begynnelsen til en langsiktig nedtrapping. Bildet er fra en ekskursjon med barnehagelærerstudenter på Stokmarknes i 2019.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er opptak til den desentraliserte barnehagelærerutdanningen i Vesterålen som ifølge forslag til studieportefølje for 2021-22 skal utsettes for andre gang på rad. Styret ved Nord universitet skal ta stilling til saken i møte onsdag denne uken.

Forslaget har skapt uro ved Nord universitets nordligste studiested på Stokmarknes (med avdeling i Lofoten) og er omtalt i både Bladet Vesterålen og vol.no.

— Det som fakultetene nå foreslår, er nedbygging og utfasing av studiested Vesterålen og Lofoten på Stokmarknes. Det vil gi Nordlandssamfunnet et betydelig svekket utdanningstilbud som sårt er tiltrengt, heter det fra fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp).

Fylkesordføreren får støtte fra ordfører og partifelle i Hadsel kommune, Aina Nilsen (Sp), som frykter at opptakspausen kan skade studiestedet ved at studiene blir mindre attraktive.

— Det er grunnløse bekymringer. En utsettelse betyr ikke at vi ikke satser på Stokmarknes. Det er ingenting i overskuelig framtid som tilsier noe annet, sier rektor Hanne Solheim Hansen.

Ikke opptak siden 2015

— Når man utsetter studietilbud skaper det et veldig uforutsigbart tilbud. For en del av dem som tar desentralisert utdanning er man avhengig av forutsigbarhet for å planlegge. I tillegg er det en klar fare for at det kan gå utover kompetansemiljøet, sier Hadsel-ordfører Nilsen til Khrono.

Hun er også kritisk til manglende dialog om studieutsettelsene.

Ifølge sakspapirene til Nord-styret er det «en totalvurdering av kapasitet og bærekraft» som gjør at fakultetet vil forskyve oppstart av samlingsbasert barnehagelærerutdanning i Vesterålen ytterligere ett år».

Hurtigrutens hus på Stokmarknes, der Nord universitet har kontor, Nord universitets nordligste studiested.

Nilsen viser til at bachelorstudiet i sosialt arbeid ikke har hatt opptak siden 2015. Det skulle etter planen starte opp igjen i 2019, men er blitt forskjøvet med omprioritering som begrunnelse. Ifølge forslaget til studieportefølje skal også årsstudiet i personalledelse og kompetanseutvikling i Vesterålen settes på vent til etter 2021-22.

— Vi har dessuten et skrikende behov for barnehagelærere i regionen, sier hun.

Også SV går hardt ut mot forslaget som ligger på bordet i Nord-styret. Stortingsrepresentant fra Nordland, Mona Fagerås, antyder at Nord nå går i retning av å legge ned slik det tidligere har gjort på Nesna på Helgeland.

— Nå er det uthuling av studiested Vesterålen og Lofoten på Stokmarknes som står på menyen, og SV sier nok en gang nei. Jeg vil følge dette opp på Stortinget hvis styret på universitetet er tonedøve nok til å prøve seg på nytt, heter det i en pressemelding fra partiet.

Må prioritere andre

Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, mener politikerne slår inn åpne dører. Hun sier det ikke er noen grunn til å frykte at dette handler om strukturendringer, som tidligere har ført til nedleggelse av studiesteder på Helgeland.

Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet sier hun vil ha dialog for å imøtekomme behovene for utdanning i Vesterålen.

Ifølge rektoren er det omprioriteringer som må gjøres for å få andre tilbud på beina som er grunnen til at de vil trykke på pauseknappen for barnehagelærere i Vesterålen. Det skal nå etableres en samisk barnehagelærerutdanning ved universitetet knyttet til campus Levanger, og i tillegg er barnehagelærerutdanningen på Helgeland er gitt prioritet den nærmeste tiden.

Ingen garanti

Hun vil likevel ikke gi noen garanti for når det igjen kan bli opptak av barnehagelærerstudenter på Stokmarknes.

— Dette må tas opp i styret. Vi vil se på ordninger som kan sikre tilbudet og kvaliteten, sier hun.

Rektor sier de vil gå i dialog med aktører i Vesterålen for å diskutere løsninger for å «imøtekomme behovet for utdanning i Vesterålen».

— Dette blir en del av strategiprosessen Nord universitet er inne i nå, og som skal legges fram for styret i styremøtet i desember, sier hun.

Powered by Labrador CMS