Det blir svensk rektor på Kunsthøgskolen i Oslo fra høsten
Rektorvalg. Den svenske kunstneren og kuratoren, Måns Wrange, vant en overbevisende seier over sittende rektor Jørn Mortensen i rektorvalget ved Kunsthøgskolen i Oslo torsdag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentar fra påtroppende rektor Måns Wrange fra fredag ettermiddag).
Ansatte og studenter på Kunsthøgskolen har valgt ny rektor.
Kandidatparet Måns Wrange og Anne-Linn Akselsen fkk 60,6 av stemmene, mens sittende rektor Jørn Mortensen og hans prorektorkandidat Heidi Haraldsen, fikk 37,9 av stemmene, melder Kunsthøgskolen i Oslo torsdag kveld.
Jeg har full respekt for valgresultatet. Man må tenke på alle utfall når man stiller til valg, og Kunsthøgskolen er viktigere enn meg,
Jørn Mortensen
Måns Wrange var rektor ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2008-14 og fra 2014-17 gjesteprofessor ved Stockholms universitet. Han er kunstner, skribent og kurator og bosatt i Stockholm.
Han gikk til valg sammen med Anne-Linn Akselsen. Hun har vært førsteamanuensis på KHiO siden 2018 med programansvar for bachelorstudiet i samtidsdans.
Utfordret sittende rektor
De to kom dermed utenfra og utfordret sittende rektor Jørn Mortensen i valget.
I valgprogrammet sitt pekte teamet Wrange og Akselsen på at KHIO har lagt ned mye arbeid og energi ned i å finne løsninger på problemene rundt seksuell trakassering det siste året, men at det gjenstår en del. I valgprogrammet foreslo de en del tiltak, blant annet internopplæring for ansatte og kurs for førsteårsstudenter. På et valgmøte 21. mars snakket de om tillit og at KHIO ikke «micromanage» og detaljstyre. De ønsket også større fokus på de ansattes pedagogiske ferdigheter, samt å støtte og utvikle studentdemokratiet.
— Jeg har egentlig ingen kommentar til valget utover at jeg er veldig glad og takknemlig for den store tilliten som Anne-Linn Akselsen og jeg har fått gjennom vårt felles kandidatur, skriver Wrange i en epost til Khrono fredag ettermiddag.
Han understreker at utviklingen av en kunsthøgskole må være en kollektiv prosess som ansatte og studenter må være med på.
— Jeg kommer gjerne tilbake til Kunsthøgskolens framtid mer detaljer etterhvert, skriver han og legger til at målet er å utvikle KHiO til en av Euraopas mest interessante kunsthøgskoler.
Mortensen uten retrettstilling
Jørn Mortensen har én periode som rektor bak seg og har sittet siden 2015. Før det var han dekan ved avdeling Kunst og håndverk på høgskolen.
I inneværende rektorperiode har han hatt kraftige utfordringer med flere varsler om seksuell trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet ved KHiO.
«Håndteringen av disse sakene har vært krevende, men jeg håper åpenhet og tydelighet i håndteringen har bidratt til at KHiO kommer videre som en institusjon med en tydelig kultur og en klar holdning om nulltoleranse i forhold til mobbing og trakassering», står det i valgprogrammet hans.
I rektorperioden hans har KHiO blitt akkreditert som vitenskapelig høgskole og etablert sin egen doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid.
— Det er forbaska viktig å utdanne kunstnere. Man kan se på kunsten som en slags femte statsmakt. Ingen andre instanser kan utøve den samme typen kritikalitet. Dette er kanskje viktigere enn noen gang nå, og det har vi sett den siste tiden. Jeg har en personlig, politisk og ideologisk motivasjon for å fortsette, sa han på valgmøtet på KHiO 21. mars.
Vil ikke spekulere i resultatet
Mortensen befinner seg i Reykjavik torsdag kveld, men sier i en kommentar til Khrono at han respekterer demokratiet i rektorvalget.
— Jeg ønsker ikke å mene noe om hvorfor det blir som det blir, sier han.
— Men er du skuffet over resultatet?
— Jeg har full respekt for valgresultatet. Man må tenke på alle utfall når man stiller til valg, og Kunsthøgskolen er viktigere enn meg, sier Mortensen, som verken har avtale om forskningstermin/sabbatsår eller noen annen stilling ved Kunsthøgskolen når han fratrer som rektor 1.august i år
Som en kort oppsummering over hva han er fornøyd med de siste fire årene, sier Mortensen på telefon:
— Jeg er fornøyd at vi valgte å stå alene, at vi har blitt en vitenskapelig høgskole og at vi har fått et PHD-program i kunstnerisk utviklingssamarbeid, sier Mortensen.
— Vi kom også ganske langt i å få ryddet opp i flere varslingssaker, sier han.
Under rektor Mortensens periode har to ansatte blitt avskjediget for blant annet seksuell trakassering, og ytterligere en har sluttet som følge av anklager om dette. Kunnskapsdepartementet grep i fjor vinter inn i en alvorlig varslingssak ved skolen.
Uro før valget
Ifølge Aftenposten var det uro før torsdagens rektorvalg ved Kunsthøgskolen. 8.mars i år ble ledelsen møtt med en tekst i trappen opp til sine kontorer:
«It seemed more important to you to remove the text on the outside than the pigs on the inside.»
En tilsvarende tekst var skrevet til første skoledag i august i fjor, og handlet også om kritikk av håndtering av varslene.
Flere av varslene om seksuell trakassering gikk mange år tilbake i tid, og tidligere rektor har tidligere sagt til Khrono at hun prøvde å rydde opp i varsler 2007, uten å lykkes.
Den nå avtroppende rektor Jørn Mortensen sitter også i gruppen som Universitets- og høgskolerådet (UHR) satte ned for å komme med tiltak mot seksuell trakassering i akademia. Sammen med leder og rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, samt UiO-rektor Svein Stølen, tok de initiativ til en landsdekkende kartlegging av seksuell trakassering ved alle landets høgskoler og universiteter. Selv om styret i UHR takket nei, har så godt som samtlige institusjoner sagt ja til å bli med på kartleggingen som starter rett etter påske.
Valgdeltakelsen på Kunsthøgskolen var på 56,8 prosent og det ble avgitt 459 stemmer. Fem stemmer var blanke. Tre stemmer ble forkastet, ifølge KHiOs hjemmesider.
Sju nye rektorer
Kunsthøgskolen i Oslo er en av sju statlige universiteter og høgskoler som skal ha ny rektor i år.
OsloMet ansatte i oktober dagens rektor Curt Rice for en ny periode, mens Universitetet i Stavanger ansatte Klaus Mohn i desember.
Ved Høgskolen i Volda var det rektorvalg i desember og Johann Roppen ble som eneste kandidat gjenvalgt. Universitetet i Agder hadde rektorvalg i februar, og der vant Sunniva Whittaker over motkandidaten Stephen Seiler.
To rektorvalg gjenstår. Det er Høgskolen i Molde og Samisk høgskole som har valg henholdsvis 8. og 10. april. Begge steder er det kun én rektorkandidat, men i Molde er det to prorektorkandidater.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!