Ukraina
Rektor på ukrainabesøk:
— Sterke inntrykk
Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) Svein Stølen har vært på besøk ved Ivan-Franko-universitetet i Lviv.
De siste dagene har UiO-rektor Svein Stølen vært i Lviv i Ukraina. Ledelsen ved UiO ble invitert til Ivan-Franko Universitetet for å snakke om hvordan universitetene kan styrke sine bånd.
— Vi snakket om kompetanseutvikling, hvordan få utdannet flere folk og de var svært opptatt av anvendt forskning som kan brukes her og nå, sier Stølen til Khrono på telefon fra Polen. Han kom nylig dit etter oppholdet i Lviv.
UiO vil også gjerne knytte langsiktige bånd.
— Mange temaer var oppe i møte med et 30-talls professorer. Bergen og Oslo ble for eksempel nevnt som mulige partnere for hydrogenforskning. De russiske angrepene har tatt ut store deler av kraftforsyningen, noe som blir problematisk til vinteren. Da kan forskningssamarbeid og innovasjon sørge for mer stabil kraftforsyning.
Viktig med høyere utdanning
Stølen nevner Nansen-programmet, og mener høyere utdanning trenger en større plass fremover. Nansen-programmet er et sivilt og militært støtteprogram fra Norge til Ukraina på 75 milliarder kroner for perioden 2023—2027. Programmet nevner ikke høyere utdanning, men Stølen tenker høyere utdanning kan spille en rolle:
— Høyere utdanning er viktig for gjenoppbyggingen av landet. Og slik sett var det viktig å høre hva ukrainerne selv tenker — hva ønsker de? Det er viktig nå, mener Stølen.
Sterke inntrykk
Et av stedene Stølen besøkte i Lviv var St. Nicholas-sykehuset. Soldater som for eksempel har fått proteser andre steder kommer hit for rehabilitering. De kan ofte slite med store psykiske problemer og traumer.
— Hvordan er det å møte folk utsatt for krig ved universitetene?
— Det kan på en måte nesten føles som det er litt hverdag, for det er få flyalarmer og få angrep på Lviv, men mange av de vi treffer har mistet nære og kjære slektninger. Mange er internt fordrevne fra det østlige Ukraina. De er sterkt preget av hele situasjonen. Det å besøke et sykehus med så mange soldater som sliter med traumer, og legene som jobber med dem, det gir sterke inntrykk.